Finland

Muistokirjoitus | Mauri Oksi 1937–2021

Yrittäjä Mauri Oksi kuoli muistisairauteen 20. tammikuuta 2021 Tampereella.

Hän oli 83-vuotias, syntynyt Hämeenkyrössä 27. syyskuuta 1937 maanviljelijäperheeseen.Jo nuorena Oksia alkoivat kiinnostaa maailma, uskonnot, filosofia ja matkailu. Vuodesta 1967 hän opiskeli Lontoossa elektroniikka-alaa, jolla myös toimi monia vuosia.

Vuonna 1973 hän oli perustamassa Vihreälinja-terveyskauppaa, ja terveyden filosofiasta tulikin hänelle tärkeä elämäntehtävä. Hän oli mukana kehittämässä alaa vuosikymmeniä sekä Luontaistuotealan keskusliiton että Suomen terveystuotekauppiaitten liiton puheenjohtajana pitäen voimakkaastikin kiinni omista näkemyksistään.Oksi oli mukana myös Erikoiskaupan liiton ja Kaupan keskusliiton toiminnassa, otti aktiivisesti kantaa terveyskysymyksiin ja kävi kertomassa niistä eduskunnassa ja ministeriössäkin.

Matkailusta ja etenkin vuorivaelluksesta tuli Oksille tärkeä harrastus ja vastapaino liike-elämälle. Hän ehti vierailla yli sadassa eri maassa. ”Vähimmäisvaatimuksena” oli saavuttaa yli 3 000 metriä korkea vuorenhuippu. Ecuadorin Andeilla ylittyi jo 5 000 metriäkin.

Euroopassa Oksin sydäntä lähinnä olivat Pyreneiden vuoristo ja Mallorcan kotisaari.Mallorcalla Oksi viimeisteli myös teoksensa Neliulotteinen ajattelu – tie valistuksen vallankumoukseen. Se käsitteli filo­sofiaa ja elämää uudenlaisista näkökulmista. Hän suhtautui kriittisesti uskontoihin, mutta totesi buddhalaisuuden olevan lähinnä ajatteluaan. Meditaatio vuorilla kuuluikin osana vaellukseen.

Mauri sai viisaine ajatuksineen monet vakuuttuneiksi mielipiteistään. Hän oli erinomainen esimerkki ihmisen mahdollisuudesta laajentaa sekä tietojaan että tietoisuuttaan itseopiskelun innostavalla polulla, joka jatkui läpi hänen koko elämänsä.

Meille sisarenpojille Mauri oli aina odotettu vieras ja eräänlainen esikuva. Oli mielenkiintoista kuunnella viisasta puhetta sekä kertomuksia matkoilta. Tapasimme myös korttipelien merkeissä ja matkaillen.

Mauri Oksi oli vanhan ajan herrasmies, jonka kanssa oli helppo keskustella melkein mistä tahansa asiasta, ja myös huumoria mahtui aina mukaan.

Ulla Hallila

Markku Järvenpää

Jukka Järvenpää

Kirjoittajat ovat Mauri Oksin elämänkumppani sekä sisarenpoikia.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude