Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lukijan mielipide | Isorokko saatiin hävitettyä rokotuksin

Suomessa viimeinen isorokkotapaus diagnosoitiin vuonna 1941.

Sairaanhoitaja Noora Hiekkavirta kirjoitti (HS Mielipide 14.10.) tarpeesta käydä rakentavaa keskustelua koronavirusrokotetta vastustavien kansalaisten kanssa. Aivan oikein, se on varmasti oikea tie.

Ihmettelin kuitenkin tätä kirjoituksen kohtaa: ”Rokotepakko johtaa harvoin toivottuun tulokseen, tästä on esimerkkejä Suomen historiassa muun muassa isorokkorokotteen kohdalla.”

Mitäs silloin sitten tapahtui? Etsin internetistä tietoa hakusanoilla ”isorokkorokotuksen historia” ja luin Fimean sivulta esiin tulleen kirjoituksen. Luotan Fimeaan lähteenä ja kirjoittajaan, joka on lääkäri.

Kyllä, isorokkorokote aiheutti aikoinaan epidemioita alueilla, joilla tautia yritettiin rokotteella estää. Ihmisperäinen rokkoaine, jota käytettiin 1700-luvun puolivälistä 1800-luvun lopulle, saattoi myös aiheuttaa kuppatartunnan ja muita infektioita.

Tuolloin rokotustapa oli siis, että rokote otettiin ihmisen tautirakkulasta ja siirrettiin toiseen ihmiseen. Sittemmin alettiin käyttää vasikkaa rokotteen valmistusalustana ja päästiin eroon muiden tautien siirtymisestä. Suomessa 1870–1880-luvuilla riehuneet epidemiat veivät vuosittain pahimmillaan 10 000 ihmistä hautaan. 1880-luvulla tuli keisarillinen määräys, että kaikki alle kaksivuotiaat on rokotettava.

Lopputulema kaikelle toiminnalle – pakolliselle ja vapaaehtoiselle – on, että vuonna 1941 diagnosoitiin viimeinen isorokkotapaus Suomessa.

Siksi asetan kyseenalaiseksi ja tarpeelliseksi perustella tarkemmin väite, että isorokkorokote olisi edustava esimerkki siitä, että pakottaminen rokotuksiin johtaisi harvoin toivottuun lopputulokseen.

Leila Selmo

eläkeläinen, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita