Oulun kaupunginvaltuuston kokous ei sujunut asiallisesti perjantaina. MATIAS SIEPPI/AOP

Oulun kaupunginvaltuuston viime perjantainen Teams-etäkokous riistäytyi käsistä ja äityi seitsemän tunnin maratoniksi, jossa käytöstavat unohtuivat.

Oulun poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan tapahtumista. Asiasta uutisoi aiemmin Kaleva. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen vahvistaa Iltalehdelle, että poliisi epäilee kunnianloukkausta ja laitonta uhkausta.

Rikoksesta epäiltyjä on yksi. Iltalehden ja myös Kalevan tietojen mukaan rikosilmoitus kohdistuu äärioikeistolaiseen Junes Lokkaan, jonka käytös koettiin kokouksen aikana loukkaavaksi. Kiiskinen ei kommentoi rikosilmoituksen osapuolten nimiä, mutta kertoo, että tutkintapyyntö tuli toiselta kokoukseen osallistuneelta henkilöltä.

Lokka ajautui molemminpuolisiin solvauksiin ainakin vihreiden kaupunginvaltuutetun Latékoé Lawson Hellun kanssa.

– Perkele, sika, vihreiden valtuutettu solvasi Lokkaa.

Samassa kokouksessa toinen valtuutettu arvosteli Lokkaa rasististen puheiden jatkumisesta.

– No vittu taasko sä alat? Miks mun puheenvuoro pitää joka kerta keskeyttää! Lokka huusi.

”Katsotaan, mihin johtaa”

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok) yritti turhaan suitsia osallistujien mikrofoneja pois päältä.

Tiedossa ei ole, mitkä Lokan lausunnot kokouksessa johtivat esitutkintaan. Valtuutettu on joutunut lukuisia kertoja poliisitutkintaan ja myös tuomiolle poliittisista sanomisistaan.

– Päätös esitutkinnasta on tehty. Katsotaan nyt, mihin se johtaa. Olemme alkumetreillä, eikä tässä ole oikeastaan mitään muuta sanottavaa, rikosylikomisario Kiiskinen sanoo.

– Ne ovat suullisia sanomisia, jotka on ilmoittajan taholta tulkittu sellaisiksi, että on syytä epäillä kunnianloukkausta ja laitonta uhkausta.

Lokkaa vastaan on jo nostettu syytteitä Lawson Hellun kunnian loukkaamisesta vuonna 2017 ja 2018. Lokka on syytteessä kahdesta muustakin kunnianloukkauksesta, mutta juttuja ei ole vielä käsitelty käräjäoikeudessa.