Finland

Musiikki | Elokuussa päästään taas keikoille, festivaaleille ja oopperaan – Näin rajoitusten höllennys vaikuttaa tuleviin tapahtumiin

Hallitus kertoi hyviä uutisia keskiviikkoiltana musiikkia rakastaville. Elokuun alusta alkaen yli 500 hengen tilaisuuksia saisi järjestää sekä ulko- että sisätiloissa. Lokakuussa henkilörajoitus poistuu kokonaan, mikäli koronavirustilanne ei huonone.

Tilaisuuksilta edellytetään kuitenkin turvallisuuden varmistamista, kuten turvaetäisyyksien ja hygieniakäytäntöjen noudattamista. Aluehallintovirastot tekevät päätökset hallituksen keskiviikkoisten suosituksen pohjalta heinäkuun aikana enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Samalla hallitus höllentää ravintoloiden rajoituksia. Anniskeluaika pitenee 22. kesäkuuta alkaen aamuyhdeksästä yhteen asti yöllä. Ravintolat voivat olla auki kello kahteen asti yöllä.

Iloisista uutisista huolimatta moni asia jäi silti vielä kysymysmerkiksi.

Festivaaleja ja keikkoja järjestävät kaipaavat vielä lisätietoa aluehallintovirastoilta muun muassa siitä, miten turvaväleistä tulee käytännössä huolehtia. Selvennystä kaivataan myös siihen, onko turvavälien noudattaminen yleisön vai järjestäjien vastuulla.

Helsingin Sanomat selvitti, miten, missä ja millaista musiikkia elokuussa pääsee kuuntelemaan, kun sisätiloissa saa jälleen järjestää yli 500 hengen tapahtumia.

Weekend-festivaalin yleisöä kesällä 2019.

Weekend-festivaalin markkinointijohtaja Jyri Heikkisen mukaan pitää odottaa ensin aluehallintoviraston tarkempia ohjeita ennen kuin voi tehdä lopullista päätöstä järjestämisestä.

”Juhannuksen jälkeen olemme viisaampia”, Heikkinen sanoo.

Jos kaikille pitää taata istumapaikat, festivaalin toteutuminen vaikuttaa vaikealta. Weekend-festivaali olisi tarkoitus järjestää Käpylän liikuntapuistossa 7.–8. elokuuta.

Amerikkalaisräppäri Asap Rocky oli odotetuimpia – ja myös kiistellyimpiä – esiintyjiä viime vuoden Blockfestissä.

Hiphop-musiikkiin keskittyvä Blockfest sen sijaan järjestetään elokuussa Tampereella.

Tapahtuman perustajan ja toimitusjohtajan Kalle Kallosen mukaan on hyvä, että festivaali sai nyt virallisen luvan.

Silti linjauksen yksityiskohtien puuttuminen mietityttää: minkälaisia sääntöjä aluehallintovirasto asettaa ja onko niiden noudattaminen enemmän tapahtuman vai kävijän vastuulla.

”Tuleeko pahimmassa tapauksessa jotain sellaista, jota musiikkifestivaali ei pysty noudattamaan”, Kallonen miettii.

”Voimme luvata, että meillä on stadion ja istumapaikkoja, mutta emme voi luvata, että ihmiset istuvat paikoillaan koko ajan.”

Käteistä rahaa ei tapahtumassa voi käyttää. Näin on ollut jo parina aiempana vuonna. Anniskelupisteitä Kallonen lupaa sen verran paljon, ettei pahoja jonoja muodostu.

Aluetta ei laajenneta entisestä, mutta jos on mahdollista, festivaali ottaa hieman vähemmän väkeä sisään, Kallonen sanoo.

Blockfestiin on alkuperäisen suunnitelman mukaan tulossa useita ulkomaisia artisteja, kuten 50 cent, Gucci Mane ja Migos-yhtye.

”Kukaan ei osaa ennustaa, miten kahden kuukauden päästä saa lentää”, Kallonen sanoo.

Varasuunnitelmat ovat Kallosen mukaan jo valmiina, jos esimerkiksi Yhdysvalloista ei saa matkustaa Suomeen. Elokuun 21.–22. järjestettävän Blockfestin lipuista on myyty pitkälti yli puolet.

Flow-festivaali olisi ollut tarkoitus järjestää elokuussa, mutta tapahtuma on peruttu, eivätkä uudet höllennykset vaikuta päätökseen.

Flow’n taiteellinen johtaja Tuomas Kallio sanoo, ettei hallituksen päätös ”merkitse tässä kohtaa mitään”. Ja vaikka linjaus rajoitusten lieventämisestä olisi tehty esimerkiksi toukokuussa, ei Flow-festivaalia olisi silti voitu järjestää tänä vuonna.

”Ei tietenkään. Se mitä Suomessa linjataan, ei vaikuta meihin, koska festivaalilla on niin paljon kansainvälisiä esiintyjiä”, Kallio sanoo.

Festivaalin jääminen tältä vuodelta välistä on vääjäämättä iso menetys.

”Onhan se 8,5 miljoonan kolaus toimintaan”, Kallio sanoo.

Tavastia oli täynnä, kun Dpn Huonot -yhtye juhli 30-vuotista historiaansa lokakuussa 2019.

Tavastian liiketoimintajohtaja Nina Hartikainen on toiveikas avaamisen suhteen. Hän toivoo varauksella, että Tavastia voisi avata ovensa keikkakansalle jo elokuussa.

”Pitää kuitenkin muistaa, että korona ei ole vielä poistunut ja on paljon käytännön asioita selvitettävänä.”

Se, miten avaaminen käytännössä hoidettaisiin, on vielä epäselvää.

”Avaamme vasta, kun se on turvallista meidän asiakkaillemme, artisteillemme ja henkilökunnallemme”, Hartikainen sanoo.

Hänen mukaansa on selvitettävä, miten turvavälit ja erityisjärjestelyt ovat toteuttavissa Tavastian osalta.

”Olemme kuitenkin keikkapaikka, jossa ihmiset ovat varsin lähellä toisiaan. Yleisökapasiteetin rajaaminen voi tuoda muita haasteita. Olemme innokkaita avaamaan, mutta harkitusti ja turvallisesti.”

Hartikaisen mukaan vuosi on ollut tähän mennessä katastrofaalinen ja aiheuttanut Tavastialle liikevaihdon romahtamisen. Vaikka rajoituksia höllennetään, ongelmia on edelleen paljon.

”Avaaminen on ensimmäinen haaste. Sen jälkeen varmasti koko ala painii isojen haasteiden kanssa seuraavat vuodet. Kuinka palauttaa toiminta ennalleen ja kuinka ansaita yleisön luottamus turvallisiin tapahtumiin ja saada yleisö palaamaan?”

Muun muassa Helsingin Kaivohuonetta ja yökerho Apolloa pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtajan Antti Raunion mielestä rajoitusten asteittainen purkaminen tuntuu keinotekoiselta.

Raunio ihmettelee, miksei aikarajoituksissa voitu palata suoraan alkuperäiseen.

”Asiakaspaikkojen rajoittamisen olin valmis nielemään, mutta en ymmärrä, mikä ero on kello kahdella ja kerro viidellä?”

Raunio toteaa, että heidän yökerhonsa avautuvat maanantaista alkaen. Hallituksen uuden linjauksen mukaan ravitsemisliikkeissä voi oleskella kolme neljäsosaa täydestä henkilömäärästä ja THL:n ohjeistuksia tulisi noudattaa.

”Teemme niin kuin tähänkin asti ja miten ihmiset ovat juhlineet Helsingissä jo kesäkuussa. Kehotamme ihmisiä pitämään huolta turvaväleistä ja pesemään käsiään, mutta se on asiakkaasta itsestään kiinni”, Raunio sanoo.

Vielä ei ravintola-ala voi kuitenkaan huokaista helpotuksesta, sillä koronarajoituksista on koitunut ravintoloitsijoille valtavat tappiot. Edelleen alaa painavat kymmenien tuhansien työntekijöiden lomautukset baarihenkilöstöstä järjestyksenvalvojiin.

”Pystymme ottamaan rajoitusten vuoksi edelleen vain murto-osan henkilöstöstämme töihin. Tässä on kyse ihmisten leivästä, eikä tilanne naurata ollenkaan.”

Musiikkitalon pääsaliin mahtuisi yleisöä noin 1700, mutta turvavälien vuoksi HKO:n konsertteja pääsee kuuntelemaan syksyllä vain noin 500 henkeä.

Klassisen musiikin ystäville rajoitusten uusimmalla höllentämisellä ei ole suurta vaikutusta.

”Siltä osin kuin turvavälit ovat nykyisenlaisina, ei päätöksellä ole ymmärtääkseni isoa vaikutusta Musiikkitalon yleisökapasiteettiin”, toteaa Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg.

Musiikkitalon konserttisaliin mahtuisi yleisöä noin 1 700, mutta turvavälien vuoksi syys- ja lokakuussa HKO:n konsertteja pääsee kuuntelemaan vain noin 500 henkeä, arvioi Malmberg.

Kevään mittaan kamarimusiikkikonsertteja on striimattu verkkoon. Malmberg toivoo, että syksyllä olisi mahdollista soittaa monipuolisempaa ohjelmistoa.

”Toivon, että syksyllä voimme soittaa jo sinfonisempaakin musiikkia.”

Kansallisoopperassa ja -baletissa katsojien lukumäärää pystytään muutoksen myötä nostamaan hieman. Päänäyttämön esityksiä pääsee elo-, syyskuun aikana katsomaan kerrallaan 650 henkeä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka toiselle penkille voi istuutua, kertoo Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi.

Taloudellisesti muutos tuo pientä helpotusta. Kadambi kuitenkin arvioi, että elo- ja syyskuun aikana lipputulojen osalta luvassa on vajaan miljoonan euron tappio.

Football news:

Ex-agent Benzema: Karim can return to Lyon. I know that's what he wants
Arsenal are in talks with 21-year-old former nice defender Sarre
Setien on if Barcelona don't win La Liga: I bear a share of responsibility, but not all of it
Joan Laporta: if I were Xavi, I would never go to Barca under this management
Bayern, Atletico and Everton are Interested in Zaa
Joan Laporta: Messi is the best in history. We must create appropriate conditions for it
Mourinho on Bergwein in reserve: Klopp, Pep and Lampard you ask such questions