Finland

Markkinat | Lääkejättien osakkeet halpenevat patenttihuolien vuoksi, mutta Modernan toimitusjohtajan usko ei horju: ”En menettänyt minuuttiakaan yöuniani”

Pfizerin, Biontechin ja Modernan osakkeiden hinnat olivat huomattavassa laskussa Wall Streetin pörssipäivän alussa.

Ruben Rodriguez antoi Modernan koronarokotteen Anita Addeille Kanadan Torontossa 4. toukokuuta.­

Isojen lääkeyhtiöiden osakkeiden hinnat lähtivät torstaina kovaan luisuun. Sen taustalla on nähty olevan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon keskiviikkona julkistama päätös tukea koronavirusrokotteiden immateriaalioikeuksista eli patentoinnista luopumista, jotta pandemia saataisiin pian päätökseen.

Myös Euroopan unioni on valmis keskustelemaan koronarokotepatenteista luopumisesta, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Koronarokotteiden valmistamisessa mukana olevien Pfizerin, Biontechin ja Modernan osakkeiden hinnat olivat huomattavassa laskussa Wall Streetin pörssipäivän ensimmäisen tunnin aikana.

Myös alkuvuoden tuloksensa julkistaneen Modernan osakkeen hinta halpeni nopeammin kuin kertaakaan edeltävien kahden kuukauden aikana. Yhtiön kasvuvauhti ei vastannut analyytikkojen odotuksiin. Sen sijaan yhtiön tulos nousi voitolle ensimmäistä kertaa sen historiassa.

Moderna pyrkii lisäämään sijoituksiaan tuotannon kasvattamiseen niin, että sen koronarokotetta olisi ensi vuonna saatavilla jopa kolme miljardia annosta.

Bloombergin mukaan Modernan toimitusjohtaja Stéphane Bancel kertoi sijoittajille tulosjulkistuksen jälkeen, että patentoinnista luopumisen aikeet ”eivät muuta mitään Modernan kohdalla”. Bancel sanoi, että mistään päin maailmaa ei löydy ylimääräistä tuotantokapasiteettia Modernan rokotteessa tarvittavalle lähetti-RNA:lle.

”Näimme uutiset eilen illalla enkä menettänyt minuuttiakaan yöuniani”, Bancel vakuutti.

Modernan liikevaihto oli 1,94 miljardia dollaria eli noin 1,61 miljardia euroa. Yhtiö arvioi tienaavansa tänä vuonna kaikkiaan 19,2 miljardia dollaria. Modernan osakekohtainen tulos oli 2,84 dollaria, kun analyytikot olivat odottaneet 2,34 dollaria.

Saksalainen Biontech-lääkeyhtiö taas torjuu ehdotuksen patentoinnista luopumisesta lausunnolla, jonka mukaan patentointi ei rajoita sen yhteistyössä Pfizerin kanssa kehittämien koronarokotteiden tuotantoa tai tarjontaa.

”Patentit eivät ole se rajoittava tekijä rokotteemme tuotannossa tai toimituksissa. Ne eivät lisäisi rokoteannosten kansainvälistä tuotantoa ja tarjontaa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä”, yhtiö kommentoi AFP:lle.

Aiemmin tällä viikolla tuloksensa julkistanut Pfizer nosti merkittävästi tulostaan ja voittoaan koskevaa ennustetta.

Pfizer arvioi, että sen yhteistyössä Biontechin kanssa kehittämät koronarokotteet tuovat yhtiölle 26 miljardia dollaria, eli noin 21,5 miljardia euroa tänä vuonna. Yhtiön arvion mukaan voitto yhdestä annoksesta on tänä vuonna 3,55–3,65 dollaria, eli noin kolme euroa.

Football news:

Glick after 1:1 with Spain: For Poland, the Euro is just beginning
Muller-Gozensu after 4-2 with Portugal: No wonder you only ran for 60 minutes. You are playing in Italy
Spain will be in the play-offs, I'm sure. Alba about the Euro
Mendieta about 1:1 with Poland: Spain acted very monotonously
Lewandowski about 1:1 with Spain: Our plan worked. Poland will not be the favorite in the game against Sweden
Pau Torres: Spain will do everything to reach the next round of the Euro. You need to believe in yourself
Enrique pro 1:1 with Poland: I expected more superiority from Spain. No one said that it would be easy