Tämän päivän ennuste näyttää vielä tavanomaiselta helmikuun säältä, mutta pian lämpenee.

Kansalaiset ovat niin sanotusti hajoilleet jatkuvaan lumikaaokseen ja lumentuloon .

Lunta on itse asiassa luvassa lisää jo keskiviikkonakin, mutta sen jälkeen alkaa tapahtua . Nimittäin föhntuuli tulee ja alkaa lämmittää Suomen säätä .

– Viikon puolivälissä tulee voimakas ilmavirtaus Skandien yli . Länsiluoteinen ilmavirtaus muodostaa föhnilmiön . Lämpötila kohoaa plussan puolelle lähes koko maassa Lappia myöten, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo .

Tampereelle ennusteet lupailevat perjantaipäiväksi jopa kuutta plusastetta . Lumi tulee saamaan kyytiä .

– Hanget selvästi painuvat kasaan vähän joka puolella, Latvala sanoo .

Ilmatieteen laitoksen mukaan loppuviikolla lämpötilat voivat nousta tätäkin korkeammiksi . Jopa kahdeksan plusasteen raja saattaa mennä rikki .

Ongelmaksi tulee muodostumaan liukkaus, sillä öisin saattaa olla pakkasta .

Hyvästi kylmyys

Kymmenen päivän ennuste esimerkiksi Helsinkiin näyttää siltä, että plusasteita on päivisin luvassa niin pitkälle kuin ennusteita riittää .

Talven terävin terä on todellakin taittumassa .

– Tänään tuli uusin kuukausiennuste . Sen mukaan helmikuun loppupuoli ja mahdollisesti maaliskuun puolellakin on tavanomaista lämpimämpää säätä, Latvala sanoo .

– Viikon keskiarvo on useita asteita tavanomaista korkeammalla .

Tavanomainen päivälämpötila helmikuun puolivälissä on etelässä vajaat viisi astetta pakkasta . Kolme viikkoa sitten annetun Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennusteen mukaan kuluvan viikon olisi pitänyt olla tavanomaista kylmempi .

Nyt sulavat lumet. Krista Kuusela/Forecan kuukausiennuste