Finland

Oulun tarkastusarkkitehti Esa Kauppi juhli samalla rakennusneuvoksen arvonimeä ja eläkkeelle jäämistä – "Olisiko rakennusalalla opiksi otettavaa vanhoista hyviksi havaituista ratkaisuista?"

Oululainen arkkitehti Esa Kauppi vietti perjantaina illalla rakennusneuvoksen arvonimeen liittyvää juhlaa Aleksinkulmassa arvonimen hakijoiden, puoltajien ja läheisten kanssa.

Samalla juhlittiin Kaupin viimeistä työpäivää Oulun kaupungin virkamiehenä, tarkastusarkkitehtinä.

Rakennusneuvos Kauppi kartutti arkkitehdin kokemusta ennen kaupungin palvelukseen tuloa lukuisissa arkkitehtuurikilpailumenestymisissä yksityisenä suunnittelijana, yliopiston opetustehtävissä ja Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjuksen palveluksessa suunnittelijana.

Oulun kaupungin rakennusvalvontavirastoon lupavalmistelijaksi Kauppi tuli vuonna 1996 ja tarkastusarkkitehdin virkaan hänet valittiin 74 hakijan joukosta heti seuraavana vuonna.

Kun Kauppi tuli rakennusvalvontaan silloinen tuore rakennusvalvonnan päällikkö Tapani Mäkikyrö oli hyvää vauhtia luomassa laatutietoisempaa ja muutenkin uutta rakennusvalvontakulttuuria asiakaspalvelu edellä. – Rakentamisen tekniset laatutavoitteet tuli silloin heti tutuiksi. Päähuomio suunnittelun ohjauksessa kiinnittyi tekniseen laatuun: rakennuksen sisäilmaan, kosteudenkestävyyteen, energiankulutukseen ja ympäristövaikutuksiin, Kauppi sanoo.

Oulun rakennusvalvonta tuli tunnetuksi energiatehokkuusvaatimusten edelläkävijänä vuosia ennen kuin tavoitteet oli siirtynyt vaatimuksiinkaan.

Rakennusvalvontojen yhtenäisten toimintatapojen puute on ollut aina valtakunnallisille suunnittelijoille ja rakentajille ongelma.

– Varsinkin viime aikoina, kun valtakunnallisia, pieniä toimijoitakin on tullut lisää, toimintatapojen erilaisuus on noussut voimakkaasti esille.

Tähän tarkoitukseen käyttöön otettu ”TopTen -kortisto” tuntuu sotkevan kenttää vain lisää. Liian monien TopTen -ryhmien ja erilaisten rakennusvalvonnoissa työskentelevien yksilöiden aikaan saamat vaatimukset aiheuttavat protestimieltä ja ovat este vaatimuksiin sitoutumiselle.

– Olisikohan syytä palata lähtöruutuun, kunnes uusi maankäyttö- ja rakennuslaki tulee voimaan. Onhan meillä silloin käytettävissä yhteinen lainsäädäntö, joka tullee hyväksymään paikalliset ominaispiirteet.

Alalla on paljon parannettavaa.

– Voisiko jatkossa ympäristön ja rakentamisen laatu parantua rakennusalan eri tahojen keskinäistä luottamusta kasvattamalla ja yhdessä tekemällä? Olisiko rakennusalalla enemmän opiksi otettavaa vanhoista hyviksi havaituista ratkaisuista uuden kehittämisen ohella, Kauppi kysyy.

Football news:

Real Madrid conceded 5 goals from penalties in the last 3 rounds of La Liga
Simeone Pro 1-0 with Valencia: They had the best goalkeeper. Atletico need to continue playing the same way
Salzburg scored 8 goals in the Austrian League match. Game with Lokomotiv on Tuesday
Juve have not won any of their three Serie A matches without Ronaldo
Scott Micromini: Pogba is misunderstood. This is an amazing player, his failures fanned
Andrea Pirlo: Ronaldo is an additional advantage, but Juve must play their own football without him
Inzaghi on the draw with Juve: we Could have won if Benevento had been smarter on the counterattack