Finland

Pääkirjoitus | Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on jälleen skandaalin keskellä, ja tällä kertaa se saattaa koitua hänen kohtalokseen

Vaikka Itävallassa on totuttu skandaaleihin, tilanne on nyt poikkeuksellinen.

Syyttäjät selvittävät, onko Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz antanut väärän todistuksen parlamentin valiokunnalle, joka tutkii niin kutsuttua Ibiza-skandaalia.­

Itävallan liittokanslerilla Sebastian Kurzilla on ollut ilmiömäinen kyky selvitä skandaaleista, vaikka muiden päät ympärillä putoilevat.

Vaikka Itävallassa on totuttu skandaaleihin, tilanne on nyt poikkeuksellinen. Liittokansleri Kurzia tutkitaan epäiltynä valehtelusta ja korruptiosta niin sanotun Ibiza-skandaalin yhteydessä.

Ibiza-skandaali kaatoi Kurzin ensimmäisen hallituksen toukokuussa 2019. Vyyhdin keskellä oli Itävallan varakansleri Heinz-Christian Strache, joka joutui eroamaan hallituksesta ja myös oikeistopopulistisen Vapauspuolueen (FPÖ) johdosta. Ibizalla salaa kuvattu video paljasti, että Strache oli valmis tarjoamaan vaalirahoituksen vastikkeeksi venäläisoligarkille etua julkisissa rakennushankkeissa. Strache kärähti myös oman puolueensa rahojen väärinkäytöstä, mikä jakoi pahasti puolueen.

Kurzin hallitus kaatui, mutta Kurz voitti syksyn 2019 uudet vaalit. Yhteistyö oikeistopopulistien kanssa oli kuitenkin ohi. Kurz otti kumppanikseen vihreät, ja vihreät nousivat Itävallassa hallitukseen ensimmäisen kerran.

Vihreät ovat nyt kovassa paikassa – pitääkö kiinni vallasta vai moraalista?

Vihreiden piti päästä siivoamaan Itävallan politiikka vuosikymmeniä jatkuneesta vaikutusvaltaisten asemien sulle mulle -jakamisesta. Silti houkutus pitää hallitus kasassa voi olla suuri. Euroopassa on käsillä vihreä vallankumous, jos Saksa saa syksyn vaaleissa ensimmäisen vihreän kanslerin.

Oppositiossa nyt oleva Vapauspuolue voi haluta sysätä Ibiza-skandaalin kunnolla Kurzin niskaan. Sosiaalidemokraateilla ei ole mitään syytä sääliä Kurzia. Oma lukunsa olisivat rikossyytteet. Kurzia uhkaisi silloin vankilatuomio.

Nyt selvitetään, antoiko Kurz Itävallan parlamentin Ibiza-skandaalia selvittävälle tutkimuskomissiolle väärää tietoa siitä, mitä oli milloinkin tiennyt ja keneen ollut yhteydessä. Selvittely koskee sitä, miten Kurzin lähipiiriin kuuluva Thomas Schmid päätyi valtion omistuksia hallinnoivan yhtiön Öbagin toimitusjohtajaksi.

Kurz on uransa vakavimmassa paikassa ja Itävalta jälleen kerran todistamassa sitä, miten syvällä korruptio on maan poliittisessa kulttuurissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Russian referee Sergey Karasev will work on the Euro 2020 match between Germany and Hungary
The Schmeichels are a unique goalkeeping dynasty. But Casper has long been hampered by the greatness of his father
Laporta about the Super League: The project is alive. We will not apologize to UEFA for being the masters of our own destiny
Barcelona will sell 19-year-old winger de la Fuente to Marseille for 3.5 million euros
Wales defender Gunter: I don't know when the Euro will end for us, otherwise I would be rich
Chiesa Ob 1-0 with Wales: We proved that every Italian player can perform successfully
Denmark has an unusual coach-philosopher: he turned children's football around, looked for the principles of the national team with the former prime Minister