Finland

Mr. Lordi sai toisen rokotteen Rovaniemen rokotus­tempauksessa

Viikonlopun aikana yli 700 ihmistä kävi ottamassa rokotteen Rovaniemen kaupungintalolla järjestetyssä tempauksessa.

Mr. Lordi sai toisen rokoteannoksen Rovaniemellä sunnuntaina.

Rovaniemellä järjestettiin viikonloppuna rokotustempaus, jossa kaupungintalon rokotuspisteeltä sai käydä hakemassa ensimmäisen koronarokoteannoksen ilman ajanvarausta.

Sunnuntaina myös Mr. Lordi ja Joulupukki vierailivat kaupungintalolla. Lordi-yhtyeen solistina tunnettu Mr. Lordi sai tilaisuudessa toisen rokoteannoksen. Joulupukki on ikänsä vuoksi ehditty rokottaa jo kahteen kertaan.

Rokotteen kävi ottamassa kaupungintalolla lauantaina 371 ja sunnuntaina 395 ihmistä. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas on tyytyväinen tempaukseen.

– Tämä meni erittäin hyvin varsinkin siihen nähden, että tempaus laitettiin pystyyn niin nopeasti, Broas sanoo.

Broasin mukaan tapahtuman taustalla on se, että Rovaniemen kaupunki sai viime aikoina suuren rokote-erän.

Aiemmin rokotteista on kuitenkin ollut pulaa, mistä johtuen 20–35-vuotiaiden rokotuskattavuus on noin kymmenen prosenttia pienempi kuin Suomessa keskimäärin. Broasin mukaan viikonlopun aikana rokotusjonossa näkyi myös paljon nuoria.

Mr. Lordi saapui kaupungintalolle yhdessä Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broasin kanssa.

Rokottaminen on Broasin mukaan tärkein asia taistelussa huononevaa koronatilannetta vastaan. Hän nostaa kuitenkin esiin myös testauksen merkityksen, erityisesti suurten joukkotapahtumien yhteydessä.

– Ihmisten olisi hyvä käydä aktiivisesti testissä noin vuorokauden sisällä ennen suuriin yleisötilaisuuksiin osallistumista, jotta joukkoaltistumisten riski pienenisi.

Broasin mukaan antigeenitestin avulla testaaminen onnistuisi kätevästi. Antigeenitestejä ei tarvitse lähettää laboratorioon, vaan näytteenottaja voi tehdä testin saman tien ja testi valmistuu viidentoista minuutin sisällä.

– Antigeenitesti on tavattoman edullinen ja nopea, Broas sanoo.

Testauksen tulisi olla Broasin mukaan kansalaisille maksutonta, koska kyse on epidemian torjunnasta. Lapin sairaanhoitopiirissä maksuton antigeeni-testi on jo käytössä.

Myös Joulupukki vieraili tapahtumassa.

Koronatartunnat ovat olleet viime aikoina voimakkaassa kasvussa. Tartuntamääriin Broasin mukaan edelleen kiinnittää huomiota, koska tieto määristä on olennaista tartuntojen jäljityksen kannalta.

– Tartunnanjäljitys on tehokkain tapa torjua epidemiaa, kun rokotekattavuus ei Suomessa ole vielä riittävä epidemian pysäyttämiseksi.

Jos jäljitys alkaa rakoilla, johtaa se Broasin mukaan epidemiatilanteen pahenemiseen entisestään, jolloin kuntien perusterveydenhuollon kantokyky voi olla koetuksella.

Football news:

Koeman will not be fired in the next few days. The key matches will be 3-with Levante, Benfica and Atletico
Gerard Pique: Barca has 5 games with a two-day rest. Champions League, match with Atletico. We are people
Sulscher on Ronaldo: His discipline has affected the Manchester United players. He knows that he will not go out in every match
Donnarumma is unhappy at PSG, he wants to play more often. Messi, Neymar and other Latin Americans support Navas
Cavani has recovered from the injury. Manchester United forward has not played for almost a month
The head of La Liga Tebas: The Super League was Robin Hood on the contrary: they robbed the poor to give to the rich
Messi and Ramos will not play against Montpellier. Lionel has started running training