Finland

OYSia rakennetaan uusiksi suunniteltua nopeammin, uudet tilat rakennetaan vanhojen viereen

Rakentaminen keskittyy nykyisen sairaalan pohjoispäähän.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto hyväksyi maanantaina tulevaisuuden sairaala OYS 2030 päivitetyn suunnitelman. Tätä tarkoittaa sairaalarakentamisen aikataulun nopeutumista usealla vuodella.

Jos rakentamisessa päästään aikataulussa liikkeelle, sairaanhoitopiirin johtajan Ilkka Luoman mukaan se tarkoittaa käytännössä sairaalarakentamisen olevan valmiina jo ensi vuosikymmenen loppupuolella 2028–2029.

Aiemman suunnitelman mukaan kokonaisuus olisi valmistunut vasta seuraavan vuosikymmenen puolivälin paikkeilla 2035.

Uuden suunnitelman, Master Planin, periaate on se, että rakennetaan vanhan sairaalan viereen eikä päälle.

Luoma muistuttaa, että jos rakentaa vanhan sairaalan päälle, niin ennen kuin voi rakentaa uutta, täytyy purkaa ja ennen kuin voi purkaa, alle jäävä toiminta pitää siirtää ja ennen kuin voi siirtää, täytyy rakentaa toiminnan tarvitsemat väistötilat.

– Tämä kuvaa sitä monimutkaisuutta, minkä vuoksi vanhan sairaalan päälle tai sekaan rakentaminen on sekä kustannuksiltaan kalliimpi että aikataulullisesti hitaampi etenemisvaihtoehto.

Päivitetyn suunnitelman uudisrakentaminen keskitetään nykysairaalan pohjoispäähän. Uudisrakentamisen tieltä puretaan sairaanhoitopiirin hallintorakennus ja vanha parkkitalo sekä myöhemmin uudet tilat saava keskuspesula.

– Tätä kautta ydintoiminta saa jatkua vanhoissa tiloissa toivottavasti häiriöttömästi siihen saakka, että uusia tiloja valmistuu. Se olisi potilasturvallisuuden, henkilöstön jaksamisen sekä toiminnan tehokkuuden kannalta hyvä asia.

Se tarkoittaa esimerkiksi paljon esillä olleen päivystyksen osalta sitä, että uudet toimitilat valmistuvat noin neljä vuotta edellistä suunnitelmaa aiemmin.

Käytännössä vuonna 2023 olisi valmiina uutta tilaa 450 sairaansijaa ja 90 tehohoitopaikkaa.

– Silloin kuuman sairaalan ydinosat ovat valmiina. Puhutaan päivystyksestä, teho-osastoista, valvontapaikoista, keinomunuaishoidosta sekä 450 sairaansijasta ja 90 tehohoitopaikasta. Yliopistollisen sairaalan kaikista vaativin hoidon ydin on saatu uusiin tiloihin jo siinä vaiheessa, Luoma selventää.

Sairaala rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kaksi vierekkäistä 10-kerroksista sairaalarakennustornia.

– Ensimmäinen torni voisi lähteä liikkeelle jo kuluvan vuoden viimeisinä kuukausina ja toinen ensi vuoden alkupuolella siten, että ne olisivat valmiina yhtä aikaa vuonna 2023.

Kun päätös saa lainvoiman, sairaanhoitopiiri uudistaa rajoittamislainsäädännön mukaisen poikkeuslupahakemuksen. Kaavamuutos- ja rakennuslupa-asiat sekä muut rakentamisen edellyttämät yksityiskohdat lähtevät etenemään.

Football news:

Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave