Finland

Lukijan mielipide | Kiinan näkökulmasta Hongkongia koskeva turvallisuuslaki on perusteltu

Helsingin Sanomat on ilmaissut viime viikkoina huolensa Kiinan uudesta turvallisuuslaista, joka koskee Hongkongia. Laki kriminalisoi vallankumouksellisen- ja maanpetoksellisen toiminnan, terrorismin ja separatismin.

Ihmettelen, onko listassa jotain yllättävää. Kaikki valtiot kriminalisoivat yllä mainitut toimet kansallisen turvallisuuden nimissä. YK:n turvallisuusneuvosto suorastaan velvoittaa valtioita säätämään lakeja terrorismia vastaan. Kun Katalonian johtohenkilöitä ryhtyi irtauttamaan aluetta Espanjasta, määräsivät espanjalaiset tuomioistuimet johtohenkilöitä koviin rangaistuksiin separatismista.

Katsotaan asiaa Kiinan kannalta. Kiina kokee tulleensa siirtomaavaltojen nöyryyttämäksi, mistä kertoo epätasa-arvoinen sopimus Hongkongin vuokraamisesta 99 vuodeksi johtavalle siirtomaavalta Britannialle. Nyt Kiina kokee länsivaltojen mieltävän Hongkongin sillanpääasemakseen, josta pyritään murtamaan Kiinan yhteiskuntajärjestystä. Kiina myös epäilee, että Hongkongissa toimii länsimaiden salaisia agentteja auttamassa mielenosoittajia.

Näin ollen Kiina katsoo, ettei sillä ole tiukkaa velvollisuutta noudattaa vuoden 1997 sopimusta Hongkongin palauttamisesta Kiinalle. Uutta turvallisuuslakia ei säädetty kumoamaan Hongkongin autonomiaa. Lakia tarvitaan, sillä välistä mielenosoitukset ovat äityneet väkivaltaisiksi. Sellaista ei mikään valtio siedä alueellaan. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset sallivat vapausoikeuksien rajoittamisen kansallisen turvallisuuden nimissä. Jos valtiossa on julistettu kansallinen hätätila, suuremmatkin rajoitukset ovat sallittuja väliaikaisesti.

Ymmärrän toki HS:n huolen Hongkongin asemasta, sillä tiedämme uiguurivähemmistön kovan kohtelun Kiinan perustamilla uudelleenkoulutusleireillä ja Kiinan välinpitämättömyyden kansainvälistä merioikeutta kohtaan Etelä-Kiinan merellä.

Valtiot, jotka ovat kumonneet vakiintuneen alueellisen autonomian, ovat saaneet tempustaan ikävyyksiä. Muistettakoon Kosovon itsenäistyminen sekä Abhasian ja Etelä-Ossetian siirtyminen pois Georgian määräysvallasta.

Kiina ei ole kumonnut Hongkongin autonomiaa eikä toivottavasti teekään sitä. Hongkongilaisten on kuitenkin tunnustettava, että alue on osa Kiinaa ja autonomisenakin emävaltion määräysvallan piirissä.

Lauri Hannikainen

kansainvälisen oikeuden professori emeritus, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Alexis Sanchez: I really wanted to stay at Inter. I found a family here
Emil Heskey: Salah should have moved to another club if Liverpool had not taken the Premier League
Roma are discussing with Manchester United the purchase of Smalling
Belenov – the best player of Ufa in the 2019/20 season
Seedorf on real's chances of passing city: Hard, but nothing is impossible
Hennessy on the cancellation of the ban of Manchester City: this is a slap in the face of UEFA
Lopetegi about éver Banega: When he plays well, the whole of Seville plays well