Finland

NHL:ään lähtevällä suomalaishyökkääjällä hirmuiset punttitulokset – ”Jääkiekkoilijalle todella kova tulos”

NHL:ään on kevään ja kesän mittaan vyörynyt taas huima määrä suomalaiskiekkoilijoita.

Yksi uusista tulokkaista maailman kovimmassa kiekkoliigassa on Pittsburgh Penguinsin Kasper Björkqvist.

Kolme viime kautta Yhdysvaltain yliopistosarjassa NCAA:ssa pelannut 22-vuotias Björkqvist on saanut heinäkuussa kansainvälistä huomiota.

Urheilulliseksi jo pitkään tiedetty hyökkääjä on nimittäin saanut Penguinsin seurapomoilta ylistyslauluja huippukuntonsa takia. Paikallismediassa on kerrottu Björkqvistin rikkoneen Penguinsin seuraennätyksiä kuntosalilla – siis myös NHL-pelaajien tuloksia, ei ainoastaan seuran lupausten.Myös itse liiga eli NHL on jakanut Instagramissa Björkqvistin ja crew’n eli muun espoolaisen treeniryhmän harjoitusvideoita miljoonille seuraajilleen.

Valioyksilöksi Pittsburghissa kuvailtu Björkqvist suhtautuu saamaansa huomioon sekä ennätyksiin maltilla.

– Tärkeämpää on itse tietää olevansa hyvässä kunnossa ja ehjänä. Kaikki ovat suht teräviä ja nopeita, kun salilla juostaan keskellä kesää. Vaikka minulla on neljän viime vuoden aikana ollut vakaviakin loukkaantumisia, onneksi yksikään kausi ei ole mennyt ohi, Björkqvist sanoo ja koputtaa puuta.

Olkapäävammasta kauden jälkeen toipuneen Björkqvistin kevätkausi 2016 katkesi loukkaantumiseen nuorten SM-liigan pudotuspelien alussa, mutta isoja poissaoloja ei pelikausien aikana ole tullut. Hän loukkaantui myös Leijonien MM-leirillä 2018.

– Olen pysynyt sikäli ehjänä, että vaikka on tullut vammoja, niin olen pystynyt pelaamaan niiden kanssa, koska kroppa on muuten tavallaan suojannut. Se on ehkä suurempi plussa. Ei sillä ole mitään väliä, paljonko hyppää yhdellä jalalla. Luistelu on luistelua.

– Olen sen (fysiikan kehittämisen) suhteen ollut aika lahjakas. Olen aina ollut aika räjähtävä ja nopea, pelannut futista ja kaikkea. Urheilullisesti on sillä lailla ollut helppoa. Lisäksi etenkin kolme viime vuotta olen elänyt aika kurinalaisesti. Hyvä tsägä, että minulla on hyvät geenit tai mitä ikinä.


Espoolainen harjoittelee kesäisin samassa ryhmässä mm. Detroit Red Wingsin varaaman Kasper Kotkansalon ja Minnesota Wildin varaaman Filip Lindbergin kanssa.

Jääharjoituksia espoolaisporukalle vetää paikallinen kiekkoikoni Timo Hirvonen. Fysiikkavalmennuksesta vastaa Yunus Barisik, jonka alaisuudessa Björkqvist ja kumppanit olivat ensi kertaa Bluesin A-nuorissa kaudella 2015–16.

Barisik, 32, (Instagram) kuvaili jo aiemmin pohjoisamerikkalaiselle medialle Björkqvistin olevan geneettisesti poikkeuslahjakkuus.

– ”Kapella” potentiaali on vain paljon korkeampi kuin monilla muilla. Sen vain näkee, Barisik sanoo.

Hän kertoo, että voimaharjoittelu Björkqvistin kanssa alkoi neljä vuotta sitten pitkälti perusasioista.

– Menimme tekniikka edellä, että tulevaisuudessa pystyisi nostamaan isoja rautoja puhtaalla tekniikalla.

Björkqvist aloitti esimerkiksi rinnallevedon maltillisesti viidellä 50 kg:n toistolla. Viime kesänä viiden sarjana meni 125 kiloa ja yhden kerran nousi 140 kiloa.

– 140 kg:n rinnalleveto on jääkiekkoilijalle todella kova tulos. Siihen ei moni NHL-pelaaja kykene, Barisik linjaa.

– Viime kesänä maastavetotulos nousi 205 kilogrammasta 240:een. Etukyykky parani 140:stä 165 kiloon. Tämä tapahtui 13 viikon aikana kesäharjoittelussa. Voima tarttuu häneen nopeasti, sanoo Barisik, joka painottaa harjoittelussa määrän sijaan laatua.


Lisäksi Björkqvist on jo 22-vuotias eli hyvinkin aikuinen mies. Kun hän vie tulokassopimuksellaan palkkakatostakin vain 792 500 dollaria, paikka Pittsburghin NHL-kokoonpanosta voi hyvinkin olla otettavissa.

Penguinsin kaltainen, palkkakaton kanssa ahtaalla oleva joukkue tarvitsee kokoonpanoonsa myös halpojen sopimusten pelaajia. Björkqvist on miehen mitoissa, seurapomojen arvostama ja luonteeltaan kehuttu johtajatyyppi – siis monin tavoin valmentajan ihannepelaaja.

Fysiikan kehittämisessä tähdätään luonnollisesti siihen, että pelaaja on kaukalossa parempi.

Entistä vahvempi kamppailuissa

Miten Kasper Björkqvistin fyysinen kehitys on auttanut häntä kaukalossa?

– Tuntuu, että se on auttanut sopeutumaan pohjoisamerikkalaiseen peliin. Se on niin paljon enemmän stop and go -tyyppistä, ja maalineduspeli on arvossaan. Meidän joukkueemme Providencessa pelasi vielä juuri sellaista kiekkoa.

– Kamppailupelaamisesta on tullut vielä entistäkin selkeämmin vahvuuteni. Olen tehnyt hommia sillä ajatuksella, että se palvelisi pohjoisamerikkalaista pelityyliä.

Ennen yliopistoon lähtöään Björkqvist voitti Nuorissa Leijonissa MM-kultaa vuodenvaihteessa 2015–16. Hän takoi samalla nuorten SM-liigassa huimat 28+38=66 pistettä 45 runkosarjaottelussa kehittäen kiekollista peliään. Yliopiston vaatiman amatööristatuksen säilyttämisen takia hän ei voinut pelata miesten SM-liigapelejä.

Millainen pelaaja sitten nyt, kolme kautta myöhemmin, hakee paikkaa NHL:stä?

– Pyrin olemaan kokonaisvaltainen pelaaja, jonka toivottavasti pystyy laittamaan jäälle mihin tahansa tilanteeseen. Ajattelumaailmani on ollut ehkä ensin puolustussuunnassa, mutta kuitenkin olen pystynyt tekemään myös maaleja etenkin maalinedustalta. Nykykiekossa ei pärjää pelkästään sillä, että on hyvä puolustamaan ja rähisee.

Kapteeni yliopistossa

Björkqvist teki NCAA:ssa avauskaudellaan 30 ottelussa kolme maalia, toisella kaudella 40 ottelussa 16 maalia ja viime kaudella 42 ottelussa 17 maalia.


Keväällä Providence selvisi myös Frozen Fouriin eli neljän parhaan yliopiston joukkoon. Välierässä tuli niukka tappio Minnesota-Duluthille, joka voitti lopulta mestaruuden. Björkqvist oli toinen joukkueensa kapteeneista.

Aiemmin mm. Pikkuleijonien (U18) kipparina toiminut suomalainen sai harvinaisen kunnian, sillä eurooppalaiset kapteenit eivät ole tavanomaisia NCAA:ssa. Lisäksi Björkqvist oli junior eli 3. vuoden opiskelija, kun kapteenit ovat usein senioreita (4. vuoden opiskelija).

– Aika erilaista se oli kuin Suomessa sikäli, että täällä on usein tavallaan hoidettu vain oma ruutu. Siellä piti vähän pitää huolta varsinkin freshmaneista. Kun yliopistoelämää eletään, niin aina joku tunaroi jotain. Siellä sai yrittää sumplia niitä asioita security guardien kanssa. Välillä se oli jopa vähän raskasta, kun kapteenius ei ikinä jäänyt hallille. Se kuuluu hommaan, Björkqvist hymähtää.

– Kun yhdeksän kuukautta ollaan, niin aina siellä jotain tapahtuu. Aika usein piti esimerkiksi selvittää pelaajien parkkisakkoja, kun joku oli parkkeerannut väärään paikkaan.

Ja selittää vartijoille, että ei tarvitsisi sakottaa, kapteenisto pistää joukkuekaverit ruotuun.

– Piti luoda paljon suhteita professoreihin ja muuhun koulun väkeen. Se kuului hommaan.

Tuttujen kanssa

Penguinsin organisaatioon siirtyvät ensi kaudeksi myös maalivahti Emil Larmi, puolustaja Niclas Almari ja keskushyökkääjä Oula Palve.

Kolmikko on pelannut yhdessä HPK:ssa ja tuntee toisensa erinomaisesti.

Tilanne on erityinen. Larmi ja Almari ovat myös Björkqvistille tuttuja; Larmi nuorten MM-kultajoukkueesta, Almari Espoosta.

– Se on hauskaa, että tulee muitakin suomalaisia ja vielä sellaisia jätkiä, joiden kanssa olen pelannut.

Almarin kanssa Björkqvist pelasi yhdessä B- ja A-junioreissa.

– Se otti joku kahdeksan blokkia ensimmäisessä pelissä, jonka pelasimme samassa joukkueessa. En ollut ikinä nähnyt, että kukaan syö niin monta kiekkoa yhden vaihdon aikana.


Football news:

Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new
Rivaldo on Messi in Juve: The world will boom. The Duo of Lionel and Ronaldo will go down in history
Atletico Interrupts the penalty for the second match in a row. Morata converted an 11-yard shot from the 2nd attempt