Finland

Lukijan mielipide | Lasten liikuntakasvatukseen pitää panostaa enemmän

Lasten liikuntakasvatukseen pitää panostaa enemmän

Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan lasten ja nuorten ruutuaika on lisääntynyt ja he löytävät yhä vähemmän merkityksiä liikunnalle.

Liikuntakasvatuksen perimmäinen tehtävä on kasvattaa lapsia liikunnalliseen elämäntapaan ja käyttää liikuntaa menetelmänä myös muiden kuin fyysisten taitojen opettelemisessa.

Viime vuosien julkinen keskustelu lasten ja nuorten organisoiduista liikuntaharrastuksista on tuonut esiin juuri liikuntakasvatuksen näkökulmasta huolestuttavia ongelmia: aikuisten ehdoilla toteutetun harrastustoiminnan, paikoittain epäasiallisen valmennuskulttuuriin ja harrastuksissa tapahtuvan kiusaamiseen.

Myös tutkimustulokset kertovat samoista ongelmista. Niiden mukaan lapset ja nuoret kokevat kiusaamista, syrjintää, epäasiallista kohtelua tai henkistä väkivaltaa useammin liikuntaharrastuksissa kuin koulussa.

Lisäksi liikuntaharrastusten lopettamisen keski-ikä on pudonnut 11 ikävuoteen. Jostakin kertoo myös se, että suurin osa harrastuksensa lopettaneista lapsista ja nuorista olisi halukkaita aloittamaan harrastamisen urheiluseurassa uudelleen.

Ongelmista huolimatta lasten ja nuorten päivittäinen liikuntamäärä organisoitujen liikuntaharrastusten parissa on merkittävä. Sen lisäksi seuratoiminnan myönteiset vaikutukset ovat fyysistä aktiivisuutta laaja-alaisempia.

Urheiluseuratoiminnassa mukana olevien nuorten terveyden lukutaito – kyky tehdä terveyttä edistäviä päätöksiä – on parempi kuin sen ulkopuolella olevien nuorten. Kuitenkin vain joka neljäs seura oli laaja-alaisesti terveyttä edistävä 2000-luvun alussa.

Terveyden edistämisessä tarvittaisiin kuitenkin koko seuratoiminnan potentiaalia. Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan lasten ja nuorten ruutuaika on lisääntynyt ja he löytävät yhä vähemmän merkityksiä liikunnalle. Kun liikunnan vetovoima vähenee, laadukkaan liikuntakasvatuksen tarve kasvaa.

Seurojen ja valmentajien väliset erot ovat kuitenkin suuria. Valmentajat tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista, ja liikuntakasvatuksen toteuttaminen jää yksilöstä riippuvaiseksi ilman systemaattista ohjeistusta ja koulutusta.

Liikuntakasvatusta ei voida jättää vain valmentajien vastuulle, vaan he tarvitsevat tukea myös seuroilta. Esimerkiksi laaja-alaisesti terveyttä edistävissä seuroissa valmentajia ohjeistetaan terveysaiheissa moninkertaisesti todennäköisemmin kuin muissa seuroissa.

Koronaepidemian aiheuttamien talousvaikutuksien iskiessä lasten ja nuorten liikunnan rahoituksessa jäljelle jääviä resursseja tulisi priorisoida laaja-alaisesti terveyttä edistävään toimintaan. Laadukkaasta liikuntakasvatuksesta hyötyvät kaikki lapset ja nuoret riippumatta siitä, haluavatko he urheilla kilpaa vai eivät.

Kristofer Clement

Johanna Niemi

Höntsä – Silta eteenpäin! -hankkeen työntekijöitä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Mikel Arteta: Arsenal have problems with goals. This is the difference between winning and losing
Alexey Miranchuk will pass a second test for coronavirus in 6 days. He will not play in the Champions League with Midtjylland
The cutest video of the weekend-Antoine Griezmann's daughter celebrates a goal with her dad 😻
Deeney on Cavani: he didn't mean to offend, but a three-match suspension and training will be enough
Raul Jimenez suffered a fractured skull. Wolverhampton forward operated
Yuri Rozanov became a commentator, bypassing the age limit. Before that, he won the channel One competition, but instead of going to Euro 1996, he got a TV
Van de Beek on injured ankle photo: Welcome to the Premier League 🤪 💪