logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Maailman johtajat kerääntyvät Ranskaan juhlimaan ensimmäisen maailman­sodan päättymistä – Donald ja Melania Trumpin saapuminen Pariisiin suorassa lähetyksessä noin kello 21.40

Sunnuntaina maailman katse kohdistuu Ranskaan, kun ensimmäisen maailmansodan päättymisestä tulee kuluneeksi päivälleen sata vuotta.

Juhlallisuuksien päätapahtumaan, Pariisin Riemukaarella järjestettävään muistoseremoniaan, saapuu kymmeniä valtionjohtajia sekä edustajia yli sadasta valtiosta ja merkittävistä kansainvälisistä järjestöistä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Joukossa ovat niin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kuin Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitää Riemukaarella puheen. Hänen odotetaan käyttävän kansainvälisen valokeilan hyödykseen ja tuomitsevan jyrkästi nationalismin nousun maailmalla, kertoo muun muassa The Japan Times.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Macronin mukaan nationalismi on kuin lepra, joka leviää maailmanlaajuisesti. Hän varoitti vastikään, että maailma on vaarassa unohtaa maailmansotien opetukset.

”Nyt elämämme ajan ja maailmansotien välisen ajan samankaltaisuudet hätkähdyttävät minua”, Macron kommentoi ranskalaiselle Ouest-France-lehdelle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Macronin puheet voi tulkita antiteesiksi Trumpin ja Putinin aggressiiviselle ja nationalistiselle retoriikalle. Trump, jonka tunnettu iskulause on ”Yhdysvallat ensin”, julisti lokakuun lopulla kampanjatilaisuudessa Houstonissa olevansa nationalisti.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Trump ja Putin olivat kaavailleet sunnuntaille kahdenvälistä huippukokousta, mutta ovat sittemmin peruneet aikeensa. Presidentit aikovat kuitenkin tavata lyhyesti sopiakseen tulevasta tapaamisesta.

Myöhemmin sunnuntaina käynnistyy Pariisin rauhanfoorumi, jonka teema jatkaa Macronin linjaa: kansainvälisen yhteistyön parantaminen rauhan ja turvallisuuden, ympäristön, teknologisen kehityksen ja talouden puolesta. Foorumin avajaisissa puhuu YK:n pääsihteeri António Guterres.

Foorumia esitelleessä puheessaan Macron julisti, että ”rauha on vaarassa” maailmassa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotisjuhlaa vietetään näyttävin menoin eri puolilla Ranskaa, joka menetti suuren määrän kansalaisiaan ensimmäisen maailmansodan taisteluissa ennen aselevon allekirjoitusta 11. marraskuuta 1918 Ranskan Compiègnessa.

Pitkin viikkoa järjestetään yhteensä yli 700 tapahtumaa, kertoo muun muassa Frenchly. Lisäksi 4 000 projektia on saanut virallisen ”satavuotisjuhla”-statuksen.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kaikilla sodan merkittävillä taistelukentillä pidetään muistotapahtuma kaatuneille, ja kirkkojen kellot soivat eri puolilla maata. Lisäksi sodan perintöä muistellaan kymmenissä musiikki-, teatteri- ja taide-esityksissä.

Ranska on tehostanut yleisötapahtumien turvallisuustoimia viime vuosien terrori-iskujen jälkeen. Juhlallisuuksien turvajärjestelyt ovatkin erityisesti Pariisissa tiukat.

Juhlatilaisuuksiin lähetetään ylimääräisiä erikoisjoukkoja, ja liikennettä rajoitetaan.

Oikaisu 9.11.2018 kello 13.30: Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, Compiègnessa allekirjoitettiin aselepo, ei rauhansopimus.

Themes
ICO