Pääministeri Sanna Marin (sd) vetoaa jokaiseen suomalaiseen, jotta koronaepidemian tilanne ei äidy hallitsemattomaksi Suomessa.

Marin kommentoi koronatilannetta tiedotustilaisuudessa tänään torstaina.

Marin sanoi, että jo nyt liian moni alue on Suomessa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Marin painotti yksilöiden vastuuta tilanteessa ja vetosi kaikkiin suomalaisiin.

”Vastuu taudin leviämisestä on jokaisella meistä”, Marin sanoi.

Marinin mukaan kaikkien suomalaisten on syytä välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja paikkoja, jossa niitä voi syntyä. Tämä koskee pääministerin mukaan erityisesti vapaa-aikaa.

Hallitus on neuvottelussaan käsitellyt sitä, missä tilanteessa valmiuslain toimivaltuuksia tarvitaan käyttöön. Jotta valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön on voitava todet,a että tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Marin nosti esiin kaksi tilannetta, joissa valmiuslakia voidaan vielä tarvita, jos epidemian leviämistä ei saada alueellisten viranomaisten toimin hallintaan. Nämä kaksi asiaa ovat terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen, jos tehohoitopotilaiden määrä kasvaa, sekä ihmisten liikkumisen rajoittaminen tietyllä alueella. Keväällä valmiuslain nojalla eristettiin Uusimaa muutamaksi viikoksi.

Hallituksen muistiossa todetaan asiasta tarkemmin:

”Jotta valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, on arvion oltava se, että Covid-19-taudin torjumiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi, tai muista painavista syistä, tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin ja että tartuntatautilain ja esimerkiksi muun sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön mukaiset toimivaltuudet eivät riitä tilanteen hallitsemiseksi.”

”Koronatartuntojen määrät voivat kasvaa siten, että vakavammat taudin muodot uhkaavat vaarantaa sairaanhoidon ja tehohoidon kantokyvyn maassa tai alueella. Toiseksi tartunnat voivat tietyllä alueella kasvaa räjähdysmäisesti siten, että kasvun pysäyttämiseksi ei ole muuta tehtävissä kuin rajoittaa henkilöiden liikkumista ja kohtaamista rajatulla alueella. Tällöin tulisi mahdolliseksi se, että valmiuslaista aktivoitaisiin sellaiset välttämättömät toimivaltuudet, joilla turvataan terveydenhuolloin ja tehohoidon kantokykyä tai torjutaan tartuntatautia vähentämällä fyysisiä kontakteja ja rajoittamalla henkilöiden oikeutta liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi.”

Marin sanoi, että ”vielä emme siinä tilanteessa ole”, että poikkeusoloja tarvitsisi todeta ja valmiuslakia ottaa käyttöön.

”Kuitenkin tilanne voi pahentua nopeasti”, pääministeri varoitti.

Jos näin käy, ”hallituksella on velvollisuus” ottaa valmiuslaki käyttöön, Marin painotti.

”Nyt on syytä tehdä ryhtiliike”, pääministeri painotti. Hän pyysi jokaiselta suomalaiselta apua yhteiseen taudin torjuntaan, kuten keväällä tehtiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan alueita on kehotettu ottamaan etupainotteisesti ja ennakoiden leviämisvaiheen toimia käyttöön, vaikka alue olisi vielä kiihtymisvaiheessa.

Kiuru kannusti kiihtymisvaiheen alueita ottamaan käyttöön kaikki valtioneuvoston suositukset ja linjaukset täysimääräisesti.

Kiuru huomautti, että Suomessa on enää 11 aluetta, joissa ollaan epidemian perustasolla.

Kiurun mukaan kyky vastata koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan on nyt viime kevättä korkeammalla tasolla.