Finland

Lukijan mielipide | Annetaan sote-esitykselle mahdollisuus

Esitys antaa maakunnille mahdollisuuden monipuolistaa peruspalveluja. Toivottavasti se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sote-keskuksia on muuallakin kuin kaupunkien keskustoissa.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajien mielipidekirjoitus (HS 16.6.) väitti, että sote-palveluja voisi yllättäen vahvistaa nykyisten lakien pohjalta ja alueiden omista tarpeista käsin. Jos tämä olisi totta, meidän kunnissamme olisi jo pitkään ollut elinvoimaisten sosiaali- ja terveyskeskusten sekä lähiasemien verkosto. Vakituiset ja yhteistyökykyiset työntekijät huolehtisivat varsinkin pitkäaikaista tukea ja hoitoa tarvitsevista kuntalaisista. Myös satunnaisia palveluja saisi joustavasti ja nopeasti.

Rikas Helsinkikään ei ole pystynyt tähän. Hyvin toimeentuleville riittää yksityisiä palveluja. Köyhemmät jonottavat tai jäävät ilman, koska kaupunki ei rahoita omia palvelujaan riittävästi. Asiakasruuhkat estävät kuntatyöntekijöiden työn ja yhteistyön kehittämistä.

Uusin sote-esitys antaa maakunnille mahdollisuuden monipuolistaa alueensa peruspalveluja. Seuraavien eduskuntien tehtävä on rahoittaa se. Sosiaali- ja terveyskeskuksia pitää perustaa alueille tarpeeksi. Ei vain isojen kaupunkien keskustoihin. Sote-keskuksiin, palvelutaloihin ja kotihoitoon pitää palkata tarpeeksi työntekijöitä, ja heille pitää maksaa riittävä palkka. Toivon, että asukkaiden lisäksi seudun kaupunginjohtajat ymmärtävät lähteä rakentamaan tätä tarpeellista uudistusta.

Kati Peltola

entinen sosiaalikeskusjohtaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Juventus does not want to extend the contract with Ronaldo because of the high salary. But this summer he will not leave
Khramtsov's gold is heroism: he fought at the Games with a broken arm. Victory of Maxim-in memory of mom
Kepa on the conflict with Sarri in the League Cup final: This is a huge misunderstanding. I didn't have an injury, I just wanted to buy time and help the team
Manchester United has agreed the transfer of Varane with Real Madrid for 41 million pounds, including bonuses
Newcastle want to sign Tuanzebe. Defender will leave Manchester United due to Varane's transfer
Former Juventus player Giovinco is close to moving to PAOK
Kepa pro Premier League: The hardest league for goalkeepers. But I quickly adapted