Finland

Oikeudenkäynnit | Kaksi luutnanttia tuomittiin Ilmavoimien päättöharjoituksesta: varusmiehiä kylmetettiin seisottamalla avannossa ja lunta hierottiin paljaalle iholle

Kaksi luutnanttia tuomittiin Ilmavoimien päättöharjoituksesta: varusmiehiä kylmetettiin seisottamalla avannossa ja lunta hierottiin paljaalle iholle

Oikeus tuomitsi kaksi luutnanttia useista Ilmavoimien päättöharjoituksessa vuonna 2018 tapahtuneista pahoinpitelyistä ja palvelusrikoksista.

Ilmavoimien joukkoharjoituskauden päättöharjoitukset järjestettiin Jämsän Hallissa marraskuun lopussa 2018.­

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kaksi luutnanttia useista palvelusrikoksista ja pahoinpitelyistä ilmavoimien vuoden 2018 päättöharjoituksen takia. Oikeus puolestaan hylkäsi kaikkien varusmiesten syytteet.

Lisäksi oikeus hylkäsi syytteet yhdeltä puolustusvoimille töihin jääneeltä, jonka osaaminen ja koulutus vastasi oikeuden mukaan varusmiesten tasoa.

Tuomiot liittyvät kylmettämiseen, jota varusmiehet tekivät toisilleen marraskuussa harjoituksen kuulustelutilanteissa. Kylmetetyt varusmiehet edustivat kiinni jäänyttä vihollista.

Kuulustelijat olivat esimerkiksi seisottaneet varusmiehiä paljain jaloin avannossa joitain minuutteja, pitäneet heitä lumihangessa esimerkiksi paljas rintakehä lunta vasten ja myös hieroneet lunta varusmiesten paljaille ihoille.

Syyttäjä vaati rangaistuksia yhteensä 21 syytetylle pahoinpitelyistä ja palvelusrikoksista. Heistä 18 oli varusmiehiä.

Oikeus kuitenkin hylkäsi varusmiesten syytteet. Kuulustelua tehneille varusmiehille ei oltu annettu koulutusta kuulustelemiseen. Harjoituksessa kiinni jääneet olivat sen sijaan saaneet koulutusta. Lisäksi kiinnijääneillä olisi ollut mahdollisuus keskeyttää harjoitus osaltaan, oikeus totesi.

Oikeus kuitenkin katsoi, että kahdella luutnantilla olisi ollut velvollisuus toimia toisin. He toimivat varusmiesten kouluttajina.

”[Tuomitut] ovat olleet kadettikoulusta valmistuneita luutnantteja. Heidän on pitänyt tuntea palvelusturvallisuuteen, puolustusvoimien normeihin, sodan oikeussääntöihin sekä sotavankien kohteluun liittyvät perusasiat”, oikeus totesi.

Kouluttajina kaksikko oli velvollinen seuraamaan, valvomaan ja tarvittaessa puuttumaan varusmiesten toimintaan. Heidän tehtävänsä oli huolehtia, että toiminnassa noudatetaan turvallisuusmääräyksiä, voimankäyttösääntöjä sekä sodan oikeussääntöjä, oikeus katsoi.

Kuulusteluja pidettiin kahden päivän aikana. Oikeus ei päässyt selvyyteen siitä, keneltä ajatus kylmettämisestä tuli ensimmäisenä päivänä.

”Esitetyn selvityksen perusteella käräjäoikeudelle on syntynyt käsitys, että tilanne puhuttamispaikalla on ollut varsin kaoottinen eikä kukaan ole varsinaisesti johtanut toimintaa”, oikeus katsoi.

Syytetyt pääosin kiistivät syytteet.

Varusmiehet vetosivat siihen, että he eivät voineet olla tottelematta esimiestensä käskyjä.

Oikeuden mukaan oli useita syitä sille, miksi kuulustellut varusmiehet eivät vaatineet harjoitusten keskeyttämistä.

Syytetyt vetosivat myös siihen, että harjoituksessa kiinni otetut varusmiehet olisivat milloin tahansa voineet lopettaa kuulustelun sanomalla ”no play”.

Oikeus myös arvioi sitä, miksi kuulustellut eivät vaatineet harjoituksen keskeyttämistä.

Kaikille yhteisenä motiivina esille nousi oikeuden mukaan ylpeys omasta aselajista eli ”sissihonor”.

Osa syistä liittyi siihen, että kuulustellut eivät kokeneet tilannetta liian ikävänä tai pahana. Osa syistä puolestaan liittyi siihen, että kuulustellut eivät halunneet olla erilaisia tai heikompia kuin tiedustelijatoverit.

Oikeus viittasi myös ”jääräpäisyyteen” ja siihen, että kuulusteltavat halusivat tietoisesti katsoa, kuinka pitkälle vääriin menetelmiin puhuttamista suorittaneet varusmiehet menevät.

Luutnantit tuomittiin 60 ja 80 päiväsakkoon. Toinen heistä sai tuomion neljästä pahoinpitelystä ja kahdesta palvelusrikoksesta, ja toinen puolestaan seitsemästä pahoinpitelystä ja kolmesta palvelusrikoksesta.

Suomen rikoslaissa kiduttamista ei ole määritelty omaksi rikoksekseen, mutta perinteisesti sillä on tarkoitettu muun muassa tunnustuksen hankkimista kivun ja epäinhimillisen kohtelun avulla esimerkiksi kuulustelutilanteissa.

Football news:

Milik moves to Marseille. He was photographed with a shirt with the 19th number
Suarez scored 10+ goals in the league for the tenth time in a row
Atletico missed a shot from Eibar Dmitrovich from the penalty spot. Goalkeepers have not scored in La Liga for 10 years
Barcelona is far superior to Real Madrid. Our style of play does not depend on transfers. The presidential candidate of blaugrany the Freixo about the rivalry
Pogba played in the shadow of Bruno in 2020, it has dampened his ego. It reminds me of the Juve era. Ex-Manchester United player Parker about the midfielder
Valencia produced the worst first round in La Liga in 38 years, scoring 20 points in 19 matches
Diogo Dalat: Zlatan is very demanding. And he instills confidence when he sees fit