Finland

Osavuosikatsaukset | Pörssiyhtiöiden poikkeuksellisen jännittävä tuloskausi alkaa: Keskeinen kysymys on, miten ne arvioivat tulevaisuuttaan

Pörssiyhtiöiden poikkeuksellisen jännittävä tuloskausi alkaa: Keskeinen kysymys on, miten ne arvioivat tulevaisuuttaan

Pörssiyhtiöiden poikkeuksellisen jännittävä tuloskausi alkaa tällä viikolla. Keskeinen kysymys on, miten yhtiöt ovat selvinneet koronaviruksen aiheuttamasta sekasorrosta ja miten ne arvioivat tulevaisuutensa kehittyvän.

Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa tällä viikolla. Fortumin ennakoidaan parantaneen liikevoittoa selvästi, kun taas Nesteen ja Nokian liikevoittojen arvioidaan pienentyneen selvästi.­

Yksi Suomen talouden keskeisiä kysymyksiä on, miten yritykset on selvinneet koronaviruspandemian aiheuttamasta taloudellisesta sekasorrosta. Tällä viikolla alkava suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi tarjoaa vastauksia kysymykseen.

Pandemia paheni uudestaan viime syksynä, ja maailmantalouden kasvuvauhti todennäköisesti hidastui tuntuvasti loka–joulukuussa. Euroalueella talous on ennusteiden perusteella jopa supistunut viime vuoden lopussa.

Ennakkotietojen perusteella teollisuuden elpyminen euroalueella on kaikesta huolimatta jatkunut, mikä on suomalaisille vientiyhtiöille myönteinen uutinen.

Suurista pörssiyhtiöistä loka–joulukuun osavuosikatsauksen julkistavat torstaina esimerkiksi konepajayhtiö Wärtsilä, metsäyhtiö UPM, teleoperaattori Elisa sekä hissejä ja liukuportaita valmistava Kone.

Finanssiyhtiö Nordean ja tietopalveluyhtiö Refinitivin ennusteen perusteella pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto olisi supistunut loka–joulukuussa 12 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Yhteenlaskettu liikevoitto olisi vähentynyt samalla vertailuajanjaksolla 21 prosenttia. Muutokset ovat poikkeuksellisen suuria.

Vuoden viimeisissä osavuosikatsauksissa monet yhtiöt julkistavat myös arvionsa liiketoimintansa näkymistä. Poikkeuksellisen sekasortoisen vuoden jälkeen sijoittajien huomio kiinnittyy pitkälti näihin arvioihin.

Viime keväänä monet yhtiöt peruivat jo aikaisemmin antamansa arvionsa liiketoiminnan kehittymisestä, koska pandemia sumensi talouden näkymät.

Siksi alkavalla tuloskaudella lähiajan arvioilla on tavanomaista suurempi painoarvo, ja ne kertovat myös siitä, miten Suomen kansantalous elpyy.

”Suurin mielenkiinto kohdistuu ilman muuta yhtiöiden arvioihin liiketoiminnan kehittymisestä. Voi olla, että monilla yhtiöillä on vielä vaikeuksia arvioida tulevia vuosineljänneksiä, koska rokotteet ovat avainasemassa talouden elpymisessä. Markkinoilla ei myöskään ole enää sellaista valtavaa pelkoa talouden romahduksesta kuin viime keväänä”, sanoo Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Antti Saari.

Helsingin pörssissä on paljon teollisuusyhtiöitä, joiden liiketoimintaa teollisuuden elpymisen ulkomailla pitäisi vauhdittaa.

”Yhdysvalloissa monet yhtiöt ovat jo raportoineet selvästi ennustettua parempia tuloksia. Tämä [loka–joulukuu] on jo kolmas peräkkäinen vuosineljännes Yhdysvalloissa, kun monet yhtiöt ovat ylittäneet tulosodotukset jopa 20 prosentilla, mikä on yllättävän paljon. Henkilökohtaisesti en hämmästyisi, jos Suomessakin tuloskaudella tulisi selviä tulosyllätyksiä.”

Ennustettua selvästi paremmat tulokset ovat myös yksi syy siihen, miksi osakkeet ovat kallistuneet merkittävästi viime kevään pörssiromahduksen jälkeen.

Monien yhtiöiden hallitukset ilmoittavat alkavalla tuloskaudella myös osinkoehdotuksensa. Nordean ja Refinitivin ennusteen perusteella osinkoja maksettaisiin 6,5 miljardia euroa, mikä olisi suunnilleen yhtä paljon kuin niitä maksettiin vuoden 2019 tuloksista.

Osinko on osakkeenomistajille kuuluva voitto-osuus, joka lasketaan yleensä tuloslaskelman viimeisestä rivistä eli nettotuloksesta.

”Osingot vaikuttavat sijoittajien mielialaan. Jos niitä maksetaan kohtalaisen runsaasti, se kertoo yhtiöiden valoisammista näkymistä”, Saari sanoo.

Finanssiyhtiö Danske Bankin strategi Tuukka Kemppainen painottaa myös, että jännittävintä tuloskaudella ovat yhtiöiden arviot niiden liiketoiminnan kehittymisestä.

”Tälle vuodelle ennustetaan kansainvälisesti 25 prosentin tuloskasvua, mikä olisi todella suuri muutos. Alkavalla tuloskaudella yhtiöiden arvioilla liiketoiminnan kehittymisestä on poikkeuksellisen suuri painoarvo. Toisaalta yhtiöt saattavat olla arvioissaan edelleen varovaisia, koska monet niistä ovat vähentäneet työpaikkoja eikä niiden kannata alkaa takki auki ennustaa selvästi parempia aikoja.”

Kemppainen odottaa mielenkiinnolla etenkin konepajayhtiöiden tuloksia, koska ne ovat todennäköisesti hyötyneet teollisuuden elpymisestä ulkomailla.

”Mielenkiintoista on nähdä, miten teollisuuden vahva vire on vaikuttanut suomalaisten konepajayhtiöiden tilauksiin. Monien konepajayhtiöiden osakkeet ovat kallistuneet viime aikoina voimakkaasti. Lisäksi terästeollisuudessa mennään todennäköisesti parempaan suuntaan”, Kemppainen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton joulukuun lopussa julkaisemassa kyselyssä suomalaiset yritykset arvioivat nimenomaan teollisuuden elpyvän, kun taas palvelualoilla luottamus on yhä hyvin heikkoa.

Toisaalta uusimpien tietojen perusteella euroalueen suhdanne olisi taas heikkenemässä, ja vaarana on vajoaminen uuteen taantumaan alkuvuonna.

Refinitivin ennusteen perusteella eniten liikevoittoa olisivat euromääräisesti menettäneet öljynjalostusyhtiö Neste, verkkolaitteita valmistava Nokia, lentoyhtiö Finnair, metsäyhtiö UPM ja konepajayhtiö Wärtsilä.

Eniten liikevoittoa olisivat puolestaan parantaneet energiayhtiö Fortum, teräsyhtiö SSAB, metsäyhtiöt Metsä Board ja Stora Enso sekä tietotekniikan palveluyhtiö Tieto-Evry.

Myönteistä viime vuodessa oli se, että Suomen talouden romahdus oli ennakkotietojen perusteella selvästi ennustettua lievempi. Lisäksi Suomen talous on toistaiseksi selvinnyt monia muita eurooppalaisia valtioita pienemmin vaurioin koronakriisistä.

Elintasoa mittaavan bruttokansantuotteen yhden vuoden prosentuaalista vähenemisestä tärkeämpää on kuitenkin se, milloin talous kasvaa suuremmaksi kuin se oli ennen koronaviruspandemiaa vuonna 2019. Toinen keskeinen kysymys on, mitkä ovat talouskasvun pitkän aikavälin näkymät.

Suomen Pankin ennusteen perusteella bruttokansantuote kasvaa ensi vuoden kuluessa yhtä suureksi kuin se oli vuonna 2019.

Hälyttävänä voi kuitenkin pitää sitä, että Suomen bruttokansantuote on nykyisin suunnilleen sama kuin vuonna 2008, jolloin rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi ja ravisteli pahoin maailmantaloutta. Sen sijaan euroalueen ja erityisesti Ruotsin taloudet ovat kasvaneet runsaan kymmenen vuoden aikana selvästi Suomea vahvemmin.

”Talouskasvun keskeiset edellytykset ovat työpanoksen, pääoman ja tuottavuuden kasvu. Yhdelläkään näistä osa-alueista Suomi ei menesty kovin hyvin. Erityisesti väestön vanheneminen vaikuttaa monella tapaa siihen, että talouden pitkän aikavälin näkymät eivät ole kovin valoisat”, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Talouden nykyinen sekasorto on myös vaikuttanut eri tavoin kuin vuonna 2008 kärjistyneessä rahoitusmarkkinoiden kriisissä. Silloin etenkin teollisuuden liikevaihto romahti.

Koronaviruspandemiassa suurimmissa vaikeuksissa ovat toistaiseksi olleet palvelualat. Viime vuoden lopussa palvelujen liikevaihdon elpyminen hidastui ja liikevaihto oli edelleen merkittävästi tavallista pienempää.

Tuloskausi kolmen kuukauden välein

Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

Loka-joulukuun osavuosikatsaukset julkaistaan pääasiassa tammikuun lopussa ja helmikuun aikana.

Viimeisen vuosineljänneksen osavuosikatsausten yhteydessä yhtiöiden hallitukset ilmoittavat yleensä osinkoesityksensä. Osingoista päättävät yhtiökokoukset.

Osavuosikatsausten tiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat vielä hieman muuttua.

Football news:

Jordan Henderson will miss at least 4-6 weeks due to a groin injury
Goals by Giroud, Mbappe and Mendy claim the title of the best in the first matches of the 1/8 final of the Champions League
Gladbach midfielder Neuhaus: You need to play bolder in the second leg against City
Bernardo Silva on Gladbach's goal: Headbutts are not my thing. I work hard on them
Thibaut Courtois: An away goal means a lot, but the second leg against Atalanta will be different
Giroud and Lewandowski - among the contenders for the title of player of the week in the Champions League
Midfielder Atalanta Pessina about 0:1 with Real Madrid: Well defended, but still missed