Finland

Lukijan mielipide | Vanhempien parisuhdetta tukemalla autetaan koko perhettä

Vanhempien parisuhdetta tukemalla autetaan koko perhettä

Aikuisten oman elämän haasteet, parisuhteen pulmat ja tulehtunut kodin ilmapiiri heikentävät lasten ja nuorten hyvinvointia.

Tuoreessa koronatyöryhmän raportissa (18.1.) ja Helsingin Sanomien uutisissa (19.1.) todetaan, että koronapandemian kielteiset vaikutukset heijastuvat erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin. Viime aikoina olemmekin joutuneet valitettavan usein kasvotusten lasten ja nuorten pahoinvoinnin kanssa.

Ennaltaehkäisy on olennaista perheiden hyvinvoinnin tukemisessa. Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä toi kirjoituksessaan (HS Mielipide 13.1.) myös esiin, kuinka varhainen tuki edistää lasten ja nuorten hyvinvointia myöhemmällä iällä.

Yksityisellä sektorilla digitaalisten ennalta ehkäisevien palveluiden kysyntä on lisääntynyt viime aikoina merkittävästi. Yleisin syy on ahdistuneisuus, joka on liittynyt parisuhteen tilanteeseen tai koronavirukseen. Parisuhteen haasteiden lisääntyminen koronapandemian aikana on näyttäytynyt myös järjestöjen tarjoamissa palveluissa sekä kuntasektorilla.

Vanhempien parisuhdetta tukemalla voidaan auttaa koko perhettä. Toimiva parisuhde luo hyvinvointia elämään, se edistää fyysistä terveyttä ja mielen hyvinvointia. Vanhempien parisuhteella on suuri vaikutus koko perheeseen. Aikuisten oman elämän haasteet, parisuhteen pulmat ja tulehtunut kodin ilmapiiri heikentävät lasten ja nuorten hyvinvointia erityisesti silloin, kun ongelmat pitkittyvät. Parisuhteiden hyvinvoinnin edistämisessä Parisuhdekeskus Kataja on tehnyt pitkäjänteisesti valtakunnallista työtä jo vuodesta 1994.

Hallitusohjelmaan on kirjattu parisuhteen ja vanhemmuuden tuen palveluiden vahvistaminen. Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon painopiste siirretään varhaiseen ongelmien ehkäisyyn.

Kuntatasolla päättäjillä on nyt mahdollisuus alkaa vaikuttaa siihen, miten perheiden palveluita aiotaan konkreettisesti edistää. Tämä tarkoittaa, että ymmärretään perheiden yksilölliset tarpeet, palveluiden saatavuus ja erilaiset tuen muodot erityisesti parisuhteiden ja vanhemmuuden haasteissa. Ja muistetaan koronapandemian vaikutukset erityisesti perheiden ja lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Koronavirustilanne asettaa tulevat kuntapäättäjät nyt avainasemaan edistämään parisuhteille tarjottavien palveluiden saatavuutta ja riittävää tarjontaa: näin tuemme myös kasvavien lasten ja nuorten hyvinvointia.

Suvi Laru

toiminnanjohtaja

Marianne Heikkilä

puheenjohtaja

Parisuhdekeskus Kataja ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Antonio Conte: The fans of our rivals said that Conte should be kicked out of Inter. It would help them
Real Madrid is ready to listen to proposals for Varane if contract negotiations do not start by the summer
Antonio Cassano: Juve bought Ronaldo to win the Champions League, but the results got worse. They took Serie A without him
Manchester United could buy Pau Torres from Villarreal. Kunde from Sevilla is too expensive
Lautaro Martinez: I negotiated with Barca, but that's in the past. I will sign a new contract with Inter
Miguel Veloso: Ronaldo is like Jordan, he's a legend. Cristiano will be the best scorer in the history of football
Dallas Hara forward: If Messi goes to MLS, I will kiss his feet