logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Nella Korpio, 19, harrasti lapsena yhtä aikaa kahdeksaa urheilulajia, sitten oli pakko karsia – nyt häntä verrataan jo oman lajinsa supertähteen

Dong... dong... dong... dong.

Kumina lähes peittää alleen puhelimeen vastaavan nuoren naisen äänen.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


”Soititpa hyvään aikaan, saatiin kirkon kellotkin tähän taustalle”, Nella Korpio sanoo nauraen.

Korpio, 19, on Suomen alppihiihdon suurimpia tulevaisuuden lupauksia, jonka otteita suomalaiset penkkiurheilijat pääsevät seuraamaan Åren MM-pujottelussa Ruotsissa tällä viikolla.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Ennen sitä vuorossa oli kuitenkin muutama lepo- ja harjoituspäivä Itävallan Innsbruckissa, ja viime torstain sisältö oli varsin selvä.

”Unen lisäksi lepopäivien tärkeintä antia on hyvien ravintoloiden valinta kahdesti päivässä. Intialainen ja hyvä pihviravintola on toistaiseksi kokeiltu”, Korpio toteaa.


Lepo tulee tarpeeseen, sillä Korpio laski muutama päivä aikaisemmin Itävallan Obdachissa Eurooppa-cupin pujottelussa sijat 29 ja 16. Kausi on osoittanut, että eväitä on paljon parempaankin.

Mainos (Teksti jatkuu alla)


Helsinki Ski Clubia edustava Korpio katkaisi suomalaisittain pitkän kuivan kauden 22. joulukuuta, kun hän laski 23:nneksi maailmancupin pujottelussa Ranskan Courchevelissa. Edellinen suomalaisnainen maailmancupin pisteillä oli Tanja Poutiainen yli neljä vuotta aiemmin.

Tammikuun alussa tuli jatkoa, kun Korpio laski Zagrebissa sijalle 20 ja Flachaussa sijalle 27. Tie maailmancupin pisteille on kuitenkin ollut pitkä, ja matkan varrelle on mahtunut muun muassa kuukausien mittaiseksi venynyt sairausloma.

Korpio laskee oman alppihiihtonsa alkaneen 5-vuotiaana Vihdissä Sami Uotilan ratalaskukoulussa. Liikunnallisesti aktiivinen tyttö ei kuitenkaan tyytynyt vain yhteen lajiin. Toisella luokalla kalenteria täyttivät kahdeksan eri lajin harjoitukset.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


”Alppihiihto, ringette, jalkapallo, telinevoimistelu, seinäkiipeily, koripallo, tennis, uinti”, Korpio luettelee.

”En harrastanut kahdeksaa lajia kovin pitkään. En väsynyt, mutta harjoituksiin ei yksinkertaisesti vain ehtinyt.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Lajivalikoima pieneni vähitellen, mutta kaksi joukkuelajia pysyi mukana monta vuotta. Korpio näkee lajit tärkeinä etenkin sosiaalisen kanssakäymisen kannalta.

”Fudiksen lopetin 13-vuotiaana, ja 15-vuotiaana ringette putosi pois. Se oli kipeä valinta, vaikka olin useamman vuoden tiennyt, että alppihiihto on se juttu.”

”Jos olisi yksin tehnyt tätä esimerkiksi 9-vuotiaasta, sosiaalisten taitojen alikehittyneisyys olisi alkanut jo toiselta luokalta, mikä voisi aiheuttaa vaikeuksia myöhemmin elämässä.”


Vaikka Korpio viettää paljon aikaa yksin kisareissuissa, ainakaan lähiviikkoina ei tekemisestä ole puutetta. Mäkelänrinteen urheilulukiosta olisi tarkoitus valmistua keväällä, ja jäljellä on enää pari psykologian kurssia ja aineen ylioppilaskirjoitukset maaliskuun puolivälissä. Kirjat kulkevat siis mukana reissussa.

Aiemmin Korpio on jo kirjoittanut englannin, ruotsin, äidinkielen ja matematiikan mainioin arvosanoin. Kolme E:tä ja yksi C kestävät vertailun.

”Olen ihan ylpeä suorituksistani. Olen kirjoittanut aineet, jotka ovat tärkeitä minulle. Vaikka koulu ei ole aina kiinnostanut, haluan hoitaa sen kunnialla. Sitten en ainakaan ole sulkenut tulevaisuuden mahdollisuuksia.”

”Hoitamalla koulun puolihuolimattomasti voisi aiheuttaa vain huonoa tunnetta itselle.”

Opintoihin keskittyminen tuotti Korpiolle tavallista enemmän tuskaa vuoden 2017 loppupuolella. Korpion jalasta murtui pohjeluu, kun hän kaatui harjoituksissa lokakuussa 2017. Vamma ei vaatinut leikkausta, ja lääkäri antoi toipumisajaksi 4–6 viikkoa. Toisin kuitenkin kävi.

”Minut päästettiin mäkeen viiden viikon päästä, vaikken pystynyt oikein edes kävelemään. Levin maailmancupin aikana otin iisisti tuntumaa lumeen lastenrinteessä.”

”Pian todettiin kuitenkin, että ei sittenkään kannata. Siinä oli vähän väärinymmärryksiä rasituksesta, eikä lääkäreillä ehkä ollut tarpeeksi kokemusta alppihiihdon puolelta.”

Korpion 4–6 viikon sairausloma venyi lopulta lähes viiden kuukauden mittaiseksi.

”Oli aika raskasta, kun sanottiin, että asioita voi tehdä ”kivun mukaan”, eli itse oli koko ajan määriteltävä, saako tehdä vai ei. Koulussa oli tosi hankalaa aikaa, kun pää oli ihan muualla.”

Loukkaantumisen jälkeen Korpio on laskenut vain pujottelua. Suurpujottelun rasitus aiheuttaa edelleen turvotusta, vaikka jalassa ei pitäisi mitään vikaa enää olla. Tilanne tutkitaan tarkemmin kauden jälkeen.

Åren MM-kisoissa Korpio kilpailee vain pujottelussa ja joukkuekilpailussa. Italian Val di Fassassa 18.–21. helmikuuta järjestettävissä nuorten MM-kisoissa ohjelmassa on vain pujottelu.

Åren pujottelun karsinta lasketaan perjantaina 15. helmikuuta ja loppukilpailu lauantaina. Val di Fassassa pujottelumitalit ovat jaossa keskiviikkona 20. helmikuuta.


”Aikuisissa on vaikea sanoa tulostavoitetta, kun osa kilpailijoista puuttuu [maakiintiöiden vuoksi]. Toivon, että saan tuulettaa onnistunutta kisaa. Se voi riittää yllättävän korkealle.”

”Nuorten kisoista lähden kyllä hakemaan sitä kultaista mitalia.”

Vuoden vaihteen esitysten perusteella mahdollisuudet tavoitteiden saavuttamiseen ovat olemassa. Korpio kertoo, että ennen kautta asetetut tavoitteet on jo saavutettu ja uusia pitänyt miettiä – hyvän olon tunne kun ei ole se tavoiteltavin olotila kesken kauden.

”Se ei auta silloin, kun pitää kaivaa pieni raivo laskuun. Kauden aikanakin kannattaa toki nauttia, mutta se ei saa riippua tuloksista.”

Korpio sanoo haluavansa ainakin kerran vielä pisteille MM-kisojen jälkeisissä kahdessa maailmancupin kisassa. Tavoite on realistinen, ja niin on myös suhtautuminen vähitellen lisääntyneeseen hehkutukseen ja tulevaisuuden alppitähdeksi nimeämiseen.


Vasta 19-vuotiasta laskijaa on verrattu niin tämän hetken suurimpaan tähteen Yhdysvaltojen Mikaela Shiffriniin kuin Suomen kaikkien aikojen naislaskijaan, viisinkertaiseen arvokisamitalistiin Tanja Poutiaiseen (nykyisin Poutiainen-Rinne).

”Aika kaukanahan minä vielä Tanja Poutiaisesta olen, mutta onhan se imartelevaa. Vähän joutuu laskemaan, että saavuttaa hänet, mutta olisi se makeaa päästä niihin saavutuksiin ja miksei korkeammallekin.”

”Isoin vahvuuteni on se, että olen hyvä kehittymään. En pelkää sitä, että tulee takkiin. Sen takia on siistiä olla kisoissa, joissa maailman parhaat ovat mukana. Se kertoo täsmälleen, kuinka paljon nopeampi pitää olla.”

”Totta kai sattuu hävitä seitsemän sekuntia Schiffrinille, mutta sitä siistimmältä tuntuu sitten kilpailla samoilla sadasosilla muutaman vuoden päästä.”


Iso osa laskijan kehittymistä on epäonnistumisten analysoiminen ja pettymyksistä ylipääseminen. Korpiolla on alla kaksi alle odotusten mennyttä kisaa Obdachissa, mutta hän vakuuttaa, etteivät epäonnistumiset jää pyörimään takaraivoon.

”En saanut yhtään toivotunlaista laskua. En saanut jalkoja toimimaan, joten pari lepopäivää on ihan hyvä. Unohdan pettymykset kuitenkin ihan hyvin. Käyn vain läpi kisan ja sen, mikä meni pieleen.”

Korpio on siirtynyt sisätiloihin, ja ravintolan äänet sekoittuvat taustalta jälleen kuuluviin kirkon kelloihin. Alkaa olla aika päästää Suomen kirkkaimpiin alppitoivoihin kuuluva Korpio ruokansa pariin. Sitä ennen kiinnostaa kuitenkin tietää, mitä hän tekee silloin, kun ei harjoittele, kilpaile tai matkusta.

”Tykkään laittaa ruokaa ja kokeilla siinä erilaisia juttuja. Porsaan ribsit itse tehdyllä barbeque-kastikkeella ovat heikkouteni.”

Entä onko jotain, mitä Suomen kansan pitäisi vielä tietää Nella Korpiosta?

”Veikkaan, että tiedetään jo nytkin enemmän kuin pitäisi, kun suhteutetaan menestykseen.”

Ehkä näin, mutta jos menestyskäyrä jatkaa samaan suuntaan, jatkossa tiedetään varmasti vielä enemmän.

Alppihiihdon MM-kisat Åressa 17. helmikuuta asti. Yle näyttää kisoja TV2:ssa ja Areenassa.

Themes
ICO