Finland

Opiskelijat | Hallitus antoi esityksensä opintotuki­lain muuttamisesta

Opintotukilakia esitetään muutettavaksi koronaepidemian takia. Esityksessä annetaan lievennyksiä opintolainahyvitysten ja -vähennyksen ehtoihin.

Hallitus antoi keskiviikkona esityksen, joka huomioisi opintojen viivästymisen ja opintojen aloittamisen estymisen opintolainahyvityksen ja opintolainavähennyksen ehdoissa.

Esityksen mukaan kuluvana vuonna tai sen jälkeen korkeakoulututkinnon suorittanut opintolainaa saava ihminen ei menettäisi oikeuttaan opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen. Näin siinä tapauksessa, jos hän pystyy osoittamaan, ettei ole kyennyt suorittamaan kaikkia tutkinnon suorittamiseksi vaadittavia opintoja koronaepidemiaan liittyvästä syystä.

Opintolainan saaja olisi esityksen mukaan oikeutettu opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen, vaikka tutkinnon suorittamiseen käytetty aika on yhden lukuvuoden säädettyä määräaikaa pidempi.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen jäsen Akseli Rouvari pitää hallituksen esittämää poikkeusratkaisua hyvänä. Opintotukijärjestelmä kaipaisi hänen mukaansa kuitenkin koronatoimenpiteiden ohella myös pitkän tähtäimen parantamista.

”Mielestämme on hyvä, että viime lukuvuonna tehtyä opintolainahyvityksen poikkeusta jatketaan koskemaan tänä lukuvuonna ja sen jälkeen valmistuvia. Tarve olisi kuitenkin suuremmillekin parannuksille, kuten tukikuukausien määrän lisäämiselle. Niitä pitäisi jossakin muodossa tarjota laajemminkin isommalle joukolle opiskelijoita, koska koronapandemian vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin, opiskelujen edistymiseen ja mielenterveyteen ovat olleet merkittäviä”, Rouvari sanoo.

Opintotukikuukausien taso pitäisi Rouvarin mukaan palauttaa pysyvästi vuosina 2014 ja 2017 tehtyjä leikkauksia edeltäneelle tasolle.

Rouvari korostaa myös, että viime vuoden tapaisia muutoksia toimeentulotuen saamiseen kesäkuukausilta jatkettaisiin tänäkin vuonna. Muutokset koskivat sitä, että opiskelijat olivat oikeutettuja toimeentulotukeen kesäkuukausina ilman, että heidän piti nostaa opintolainaa.

”Toivomme näiden muutosten jatkamista tänäkin vuonna, koska kesätöiden hankinta ja töiden saatavuus on monella edelleen haastavassa tilanteessa.”

Hallituksen esitys liittyy kuluvan vuoden kolmanteen lisätalousarvio­esitykseen. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. elokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Pau Torres: Spain will do everything to reach the next round of the Euro. You need to believe in yourself
Enrique pro 1:1 with Poland: I expected more superiority from Spain. No one said that it would be easy
Rodri ob 1:1 with Poland: We are very disappointed. The pitch was not in the best condition, but this is no excuse
Alvaro Morata: Spain had a chance to beat Poland. I am grateful to Luis Enrique for his trust
Kozlowski broke the Euro record by playing for Poland at 17 years and 246 days. He surpassed Bellingham
For the first time since 1996, Spain has no wins after two rounds at the Euro. Then it reached the playoffs
Alba-player of the match Spain - Poland. He has 1 selection and 83 accurate passes