Finland

Metsät antoivat viime vuonna hyvin tuottoa 45,5 miljardin pääomalle

Nollakorkojen aika on ollut helpotus niille, jotka lyhentävät lainaansa. Olemattomalla rahan hinnalla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Tuoton saaminen sijoituksille on hankalaa.

Merkittävä osa kotitalouksien varallisuudesta on kiinni omistusasunnoissa, mutta myös metsän merkitys on suuri. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan yksityismetsien arvo oli viime vuonna 45,5 miljardia euroa, kun laskelmat tehdään pystykauppahintojen ja puuston ­tilavuuden perusteella.

Tuottokin oli kohtalaisen hyvä. Puuntuotannon sijoitustuotto oli samojen ­tilastojen mukaan viime vuonna 6,4 prosenttia. Se on paljon nollan yläpuolella.

Luvut heilahtelevat vuodesta toiseen metsäteollisuuden suhdanteiden ja sitä kautta kantohintojen mukaan. Hyvä suhdanne näkyy nyt siinä, että tuotto hehtaaria kohti on selvästi kymmenen vuoden keskiarvon yläpuolella.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Metsää omistavia suomalaisia on paljon, ja monet haluavat metsästään muutakin kuin taloudellista tuottoa. Moni painottaa luontoarvoja ja tunnesidettä.

On kuitenkin hyvä käyttää mittarina välillä myös euroja. Tilastot täydentävät silloin kuvaa metsien suuresta taloudellisesta merkityksestä suomalaisille.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Football news:

Director of Tambov that Melkadze will not play with Spartak: we do not have a free 3-5 million rubles
Juventus wanted to swap Ramsey for Ntombela. Tottenham refused
Klopp on players who have played less than 5 matches: They will receive a gold medal. If you are not from the Premier League, something from me
Messi may move to Manchester City (Fox Sports)
Salihamidžić on the transfer San to Bavaria: It can make the difference in the game. Now we have top-level variability on our flanks
Cavani is close to a contract with Roma
Balotelli can move to Boca juniors