Finland

Lukijan mielipide | Sähköinen vaali olisi altis kyber­hyökkäyksille

Vaalien toimittamista ei voi verrata esimerkiksi verkkopankkiin: raha on aina mahdollista palauttaa tilille, mutta samoja vaaleja ei ilman aikakonetta voida pitää uudelleen.

Vaalit on taas pidetty. Kun äänestysaktiivisuus laskee, nousee internet-äänestystä ehdottavien puheenvuorojen määrä.

Viimeksi vuonna 2017 oikeusministeriön työryhmä totesi, että internet-äänestyksessä on yhä ylitsepääsemättömiä riskejä. Riskit eivät liity pelkästään painostukseen tai äänten myymiseen, vaan siihen, että sähköinen, internetin kautta toimiva vaali on luonteeltaan altis kyberhyökkäyksille ja luotettavuuden menettämiselle.

Vaalin tulosten legitimiteetin kyseenalaistamiseen ei tarvittaisi onnistunutta hyökkäystä, jonka todentaminen voi olla mahdotonta. Riittäisi vain jälkikäteen löydetty haavoittuvuus, joka pahimmassa tapauksessa voisi paljastua vasta vuosia vaalin toimittamisen jälkeen.

Jos vaalit toimitettaisiin internetin kautta, olisi potentiaalisia haavoittuvuuden lähteitä lukuisia lähtien äänestäjien käyttämistä laitteista. Vaalien toimittamista ei voi verrata esimerkiksi verkkopankkiin: raha on aina mahdollista palauttaa tilille, mutta samoja vaaleja ei ilman aikakonetta voida pitää uudelleen. Jos internet-vaaleihin lisättäisiin jäljitettävyyttä, olisi riskinä puolestaan vaalisalaisuuden murtuminen.

Vuoden 2017 jälkeen teknologia ei ole kehittynyt niin, että internet-äänestämisestä olisi tullut vaihtoehto tutulle ja turvalliselle, vuosikymmenten aikana hiotulle paperiäänestämiselle. Vastaamo-tapauksen kaltaiset tietoturvaonnettomuudet sekä yritykset horjuttaa demokratiaa ympäri maailmaa osoittavat, että internet-äänestys on itse asiassa muuttunut entistä riskialttiimmaksi.

Äänestysprosentin laskeminen on yhteiskunnallinen ongelma, joka on ratkaistava yhteiskunnallisin eikä teknologian keinoin.

Antti Helin

yhteiskuntatieteiden maisteri,

digitalisaation asiantuntija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Juventus does not want to extend the contract with Ronaldo because of the high salary. But this summer he will not leave
Khramtsov's gold is heroism: he fought at the Games with a broken arm. Victory of Maxim-in memory of mom
Kepa on the conflict with Sarri in the League Cup final: This is a huge misunderstanding. I didn't have an injury, I just wanted to buy time and help the team
Manchester United has agreed the transfer of Varane with Real Madrid for 41 million pounds, including bonuses
Newcastle want to sign Tuanzebe. Defender will leave Manchester United due to Varane's transfer
Former Juventus player Giovinco is close to moving to PAOK
Kepa pro Premier League: The hardest league for goalkeepers. But I quickly adapted