Finland

Maailman suurin peliturnaus alkaa Kiinassa – kisat pelataan kuplassa, tähtipelaaja jäi rannalle

Maailman suurin peliturnaus alkaa Kiinassa – kisat pelataan kuplassa, tähtipelaaja jäi rannalle

Worlds-kisoja seuraa yli sata miljoonaa ihmistä viiden viikon aikana. Kisat järjestetään Shanghaissa, jossa joukkueet on eristetty kuplaan.

League of Legends on yksi maailman suosituimmista peleistä.­

League of Legends -pelin vuotuiset MM-kisat eli Worldsit alkavat perjantaina Kiinassa. Maailmanmestaruudesta kilpailee eri puolilta maailmaa 22 joukkuetta, jotka on eristetty koronan takia kuplaan.

Ilta-Sanomat listasi viisi faktaa, jotka on hyvä tietää liittyen LoLiin ja esportsin vuoden suurimpaan tapahtumaan.

1. LoL on maailman suosituimpia pelejä

Lokakuussa 2009 julkaistu LoL on ollut jo vuosia huippusuosittu. Viime vuonna pelijulkaisija Riot Games kertoi pelillä olevan päivittäin kahdeksan miljoonaa pelaajaa linjoilla samanaikaisesti. Todellinen päivittäinen pelaajamäärä on todellisuudessa kuitenkin huomattavasti suurempi.

LoL on tietokoneella pelattava niin sanottu taisteluareenapeli (puhekielellä MOBA), jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa mittaa toisistaan peliareenalla. Idea on tuhota vastustajan tukikohta ja puolustaa samalla omaa aloituspaikkaa.

Pelissä on yli 100 erilaista hahmoa, joista joukkueet rakentavat kokoonpanonsa ennen ottelua. Hahmot poikkeavat toisistaan huomattavasti ja niitä kehitetään ottelun edetessä.

Vuoden 2019 MM-finaalia seurasi Pariisissa täysi halli eli lähes 20000 katsojaa.­

2. Worlds on esportsin ykköstapahtuma

Worlds-kisat järjestetään nyt kymmenettä kertaa. Kyseessä on maailman suurin peliturnaus, jonka saama mediahuomio ympäri maailmaa on esportsin osalta vertaansa vailla.

Palkintorahojen osalta Worlds, jossa jaetaan rahaa noin 3–7 miljoonaa per vuosi, jää kauas Dota 2:n ykkösturnauksesta The Internationalista. Viime vuonna TI:ssä jaettiin 34,3 miljoonan dollarin edestä palkintorahaa.

G2 Esports -joukkueen faneja kuvattuna vuoden 2019 MM-kisoissa, jotka päättyivät Pariisissa pelattuun finaaliin.­

Tästä huolimatta LoL on vetänyt huomattavasti enemmän katsojia. Viime vuoden MM-finaalia seurasi pelijulkaisija Riot Gamesin mukaan 100 miljoonaa katsojaa.

Worldsit ovat vetäneet hurjan määrän katsojia myös paikan päälle. Esimerkiksi vuoden 2018 MM-finaali pelattiin Incheonissa, Etelä-Koreassa, jossa ottelua seurasi paikan päällä yli 40 000 fania.

3. Tähtipelaaja ja kaikkien aikojen joukkue jäivät rannalle

Lukuisten LoL-fanien pettymykseksi eteläkorealaista Lee ”Faker” Sang-hyeokia tai pelaajan edustamaa T1-joukkuetta ei nähdä tänä vuonna kisoissa.

T1 jäi Etelä-Korean huippusarjan LCK:n kesäkaudella vasta viidenneksi. Lisäkarsinnassa joukkue hävisi ratkaisevan finaaliottelun Gen.G:lle, joka vei Korean viimeisen kisapaikan Worldsiin.

Lee ”Faker” Sang-hyeok on kaikkien aikojen LoL-pelaaja. Hänen edustamansa T1-joukkue jäi tänä vuonna kisojen ulkopuolelle.­

Sang-hyeok on LoLin ylivoimaisesti tunnetuin ja menestynein pelaaja. Häntä pidetään LoLin kasvoina ja koko esportsin tunnetuimpana pelaajana.

24-vuotias Sang-hyeok on voittanut T1:n kanssa voittanut kolme maailmanmestaruutta vuosina 2013, 2015 ja 2016.

4. Kolmessa vaiheessa pelattavat kisat kestävät 5 viikkoa

Worlds on jaettu kolmeen vaiheeseen, jotka ovat Play-in-karsinta (25.–30.9.), lohkovaihe (3.–11.10.) ja pudotuspelit (15.–31.10.). Karsintaan osallistuu 10 joukkuetta, joista neljä parasta jatkaa lohkovaiheeseen.

Lohkovaiheeseen sai tämän vuoden turnaussuoritusten perusteella 12 joukkuetta. Hallitseva maailmanmestari eli kiinalainen FunPlus Phoenix jäi T1:n tavoin kisojen ulkopuolelle.

Turnauksen kovimpia nimiä ovat eurooppalainen G2, korealainen DAMWON Gaming sekä kiinalaiset TOP Esports ja JD Gaming. Fanisuosikeista mukana ovat esimerkiksi kestosuosikit Team SoloMid ja Fnatic.

Worlds-kisoja voi seurata ilmaiseksi Twitchin ja YouTuben kautta. Kisoista ei ole suomenkielistä lähetystä. Aikaeron takia ottelut alkavat Suomen aikaa pääasiassa aamupäivisin.

5. Korona vaikuttaa myös Worldsiin – finaali pelataan jalkapallostadionilla

Koronapandemian takia asetettujen rajoitusten vuoksi kisoissa pelaa 24:n joukkueen sijasta 22. Vietnamilaiset Team Flash ja GAM Esports eivät päässeet Kiinaan matkustamiseen liittyvien rajoitusten takia.

Worlds-joukkueet suuntasivat Kiinaan jo viikkoja sitten, jotta pakollinen kahden viikon karanteeni ehditään hoitaa pois alta ennen pelien alkua. Joukkueet pelaavat ottelut kuplassa.

Voittajajoukkue pääsee nostamaan Summoner’s Cup -mestaruuspokaalia.­

Ainoastaan finaali järjestetään muualla kuin studiossa. Finaalipaikkana toimii Pudongin jalkapallostadion, johon mahtuu normaalisti 33 765 katsojaa. ESPN:n mukaan Riot Games seuraa tarkasti Shanghain koronatilannetta, jos vaikka areenalle saataisiin vielä katsojia sisään finaalia varten.

Vaikka katsojia ei areenalle saataisi on Riot luvannut tarjoavansa kotikatsomoihin aiemmilta vuosilta totutun Worlds-kokemuksen. Monille katsojille erittäin kehuttu ja palkintojakin voittanut avajaisshow on kisojen ehdoton kohokohta.

Tältä näytti vuoden 2019 avajaisshow:

Football news:

Arteta on not including Ozil in Arsenal's Premier League bid: I couldn't get a better game out of him
Ex-FIFA inspector Bartfeld on Loko Red Bull's 2nd goal: the Referee made a mistake. There was a direct kick to the legs, went the development of the attack
Vinicius after 2:3 with Shakhtar: real are already focused on winning the Clasico
Coman on the defeat of Atletico: Bayern want to keep winning. We played great
Filimonov about Safonov and Maksimenko in the national team: A question of time
Milner on 1-0 with Ajax: it was important for Liverpool to show a good game after a week of UPS and downs
Lukaku has 4+2 in the last 3 games in the Champions League. He participated in all 6 Inter goals