Finland

Mediat: Frontex on ollut osallisena kyseenalaisissa operaatioissa, joissa Välimeren siirtolaisia hätyytellään takaisin merelle

Frontexin lentokone ja laivat ovat todistaneet ainakin kuutta "häätöoperaatiota". Tutkivat toimittajat käyttivät kuukausia tapausten selvittelyyn.

Kuvassa on Frontexin alus ja etualalla pakolaisia.

Arkistokuvassa siirtolaisia täynnä oleva vene lähestyy Kreikan rannikkoa maaliskuussa 2016. Taustalla näkyy Frontexin alus.AOP

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on ollut osallisena Kreikan rajavartioston kyseenalaisissa operaatioissa, joissa maihin pyrkineitä siirtolaisveneitä on pakotettu takaisin merelle.

Frontexin osuus operaatioihin on selvinnyt tutkivan journalismin projektissa, johon ovat osallistuneet saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun), Saksan yleisradioyhtiö ARD:n Report Mainz (siirryt toiseen palveluun), japanilainen TV Asahi, Lighthouse Report ja Bellingcat.

Kaava medioiden kuvaamissa välikohtauksissa on hyvin samankaltainen: siirtolaisia täynnä oleva kumivene lähestyy Kreikalle kuuluvaa saarta ja rajavartijat hätyyttävät tai kuljettavat venettä kohti merta ja Turkkia. Der Spiegel kertoo myös tapauksesta, jossa Samokselle rantautuneet siirtolaiset pakotettiin takaisin kumiveneeseen ja merelle.

Toimittajien mukaan Frontexin lentokone tai laiva on ollut läsnä alueella useamman häätöoperaation yhteydessä.

Der Spiegelin jutussaan esittelemä videomateriaali näyttää esimerkiksi, miten Frontexin Romanian lipun alla kulkeva laiva kesäkuussa lipuu kumiveneen lähelle ja ohittaa sen myöhemmin vauhdikkaasti aiheuttaen aallokon.

Kansainvälisen lain asiantuntija Dana Schmalz Max Planck -instituutista Heidelbergistä sanoo, että kohdatessaan siirtolaisia täynnä olevan kumiveneen Frontexin pitäisi pelastaa kyydissä olijat välittömästi.

– Jos he eivät tee sitä ja aiheuttavat sen sijaan jopa aaltoja vain ajaakseen pois ja jättääkseen likaisen työn Kreikalle, ovat he silti sekaantuneet laittomaan häätöön (pushback), Schmalz sanoo Der Spiegelin jutussa.

Lain rikkominen jopa päivittäistä

Toimittajien mukaan lain rikkomisesta on tullut EU:n rajoilla päivittäistä. Häätöoperaatiot ovat kansainvälisen lain vastaisia, sillä tulijoilla on oikeus kuulemiseen ja turvapaikan hakemiseen.

Tutkimuksissaan toimittajat seurasivat kuukausien ajan Frontexin yksiköiden liikkeitä Egeanmerellä ja vertasivat tietoja järjestöjen ja siirtolaisten kertomuksiin operaatioista.

Frontexin valvontalentokone tai laiva on ollut lähistöllä huhtikuun jälkeen ainakin kuudessa tapauksessa, jossa siirtolaisia on häädetty kohti Turkkia. Todellisuudessa tapauksia voi olla paljon enemmänkin.

Joissain tapauksissa Frontexin lentokone on lentänyt merellä kelluvien kumiveneiden yllä.

Der Spiegelin mukaan koneen henkilökunnalla on sensorit, joiden avulla he voivat havaita vedessä kelluvat objektit. Kuvamateriaali lähetetään suorana Frontexin päämajaan Varsovaan. Siitä huolimatta Frontex ei lähettänyt paikalle apua.

Lisäksi toimittajat haastattelivat todistajia, siirtolaisia ja Frontexin henkilökuntaa sekä tutkivat kymmeniä videoita ja satelliittikuvia.

Kreikan hallitus ja Frontex sanovat kunnioittavansa lakeja

Kreikan hallitus on kiistänyt osallistuneensa siirtolaisten häätöoperaatioihin.

Frontexin edustajat puolestaan ovat aiemmin kiistäneet tietävänsä Kreikan rajavartioston tekemistä operaatioista. Tutkivien journalistien mukaan heidän tietonsa kuitenkin todistavat toisin: Frontex tietää ja on itse myös ollut osallisena häädöissä.

Der Spiegelin mukaan toimittajat pyysivät aiheesta kommenttia, jonka yhteydessä Frontex ei kiistänyt yksittäisiä tapauksia mutta totesi viranomaisten suojelleen siirtolaisten perusoikeuksia.

Frontexin mukaan tiedot tapauksista välitettiin Kreikan rannikkovartiostoon, joka avaa tapauksesta tutkimuksen.

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group