Finland

Lukijan mielipide | Opiskelija-asunnoille tarvitaan tuotantotavoitteet

Kohtuuhintainen opiskelija-asuminen on tehokas tapa tukea opiskelijoiden toimeentuloa.

Suuret asumiskustannukset rasittavat erityisesti pienituloisia, kuten opiskelijoita. Suomessa lähes puolella opiskelijoista asumismenot vievät yli 40 prosenttia tuloista. Osuus on Euroopan toiseksi korkein. Ongelma korostuu isoissa kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kohtuuhintainen opiskelija-asuminen on tehokas tapa tukea opiskelijoiden toimeentuloa. Opiskelija-asuntojen vuokrat voivat olla jopa 40 prosenttia markkinavuokria edullisempia.

Sopivia opiskelija-asuntoja ei kuitenkaan riitä kaikille hakijoille. Vain noin 26 prosenttia opiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa, ja erityisesti yksiöihin on pitkä jono. Kohtuuhintaisia ja tarpeita vastaavia opiskelija-asuntoja tarvitaan lisää.

Sopivien tonttien puute kampusten lähellä ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä on opiskelija-asuntorakentamisen keskeinen pullonkaula. Kunnat ovat kaavoituksen ja tontinluovutusten kautta tärkeitä opiskelija-asuntotuotannon mahdollistajia.

Helsingillä on opiskelija-asuntotuotannolle määrällinen vuositavoite. Tätä tavoitetta nostettiin uudessa asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmassa vuodesta 2023 alkaen. Tavoite on taannut tasaisesti tontteja opiskelija-asuntorakentamisen tarpeisiin

Espoolta ja Vantaalta vastaava määrällinen tavoite uupuu vielä kokonaan. Siinä missä Helsinki luovuttaa tontteja opiskelija-asuntotuotantoon ennustettavasti, etenkin Espoossa monet hankkeet ovat jääneet vuosikausiksi valmistelupöydälle. Ilman konkreettista tuotantotavoitetta prosessin haasteet jäävät tunnistamatta ja ratkomatta.

Espoossa on 2010-luvun aikana valmistunut vain muutama uusi opiskelija-asuntokohde. Samaan aikaan opiskelijamäärä on kasvanut Aalto-yliopiston kampuspäätöksen seurauksena.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien asunto-ohjelmiin tarvitaan määrälliset opiskelija-asuntojen tuotantotavoitteet, joiden toteutumista seurataan.

Ministeriöiden vuonna 2018 teettämä selvitys arvioi, että opiskelija-asuntojen tuotantoa tulee lisätä pääkaupunkiseudulla vähintään 6 000 asunnolla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Helsingin tavoitteena on mahdollistaa vuosittain 500 opiskelija- ja nuorisoasunnon rakentaminen vuodesta 2023 alkaen. Koska tästä vain osa on opiskelija-asuntoja, 600 asunnon vuositahdin saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien panosta.

Pula opiskelija-asunnoista on pääkaupunkiseudun yhteinen. Sen ratkaiseminen edellyttää seudullista koordinaatiota.

Helsingin seudun kunnat sopivat asuntojen tuotantotavoitteista valtion kanssa solmittavilla maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) sopimuksilla. Seuraaviin mal-sopimuksiin tulee sisällyttää kuntakohtaiset opiskelija-asumisen tuotantotavoitteet.

Sophie Nyyssönen

puheenjohtaja, World Student Capital – Pääkaupunkiseudun opiskelijat ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude