Finland

Kuntavaalit | Kokoomuspoliitikko Tapani Mäkinen ei lähde ehdolle Vantaalla

Syyttäjä hakee valituslupaa korruptio-oikeudenkäynnin vapauttavasta tuomiosta.

Tapani Mäkinen (kok) ei lähde tavoittelemaan 9:ttä valtuustokauttaan kevään kuntavaalissa.­

Vantaan kokoomuksen keskeinen vaikuttaja Tapani Mäkinen (kok) ei lähde ehdolle kuntavaaleissa.

Kokoomuksen johtavana poliitikkona vaikuttanut Mäkinen vapautettiin korruptiosyytteestä tammikuussa. Syyttäjä on kuitenkin hakenut valituslupaa hovioikeudesta.

”Minulle on kerrottu, että valitusluvan käsittely kestää 2–4 kuukautta. En tietenkään voi asettua ehdolle niin kauan kuin asian käsittely on kesken”, Mäkinen sanoo.

Valitusluvan kohtalo ei selviä ennen maaliskuun 9. päivää, jolloin puolueiden on määrä jättää valmiit ehdokaslistat tarkistettaviksi. Vaalit on määrä pitää huhtikuun 18. päivänä.

Mäkistä syytettiin lahjuksen vastaanottamisesta ja virkavelvollisuuden väärinkäytöstä. Tuusulalaisia yrittäjäveljeksiä Juhani ja Seppo Sjöblomia taas syytettiin lahjuksen antamisesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet kaikilta osin.

Korruptioepäily perustui vuoden 2014–2015 tapahtumiin, jolloin Sjöblomin perheen yhtiö Vekkox oli ostamassa maata Vantaan puolelta. Virkamiehet esittivät etuosto-oikeuden käyttämistä, jolloin kaupunki olisi ostanut kaupattavan metsäpalstan Sjöblomien nenän edestä.

Näin lopulta tapahtuikin kaupunginhallituksen kokouksessa ilman äänestyksiä. Hallituksen puheenjohtajana oli tuolloin Mäkinen, joka prosessin aikana oli julkisesti kritisoinut etuosto-oikeuden käyttämistä.

Mäkinen joutui odottamaan käräjäoikeuden tuomiota kolme vuotta. Lähes koko tämän vaalikauden ajan hän on jäävännyt itsensä valtuustotyöstä ja keskeisistä luottamustehtävistä.

Poliisitutkinta ja oikeudenkäynti saivat alkunsa nimettömästä tutkintapyynnöstä. Poliisikuulustelussa ja oikeudenkäynnin aikana Mäkinen kertoi, että hän on joutunut vihamiestensä ajojahdin kohteeksi.

Vuoden 2015 keväällä hänestä oli tehty nimettömiä tutkintapyyntöjä eri viranomaisille, jotka oikeuteen päätynyttä korruptioepäilyä lukuun ottamatta eivät johtaneet mihinkään.

Mäkinen on toiminut kuntapolitiikassa 32 vuotta, joista 15 vuotta joko kaupunginhallituksen tai kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Football news:

While you were sleeping, the Super League appeared. The shortest possible retelling
UEFA will soon announce whether the Champions League and Europa League will be completed this season. In social networks there were rumors about the suspension of tournaments
In football revolution-live online 🚨 Super League starts in August, wait for the matches in the middle of the week
FIFA: We can only express our disapproval of the creation of a closed European league
Agnelli left the post of head of the Association of European Clubs. All 12 clubs of the founding clubs of the Super League have also left
The start of the Super League is scheduled for August. 20 clubs, matches in the middle of the week, clubs will be able to play in the national championships
Agnelli resigns as head of the Association of European Clubs. The participants of the Super League scored for an emergency meeting-they supported UEFA