Finland

Oliko Lauri ”Big Louie” Moilanen maailman pisin mies?

Hancock, Michigan

Chicagolainen ruumisarkkujen valmistaja sai syyskuussa 1913 erikoisen tilauksen. Hautaustoimisto Hancockin kaupungissa Pohjois-Michiganissa tilasi arkun 8 jalan ja 1 tuuman mittaiselle miehelle. Se on 246 senttiä eli ainakin 30 enemmän kuin käy järkeen.

Arkunvalmistaja lähetti välittömästi sähkeen takaisin Hancockiin ja pyysi ystävällisesti korjaamaan virheen. Hancockista vahvistettiin, että luvut olivat oikeat.

Amerikansuomalainen Lauri ”Big Louie” Moilanen oli 1900-luvun alussa yksi maailman pisimmistä miehistä, mahdollisesti jopa pisin. Hänen tarkka pituutensa on epävarma, niin myös monien häntä koskevien tarinoiden totuuspohja.

Eläessään Moilanen oli suomalaissiirtolaisten kansoittaman Keweenaw’n niemimaan eli Kuparisaaren kuuluisuus. Big Louie – tai suomalaisittain Iso-Luwi – kiersi Amerikkaa suurten sirkusten mukana mutta viihtyi parhaiten kotitilallaan Kuparisaaren Salossa.

Moilanen kuoli vain 27 vuoden ikäisenä aivokalvon tuberkuloosiin. Hautajaisiin osallistui satoja ihmisiä.

Lakimies John Kiiskilä oli yli 180-senttinen mies. Hän näytti pieneltä Lauri Moilasen rinnalla.

Lauri Moilanen syntyi 5. tammikuuta 1886 Kainuun Puolangan Aittokylässä. Hänen isänsä, mökkiläinen Lauri Heikinpoika Moilanen lähti Amerikkaan 1889 ja päätyi useimpien suomalaisten tavoin Pohjois-Michiganiin, jossa kuparikaivokset tarjosivat töitä siirtolaismassoille.

Perheen äiti Anna ja neljä lasta seurasivat perässä kaksi vuotta myöhemmin. Kaksi perheen lapsista oli kuollut ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä.

Myöhempien lehtiartikkelien mukaan isä-Lauri oli 175 senttiä pitkä ja äiti-Anna vain 125-senttinen. 1800-luvun lopussa naisten keskipituus Suomessa oli alle 154 senttiä ja Kainuu suurruhtinaskunnan köyhintä seutua, joten lukua voi pitää uskottavana.

Laurin sisarukset olivat normaalipituisia, mutta Lauri saavutti aikuisen mitat jo yhdeksänvuotiaana. On todennäköistä, että hän kärsi kasvuhormonin liikaerityksestä.

Massachusettsissa ilmestynyt Lowell Sun kirjoitti 1905, että 19-vuotias Moilanen oli 236 senttiä pitkä ja että hän kasvoi edelleen nopeasti. Artikkelin mukaan hänen äitinsä painoi alle 45 kiloa.

Teksasilainen Semi-Weekly Courier väitti kolme vuotta myöhemmin Moilasen olevan peräti 257 senttiä pitkä ja painavan 200 kiloa. Artikkelin mukaan Moilanen ei ollut kasvanut yli vuoteen ja uskoi itse saavuttaneensa täyden mittansa.

Moilasen hautakivessä hänen pituudekseen ilmoitetaan 8 jalkaa ja 3 tuumaa. Se on 251 senttiä eli yhtä paljon kuin Suomen pisimmän miehen Väinö Myllyrinteen pituus.

Hautausurakoitsijan mittaamaa 246 sentin pituutta on pidetty yleisesti uskottavimpana tietona Moilasen pituudesta. Se tekisi hänestä aikansa pisimmän tiedossa olevan ihmisen.

Lauri Moilaselle pystytettiin 2013 muistomerkki Hancockiin.

Daily Mining Gazette julkaisi 1948 artikkelin, jossa oli haastateltu Moilasen aikalaisia. John F. ja Jacob Hiltunen kertoivat kantaneensa Moilasen arkkua 14 muun miehen kanssa tämän hautajaisissa.

Artikkelin mukaan Moilanen työskenteli nuorena kuparikaivoksessa, jossa hänen työnään oli tukihirsien kantaminen ja pystyttäminen. Kaivoskuilut olivat kuitenkin jättiläiselle liian ahtaita, joten hän lopetti.

Moilasen ollessa 17-vuotias paikallinen hotelli- ja saluunayrittäjä F.M. Sackrider palkkasi hänet houkuttelemaan asiakkaita liikkeisiinsä. Kaksi vuotta myöhemmin Sackrider puhui Moilasen sirkusmaailmaan. Big Louie kiersi sekä Ringling Brothersin että Forepaugh & Sellsin sirkuksen mukana.

Moilaselle valmistettiin käyntikortti, jossa olivat muun muassa seuraavat tekstit:

”Tutustutaan toisiimme. Esittele itsesi minulle.”

”Anna minun nähdä hymysi. Älä kavahda minua.”

”En ole naimisissa. Haluaisin olla.”

”En koskaan flirttaile etsien rakkautta.”

Ujo Big Louie ei nauttinut ihmisten tuijotusten kohteena olemisesta. Hän palasi kotitilalleen Kuparisaarelle parin vuoden jälkeen auttamaan leskeksi jäänyttä äitiään.

Promootiokuva väitti Moilasen olevan 254 senttiä pitkä ja painavan 195 kiloa.

Moilanen piti jonkin aikaa omaa saluunaa Hancockissa. Kerrottiin, että hän työskenteli istualtaan ja pystyi tarjoilemaan tiskin kumpaankin päähän nousematta aloiltaan. Moilanen viihdytti asiakkaita pujottamalla halkaisijaltaan kolmesenttisiä puolen dollarin kolikoita sormuksensa läpi.

Vuonna 1911 Moilanen valittiin Hancockin rauhantuomariksi, tosin tästä toimesta hänet äänestettiin myöhemmin ulos.

Moilanen kärsi terveysongelmista. Kerrotaan, että hän kaatuili helposti. Hän oli heikossa kunnossa viimeisen elinvuotensa ajan, ja 13. syyskuuta 1913 hänen epäiltiin tulleen mielisairaaksi. Mies suljettiin putkaan, sillä hänen pelättiin olevan vaaraksi muille ja itselleen.

Lääkäri kuitenkin totesi Moilasen sairastuneen tuberkuloosiin, ja tämä siirrettiin sairaalaan. Moilanen kuoli 16. syyskuuta 1913. Hän oli kuollessaan naimaton ja rahaton. Hautajaiset maksettiin julkisista varoista.

Paikkakunnalla alkoi pian levitä huhu, jonka mukaan Moilasen ruumis oli ryöstetty haudastaan. Hauta kaivettiin auki, ja Big Louien todettiin edelleen lepäävän siellä.

Moilasesta kiersi Kuparisaaren asukkaiden ja amerikansuomalaisten keskuudessa monia tarinoita, joita Hancockissa aikanaan asunut Lauri Lassila kertoi Raivaaja-lehdelle 1988. Lehti referoi niitä tähän tapaan:

”Moilanen oli töissä kaivoksella. Viisi miestä punnersi yhden hirren kanssa. Eivät saaneet sitä paikoilleen. Moilanen kutsuttiin paikalle, ja hän nosti hirren yksin.”

Yhtä värikäs oli toinen lehden kertoma juttu:

”Moilanen oli myös baarimikkona ja asui kapakan yläkerrassa. Kerran tuli tappelu ja Moilasta pyydettiin apuun. Miestä ei kuitenkaan kuulunut. Hän lähetti ison kenkänsä ja käski sanoa, että jos tappelu ei lopu, niin mies tulee perästä.”

Ja niin edelleen.

Lue lisää: David oppi suomea kirkossa, Noah opiskelee sitä yliopistossa – Michiganissa vaalitaan siteitä suomen kieleen

Finnish American Heritage Centerin johtaja Jim Kurtti esittelee Lauri Moilasen saapasta. Varsi on kadonnut.

Kaikkien uskottavien kertomusten mukaan Moilanen oli hiljainen, vaatimaton ja pidetty hahmo. Hänen kerrotaan muun muassa osallistuneen amerikansuomalaisten ”pääkaupungissa” Calumetissa Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän paraatiin yhdessä Kuusamossa syntyneen Lydia Weidelmanin kanssa.

Ai kuka oli Weidelman? Hän oli ”maailman lihavin nainen”, muhkeimmillaan 300 kiloa.

Mutta se onkin jo toinen tarina.

Artikkeli perustuu Finnish American Heritage Centerin ja Puolangan kirjaston arkistoihin.

Football news:

Mkhitaryan on relations with Mourinho: What happened in Manchester remains in Manchester
FIFA and UEFA rejected the request of the Basque Country Football Federation for recognition as an independent member of organizations from Spain
Belarus will host the 2022 World Cup qualification matches at the Tsentralny Stadium in Kazan
Gerard Pique: We are waiting for Messi to sign a new contract. We want him to be with us
Shomurodov flew to Rome. Today he will undergo a medical examination for Roma
Arsenal discussed the deal for Lautaro, communicating with Inter on Bellerin. The striker is Interested in the transfer
Arsenal bought defender White from Brighton for 50 million. This is a logical increase, although the club, of course, overpaid