Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo torstaina lisää tietoa kasvomaskisuosituksesta. Viikonlopun uutisointi suunnitellusta maskisuosituksesta vilkastutti maskien myyntiä. Vielä ei ole tietoa THL:n suosituksen yksityiskohdista. Edellinen hallituksen maskilinjaus on kesäkuun alusta.

Joissakin maissa on suosituksen sijaan säädetty maskipakko esimerkiksi julkiseen liikenteeseen tai kauppoihin. Ilman maskia oleva voi joutua maksamaan jopa satojen eurojen sakot. Riittääkö suositus Suomessa vai tarvitaanko järeämpiä toimia?

Työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen erilaisia etuja kuten lounas- tai liikuntaseteleitä ja kattavat työterveyspalvelut. Voisiko tai pitäisikö esimerkiksi työnantajien maksaa työntekijöidensä maskit?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava asiantuntija Markku Rajamäki kommentoi maanantaina Ilta-Sanomille, että maskipakon tullessa voimaan tuntuisi järkevältä, että julkinen valta huolehtisi kustannuksista. Mikäli kyseessä on maskisuositus, olisi silti hyvä pohtia kustannuskysymystä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomien haastattelussa, että liikkeelle lähdetään nyt tartuntatilanteeseen sopivasta suosituksesta. Suositusta on valmius tiukentaa tilanteen muuttuessa. Ministerin mukaan tärkeä kysymys on myös se, miten maskit saadaan heillekin, joilla rahatilanne on tiukka. Valmista vastausta kysymykseen ei ole.

Matka töihin ei ole työaikaa

Yhdysvalloissa New Yorkin kaupunki jakoi keväällä ilmaiseksi 7,5 miljoonaa maskia muun muassa ruokakaupoissa ja puistoissa. Saksassa työoikeuteen erikoistunut asianajaja Nathalie Oberthür totesi kesäkuussa uutistoimisto DPA:lle, että työnantajan on huolehdittava infektiosuojasta työpaikalla. Mikäli työnantaja velvoittaa työntekijöitään käyttämään kasvomaskia työpaikalla, tulee työnantajan kustantaa maskit.

Sveitsissä julkisen liikenteen maskipakko tuli voimaan heinäkuun alussa. Sveitsin hammaslääkäriliiton SSO:n lakiosasto julkaisi tuolloin tiedotteen, jossa muistutetaan, että työnantajalla on lain mukaan velvollisuus huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta työaikana.

Matkaa kotoa työpaikalle ei kuitenkaan lähtökohtaisesti lasketa työajaksi, joten työnantaja ei siten ole velvollinen hankkimaan julkisilla kulkuvälineillä töihin kulkeville työntekijöilleen maskeja.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Suomessa on myynnissä kertakäyttöisiä kasvomaskeja, joista käytetään myös nimitystä suu-nenäsuojain. Lisäksi olemassa on pestäviä kangasmaskeja ja rakennustyömaille tarkoitettuja hengityssuojaimia. Kertakäyttöisistä kasvomaskeista on puhuttu myös kansanmaskeina tai kansalaismaskeina.

Keväällä Suomen tekstiili ja muoti julkaisi listan kotimaisista kangasmaskeja valmistavista yrityksistä. Kangasmaski tulee jokaisen käyttökerran jälkeen pestä 90 asteessa, minkä jälkeen sitä voi käyttää uudelleen.

Eri kauppojen verkkosivuilta kerättyjen hintatietojen mukaan kertakäyttöisten maskien hinnat ovat pääosin yhden euron paikkeilla, pois lukien Verkkokauppa.comin myymä Keep It, jonka kappalehinta on noin kaksi euroa. Tokmannin myymät Heppo-maskit ja Keskon myymät Lifa Air -maskit ovat halvimpia, kappalehintaa tulee 80 senttiä.

Montako maskia tarvitsee viikossa?

Mikäli henkilö kulkee viitenä päivänä viikossa julkisilla liikennevälineillä töihin, tarvitsee hän viikossa vähintään kymmenen kertakäyttöistä maskia. Jos työmatkan lisäksi käy vielä erikseen ruokakaupassa, tarvitaan yksi maski lisää.

Tuolloin kymmenen maskin paketti riittää viikon työmatkoihin, mutta ei enää kauppareissuille tai esimerkiksi viikonlopun tarpeisiin. Mikäli viiden työpäivän lisäksi viikon aikana käy kerran kaupassa ja viikonloppuna kerran jossakin, tarvitsee kuukaudessa noin 50 maskia. Hintaa kuukauden kertakäyttöisille maskeille tulisi siten noin 50 euroa.

Jos perheessä on kaksi työssä käyvää vanhempaa ja kaksi kouluikäistä lasta, jotka kaikki kulkevat koulu-/työmatkat julkisella liikenteellä ja lisäksi käyvät kerran viikossa bussilla harrastuksissa, tarvitaan viikossa vähintään 48 maskia.

Mikäli koko perheen voimin käydään kerran viikossa kaupassa, tarvitaan neljä maskia lisää. Jos perhe ostaa halvimpia (39,90 e/50 kpl) kasvomaskeja, kuluu maskeihin kuukaudessa noin 166 euroa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Pestävien kangasmaskien kappalehinnat vaihtelevat noin kuudesta eurosta 13 euroon. Jos henkilö käyttää pestävää kangasmaskia, niitä tulisi olla vähintään kaksi. Olettaen, ettei yhtä maskia ehdi tai pysty työpäivän aikana pesemään, jolloin samaa maskia voisi käyttää myös kotimatkalla. Pestäville kangasmaskeille ei ole standardeja tai määriteltyä pesu- ja käyttökertojen maksimimäärää.

Maskin oikeanlainen käyttö on tärkeää. Maski tulee laittaa puhtain käsin ja jos sen ottaa kasvoilta pois, sitä ei saa laittaa enää takaisin kasvoille. Väärin käytettynä maski voi jopa lisätä tartuntariskiä, THL muistuttaa.

Kasvomaskin käyttäminen ei tarkoita, että muut toimenpiteet voi unohtaa. Hyvä käsihygienia, yskiminen hihaan tai nenäliinaan ja turvavälien pitäminen muihin ovat edelleen hyviä keinoja tartuntariskin minimoimiseksi.