Finland

Maavi halusi vaihtaa talossaan asunnosta toiseen – yksiön lattialla liikkuva näky lopetti näytön lyhyeen

Russakat löydettiin asukkaiden mukaan yhdeksännen kerroksen tyhjästä asunnosta.

Kerrostalon yläkerroksista russakat ovat siirtyneet vähitellen alas muihin kerroksiin.

Oululaisen vuokrakerrostalon asukkaat ovat saaneet epämiellyttäviä asuinkumppaneita. Kerrostalon asunnoista on löydetty russakoita ja koko talo on joutunut tuholaistorjunnan kohteeksi.

– Hui kauhea, ajattelin, kun kuulin, että niitä on yläkerrassa. Siivosin heti koko asunnon, vaikka asun alakerrassa, kertoo pyykkituvalle kiiruhtanut talon asukas.

Myös aamu-uinnilta kotiin saapuva Maavi on tietoinen asuintalonsa tilanteesta. Hän kertoo kuulleensa, että russakat löytyivät alunperin talon yläkerrosten asunnosta.

– Asunto oli tyhjillään ja kun remonttimiehet menivät sinne, niin russakoita oli joka puolella. Sieltä ne ovat pikku hiljaa siirtyneet alakerroksia kohti, hän kertoo.

Maavi asuu viidennessä kerroksessa. Hän kävi katsomassa ylempänä sijaitsevaa yksiötä, koska haluaa muuttaa pienempään asuntoon. Asuntoesittely loppui lyhyeen, kun vessassa näkyi epämääräistä liikettä.

– Vessan lattialla oli torakoita! Sanoin että unohdetaanpa tämä asunnonvaihtoasia tällä kertaa kokonaan.

Maavi esittelee omassa huoneistossaan varautumista tuhoeläinten varalle. Hän on siivonnut ja pussittanut kaapeissa olevia kuivatavaroita. Tuholaistorjuntaan erikoistunut yritys on käynyt asentamassa vessaan ja keittiöön liimalevyjä.

Maavi pussitti varmuuden vuoksi kaapeissa olevia kuivatavaroita.

Asukkaille jaetun tiedotteen mukaan tuhoeläintarkastus ja liimalevyjen asennus on tehty talossa maanantaina 8.6. Liimalevyt poistetaan asunnoista 22.6.

Maavi suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Russakat eivät ällötä.

– Tykkään asua tässä talossa ja vaihdan pienempään asuntoon kunhan tilanne rauhoittuu. Seuraan tilannetta. Omassa asunnossa niitä en ole vielä havainnut, hän toteaa.

Lumo-kotikeskuksen aluejohtaja Ville Kilpi sanoo, että russakat on havaittu heidän hallinnoimassaan talossa ja niitä on alettu hävittää.

– Yksittäisiä tapauksia emme voi kommentoida, mutta sen voimme todeta, että tuholaisepäilyksistä teetämme aina kartoituksen ja torjunnat mahdollisimman tehokkaasti ammattilaisia käyttäen. Otamme tällaiset asiat aina vakavasti. Tällaiset tapaukset saadaan hoidettua parhaiten asukkaiden kanssa yhteistyössä, Kilpi toteaa.

Ikäviä tuholaisia torjutaan vessoihin ja keittiöihin asennettujen liimalevyjen avulla.

Russakat eli saksantorakat muodostavat pieniä yhdyskuntia sopivan lämpöisiin paikkoihin. Päivisin ne piileksivät ja öisin ne lähtevät liikkeelle etsimään ravintoa.

Russakat viihtyvät erityisen hyvin keittiössä sekä asunnon muissa kosteissa ja lämpimissä tiloissa. Ne piiloutuvat kaikenlaisiin laitteistoihin, putkistoihin, kaapelikanaviin sekä sosiaalitiloihin.

Saksantorakka saattaa levitä kuljetuslaatikoiden ja kuljetusalustojen mukana. Sitä tavataan myös kaatopaikoilla, missä lahoaminen tuottaa lämpöä.

Russakka ja muut torakat kestävät huonosti pakkasta, ne kuolevat nopeasti alle -10 asteessa.

Russakka eli saksantorakka on 8–13 mm pitkä, väriltään kullanruskea.

Selkäkilvessä on kaksi tummanruskeaa juovaa. Siivet peittävät takaruumiin.

Tuntosarvet ovat pitkät, taaksepäin kaartuvat ja rihmamaiset.

Jalat ovat ulospäin suuntautuneet, pitkät, ohuet ja okaiset.

Suomalainen torakka eli russakka elää pienissä yhdyskunnissa sopivan lämpimissä (20–30°C) ja kosteissa tiloissa.

Se hakeutuu uunin ympäristöön, pattereiden taakse ja lämpöputkistojen läpivienteihin.

Lähde: hyonteismaailma.fi

Football news:

Salah scored 100 (73+27) points in 116 games in the Premier League. Only Shearer reached this mark faster
Alaves Garitano dismissed after five defeats in a row. The club is in 15th place in La Liga
Mane scores 20+ goals for Liverpool for the 3rd consecutive season
If you whistle one violation, whistle another. VAR rules football! Athletic midfielder Dani Garcia on the match with Real Madrid
Lautaro did not score a penalty in the match against Bologna
CEO of the banner of Labor about a player who was hit by lightning: he was put in an artificial coma. Most likely, it will be taken out in the evening
Real goes into the gap under the talk of refereeing. In similar moments, Madrid were given a penalty, but Athletic were not