logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Olli Lindholm avautui pari vuotta sitten terveysongelmistaan kirjailija Arno Kotrolle – verenpaine pilvissä, hermosto hälytystilassa

– Hyvä tyyppi on poissa, helsinkiläinen kirjailija ja filosofian opettaja Arno Kotro sanoo.

Kotro kirjoitti vuonna 2017 ilmestyneen Olli – yhden miehen varietee -henkilökuvan Olli Lindholmista. Kirja pohjautuu Lindholmin ja Kotron keskusteluihin.

– Meillä oli Ollin kanssa läheiset välit. Kirjaprojektin myötä ehdittiin ystävystyä. Soiteltiin ja tavattiin projektin jälkeenkin.

Kotro kuvailee kirjan tekoprosessia helpoksi.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


– Helpoin ja kivuttomin kirjaprojekti, minkä olen tehnyt. Vaikka minun ja Ollin taustat ja piirit olivat hyvin erilaiset, löysimme helposti yhteisen aaltopituuden.

Kotro ei tuntenut Lindholmia ennen kirjaprojektia. Hänellä oli julkisuuskuvan perusteella tietynlainen ennakkokäsitys Lindholmista, mikä kuitenkin muuttui tutustumisen myötä. Kotro sanoo, että julkisuus pelkistää ihmiset ohuiksi hahmoiksi.

– Yllätyin Ollin maailmankatsomuksesta. Se oli hyvin monisävyinen, ei ollenkaan mustavalkoinen. Siinä ihmisessä oli paljon eri puolia ja sävyjä. Se Olli jonka minä tunsin, oli avarakatseinen, hauska ja itseironinen mies.


Kotro kertoo, että he keskustelivat musiikin lisäksi paljon esimerkiksi parisuhteista, uskonnosta, menestyksestä ja pettymyksistä. Lindholm oli Kotron mukaan sanavalmis pohdiskelija. Rehti ja reilu mies.

Kotro yllättyi siitä, miten hyvin Lindholm päästi kirjailijan ihonsa alle.

– Jotenkin Olli vaan päätti, että tuossa on tyyppi jolle hän voi puhua. Se oli hämmentävää. Istuimme Ollin olohuoneessa ja hän puhui ihan kaikesta, hyvin henkilökohtaisistakin asioista. Olli oli sellaisessa elämänvaiheessa, että hän halusi noista asioista avautua.

Rocktähteyden takaa löytyi Kotron mukaan käsittämättömän tavallinen suomalainen mies.

– Kun olin ensimmäistä kertaa menossa Ollin kotiin, niin mietin, että miten mahtaa miljoona levyä myynyt, yhden Suomen menestyneimmän bändin keulahahmo asua ja elää. Tampereen lähiöstä löytyi lopulta vaatimaton rivitaloasunto. Olli keitteli spagettia pienessä keittiössä ja minä mietin, että tuossa se rockstara nyt on.


Lindholm eleli Kotron mukaan vähäeleistä ja diivailematonta elämää. Kirjailijan mukaan juuri tämä piirre teki Lindholmista sympaattisen ja lämpimän hahmon.

Elämään Lindholm suhtautui Kotron havaintojen mukaan ristiriitaisesti.

– Sain sellaisen vaikutelman, että hän ei ollut löytänyt mielenrauhaa. Häntä riivasi tietty levottomuus. Jotkut sisäiset demonit pitivät häntä otteessaan ja tekivät hänestä rauhattoman. Hän pakeni demoneitaan helvetilliseen työntekoon.

Kotro kuvailee Lindholmia äärimmäisen kurinalaiseksi ja kellontarkaksi. Työnarkomania, sinnikkyys ja itsekuri hallitsivat Lindholmin elämää. Hän vaati paljon muilta, mutta kaikkein eniten itseltään.

Kirjassa Lindholm kertoo terveysongelmistaan. Lindholm kuvailee verenpainettaan tolkuttoman korkeaksi. Lisäksi muusikko mainitsee, että hänen sympaattinen hermostonsa on koko ajan kuin hälytystilassa.

– Tämä kaikki saattoi koitua hänen kohtalokseen. Ei ihminen kestä sellaista, Kotro sanoo.


Kotro tapasi Lindholmin viimeksi viime vuoden syksyllä. Kirjailija kävi viemässä muusikolle oman sanoituksensa.

– Olimme Ollin olohuoneessa ja sähköpianolla kokeiltiin, että sattuisiko siihen sanoitukseen menemään mitään melodiaa. Syötiin viinereitä, joita Olli söi aina paljon, ja juotiin kahvia. Puhuttiin elämästä.

Kotro kertoo, että hän on ollut puhelimitse yhteydessä Lindholmiin ja kysellyt sanoitusten perään.

– Olli sanoi, että katsotaan niitä sanoituksia heti kun kiireet helpottaa.


Themes
ICO