logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Peltosirkut ovat katoamassa Suomesta, ja yksi syy on ranskalaisten syysherkku

Jännitys alkoi taas maaliskuulla. Palaisivatko peltosirkut Eino ja Ensio hyviksi havaitsemilleen pesäpaikoille laulamaan tänäkin keväänä?

Se on epävarmaa siksi, että matka talvehtimaan Afrikkaan on vaarallinen. Vain hieman alle puolet Suomesta syksyllä lähteneistä vanhoista peltosirkuista palaa pesimään seuraavana keväänä.Peltosirkut ovat Suomessa äärimmäisen uhanalaisia. Niiden kanta on taantunut 99 prosenttia 30 vuodessa, ja laskelmien mukaan laji voi hävitä seuraavien 30 vuoden kuluessa. Laji on Suomen nopeimmin taantuva, ja peltosirkkujen määrä vähenee 16 prosenttia vuodessa.

Jäljellä on enää noin 4 000 peltosirkun reviiriä, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusassistentti Tuomas Seimola sanoo.Taantumiseen on monia syitä. Hyönteiset vähenevät maatalousympäristössä, peltomaisemat yksipuolistuvat, kesantoja ja pientareita on aiempaa vähemmän. Maankäyttö on muuttunut myös talvehtimisalueilla Afrikassa, ja muuttomatkalla on suuri vaaranpaikka, Ranska.

Ranskalaisten syksyinen perinneruoka on moninkertaiseksi lihotettu ja elävänä armanjakkiin hukutettu peltosirkku, jota kypsennetään kahdeksan minuuttia. Se syödään ohjeen mukaan kokonaisena ja syöjän pään lautasliinan alla, ettei yksikään aromi katoa, brittilehti The Telegraph kuvaili viisi vuotta sitten.

Vuosi sitten kuollut kokki Anthony Bourdain oli luonnehtinut syömiskokemuksen olevan lähellä ekstaasia. Neljä kuuluisaa ranskalaiskokkia vaati viisi vuotta sitten, että ruuan tarjoaminen sallitaan edes yhden viikonlopun aikana vuodessa.Kuuluisin ruuan ystävä saattoi olla Ranskan presidentti François Mitterand, jonka kerrotaan nauttineen kaksi peltosirkkua päivällisillä hieman ennen kuolemaansa.

Ranska ja EU ovat kieltäneet peltosirkun metsästämisen, mutta silti Lounais-Ranskan Les Landesin alueella on pyydystetty niitä syysmuuton aikaan. Metsästäjät ovat vaatineet lupaa pyydystää 30 000 peltosirkkua vedoten siihen, että määrä on pieni suhteessa peltosirkkukantaan.

Lintujen pyydystäminen ei ole kestävää, vaan lisää lajin vaaraa kuolla sukupuuttoon. Sen osoitti juuri Science Advances -lehdessä ilmestynyt kansainvälinen tutkimus, johon Seimola ja Luonnontieteellisen keskusmuseon suunnittelija Markus Piha osallistuivat.Monen maan tutkijat pyydystivät peltosirkkuja ja varustivat ne valopaikannuslaitteilla neljän vuoden ajan. Suomessa noin 40 lintua sai kahden vuoden ajan laitteen ja jalkaansa yksilöllisen värirenkaan. Laitteet keräsivät tietoa valon intensiteetistä, ja sen avulla tutkijat pystyivät laskemaan, missä lintu oli ollut.

Yksi linnuista oli Ensio, joka on maailman tiettävästi vanhin peltosirkku. Seimola rengasti sen 2013.Tulokset osoittivat, että Euroopan peltosirkut muuttavat talveksi Afrikkaan kahta reittiä, itäistä ja läntistä. Itäisen Euroopan linnut talvehtivat Etiopian ylängöllä ja läntisen Euroopan linnut Länsi-Afrikassa Guinean seudulla.

Suomesta lähtevät peltosirkut kuuluvat läntiseen ryhmään. Paikanninta kantaneet linnut eivät kuitenkaan lentäneet Les Landesin yli vaan Pyreneiden itäpuolelta.

Läntistä reittiä kulkevien peltosirkkujen määrä on vähentynyt nopeammin kuin itäistä reittiä käyttävien, tutkijat havaitsivat. He päättelivät, että suuri syy vähenemiseen on kymmenien tuhansien peltosirkkujen pyynti Ranskassa vuosittain. Les Landesin yli lentää syksyisin nykyään noin 300 000 peltosirkkua.

Tulokset saivat Ranskan toimimaan. Se on päättänyt suojella linnun tiukasti ja saada metsästyksen loppumaan. Euroopan komissio oli jo vienyt asian EU:n tuomioistuimeen.

Kevään myötä Suomeen palasivat sekä Eino että Ensio.

”Käsittämättömän kovia sällejä”, Seimola sanoo.

”Mieltymys Välimeren maisemiin ja muuttoreitti Pyreneiden itäpuolelta ovat varmasti auttaneet niitä selviämään monta kertaa Saharan eteläpuolelle ja takaisin.”


Themes
ICO