logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Merja Kolehmaisen syöpää ei voida Suomessa parantaa, joten hän päätti lähteä kokeellisiin hoitoihin Kiinaan – kaiken piti olla kunnossa mutta sitten Finnair ei päästänyt koneeseen

Viime keväästä Merja Kolehmainen ei muista juuri mitään. Hänelle oli tammikuussa kerrottu, että hänen rintakehän alueella oleva kasvain ei hoidoista huolimatta pienene. Sytostaattihoitoja voitaisiin jatkaa, mutta ne eivät parantaisi Kolehmaista, itse asiassa niistä ei välttämättä olisi mitään hyötyä.

”Kevät oli sellaista sumussa elämisen aikaa. Tuli sellainen olo, että voiko mihinkään hoitoon enää luottaa. Tuntui, että mahdollisuudet olivat aika vähissä.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kolehmainen oli sairastanut aikaisemmin jo kaksi syöpää: imusolmukesyövän ja kohdunkaulan syövän. Imusolmukesyöpä hoidettiin sytostaatti- ja sädehoidoilla, kohdunkaulassa ollut kasvain leikkauksella ja sytostaatti- ja sädehoidoilla.

Ajatus siitä, että tällä kertaa syöpää ei ehkä pystyttäisikään parantamaan, tuntui Kolehmaisesta käsittämättömältä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


”Hoidot olivat menneet niin hyvin, että olin vähän jo unohtanut, että tässä ollaan vakavan edessä. Että tämä voi oikeasti olla tässä.”

Syövän hoidossa on otettu viime vuosina isoja askeleita. Yksi esimerkki on niin sanottu CAR T -teknologia, jossa potilaan omat puolustussolut muokataan hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Syöpäsoluissa voi esiintyä pintarakenne, joka saattaa poiketa muiden solujen pintarakenteesta. CAR T -teknologian avulla potilaan omat puolustussolut ohjelmoidaan tunnistamaan syöpäsolujen pintarakenne ja tuhomaan ne.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Hoitoa on testattu Suomessa imukudossyövän ja leukemian hoidossa ja tulokset ovat olleet lupaavia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea arvioi parhaillaan, voidaanko teknologia ottaa Suomessa käyttöön näiden syöpien hoidossa.

”CAR T -hoito voi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia ja johtaa jopa kuolemaan. Uusien hoitojen käyttöönoton arvioinnissa punnitaan hoidon hyödyt ja haitat”, sanoo Johanna Mattson, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri.

Kiinteiden kasvainten hoidossa, sellaisten kuin se, joka kasvaa Merja Kolehmaisen rintakehän alueella, CAR T -teknologian kehitys on ollut hitaampaa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Tämä johtuu muun muassa siitä, että kiinteiden kasvainten pintarakenteista on vaikeaa tunnistaa riittävän tarkkoja, CAR T-hoidolle sopivia kohteita. Jos tärkeästä elimestä, kuten esimerkiksi sydämestä, löytyy vastaavaa pintarakennetta kuin kasvaimessa, tuhoutuu myös tämä solukko. Tällöin hoidosta voi aiheutua vakavia haittoja, Mattson selittää.

Riskeistä huolimatta Kolehmainen halusi yrittää. Kun hänen tukihenkilönsä ja ex-puolisonsa Miko Huomo löysi Kiinasta kokeellisen hoidon, jossa CAR T -teknologiaa testataan kiinteillä kasvaimilla, Kolehmainen päätti hakea mukaan.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kiinan hoitoihin pääseminen ei ollut läpihuutojuttu. Ensin piti läpäistä joukko testejä, ja kun ne oli selvitetty, oli vielä yksi iso kysymys: raha.

Yleensä kokeelliset hoidot ovat potilaille ilmaisia, sillä lääkefirmat kustantavat ne, mutta tällä kertaa rahoittajana on lääkefirman sijaan Kiinan valtio. Kiina kustantaa hoidon sairaalakustannukset vain kiinalaisille. Niinpä Kolehmaisen pitää rahoittaa hoitonsa niiltä osin itse.

Omarahoitus Kolehmaisen toivomaan kokeelliseen hoitoon on hoidon ensimmäisessä vaiheessa noin 40 000 dollaria, siis yli 35 000 euroa.

Rahoituksen keräämistä varten Kolehmainen ja Huomo perustivat Kanadaan keräyksen, jossa ihmiset voivat lahjoittaa Kolehmaiselle rahaa hoitoihin. Idea keräyksestä tuli Huomon Kanadassa asuvalta veljeltä. Suomessa rahaa saa kerätä vain yleishyödylliseen toimintaan, ei yksityishenkilölle.

Keräys on poikinut nyt reilut 20 000 euroa.

”Kun omat resurssit alkoivat olla aika lailla käytetty jo edellisiin hoitoihin, päätimme hoitaa asian näin. Ihmisten välittäminen on todella koskettanut meitä”, Huomo sanoo.

Matkaan ilmestyi kuitenkin tällä viikolla vielä yksi ylimääräinen mutka. Hoitojen oli tarkoitus alkaa Kiinassa keskiviikkona. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kolehmaisen ja Huomon piti lentää Hongkongiin tiistaina ja jatkaa siitä Shenzheniin, jossa hoidot annetaan.

Kolehmaista ei päästetty tiistaina Helsinki-Vantaan lentokentällä Finnairin koneeseen. Tämä johtui siitä, että lentoyhtiö katsoi lääkärinlausuntoon ja testituloksiin perustuen Kolehmaisen tarvitsevan lennolla lisähappea, jota ei koneeseen lentoyhtiön mielestä voitu tarpeeksi luotettavasti lyhyellä aikavälillä järjestää.

Kolehmaisella ja Huomolla oli mukanaan akkukäyttöinen happilaite ja siihen kaksi akkua, joiden yhteenlaskettu kesto oli Huomon mukaan 19 tuntia. Finnair halusi kuitenkin järjestää koneeseen myös verkkovirran happilaitetta varten. Niinpä Kolehmainen ja Huomo pääsivät matkaan vasta keskiviikkona.

Kolehmaisen päätös lähteä kokeellisiin hoitoihin Kiinaan on poikkeuksellinen, arvioi yksityisen Docrates syöpäsairaalan lääkäri Tuomo Alanko. Hän on hoitanut Kolehmaista Suomessa.

”En voi yleensä suositella potilaille lähtemistä ulkomaille. Kun on vakavasti sairas ja on vaara, että sairaus pahenee, niin on epämiellyttävä tilanne olla vieraassa maassa ja vieraassa kulttuurissa. En kuitenkaan moiti Merjan toimintaa. Tiedän, että hän on aktiivisesti hakenut hoitoa, ja se on tietysti ymmärrettävää. Hänellä on myös omaisen vahva tuki apuna.”

Kolehmainen tietää, että hoidon onnistuminen on kaikkea muuta kuin varmaa.

”Se on kauhein hetki, kun ei ole mitään päämäärää, mitään hoitoa, mitä kohti mennä. Heti kun on tiedossa jotain, mikä voi tepsiä, se lisää positiivisuutta.”

Kolehmainen aikoo pitää Facebook-sivuillaan videoblogia hoitojensa etenemisestä.

”Olen ollut maailman onnellisin ihminen, kun minulla on ollut Miko, joka on selvittänyt asioita minun puolestani. Tiedän, että kaikilla ei samanlaista mahdollisuutta ole. Ajattelen, että videoblogilla voin tuoda näitä erilaisia hoitomahdollisuuksia lähemmäs muita ihmisiä.”

Juttua korjattu 9.11. klo 16.55. Toisin kuin otsikossa aikaisemmin väitettiin, Kolehmaisella ei ole vielä kasassa hoitoihin vaadittua 40 000 dollaria. Miko Huomon veli asuu Kanadassa, mutta ei ole kanadalainen, kuten jutussa aikaisemmin luki.

Themes
ICO