Finland

Perussuomalaisten Purra A-studiossa: Kuntien työllisyyskokeilu ei luo kestäviä työpaikkoja 

Kansanedustajat Riikka Purra (ps.) ja Antti Lindtman (sd.) väittelivät työllisyystoimista Ylen A-studiossa. 

Perussuomalaisten Riikka Purra arvioi A-studiossa kuntien työllisyyskokeilua.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra arvioi A-studiossa kuntien työllisyyskokeilua. Purran mukaan kokeilu saattaa nostaa työllisyysastetta, mutta keinotekoisesti.

Onko työllisyyspalvelujen siirtäminen kuntien vastuulle ennemmin sosiaalipolitiikkaa vai tehokas työvoimatoimi? Maaliskuun alussa alkanut kuntien työllisyyskokeilu herätti keskustelua Riikka Purran (ps) ja Antti Lindtmanin (sd.) välillä, kun kansanedustajat kohtasivat A-studiossa.

– Tämä ei ole lainkaan ensimmäinen kokeilu, eli näitä on tehty kaksi aiemminkin, ja näistä on todettu, että näillä ei ole ainakaan kestäviä työllisyysvaikutuksia, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Purra totesi.

– Kun työtöntä aktivoidaan, hän tulee pois työttömien tilastosta, eli siksi ajaksi, kun näitä aktivointitoimia tapahtuu. Valitettavasti hirvittävän moni näistä ihmisistä ei kuitenkaan pysty jatkamaan avoimille työmarkkinoille.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman taas puolsi kokeilua, mutta totesi, että sitä on hienosäädettävä, jos se muutetaan pysyväksi.

– Tietenkin, kun tehdään kokeilu, niin pitää olla varovainen laskemaan sille pysyvää työllisyysvaikutusta, Lindtman sanoi.

– Jos kannustimet saadaan viritettyä niin, että kunnat saisivat rahaa kun aidosti tapahtuu työllistymistä yksityiselle sektorille niin uskon, että silloin saadaan merkittäviä työllisyysvaikutuksia.

Lindtman: "Meillä on pitkään ollut aliresursoidut työvoimapalvelut"

Kansanedustajat löysivät yhteisymmärrystä kokeilun tehosta sosiaalipoliittisena toimena. Purra totesi, että kokeilu on yksilölle hyvä, jos se avaa näkymää tulevaisuuteen.

– Tämä koskee erityisesti osatyökykyisiä, vajaatyökykyisiä ja niin edelleen, Purra totesi.

– Lasken tämän pehmeäksi työllisyyskeinoksi. Sikäli kun se on hallituksen merkittävin työllisyystoimi, näen tässä ongelmia.

Lindtman perusteli uskoaan kokeilun tehoon muiden Pohjoismaiden esimerkillä.

– Jos meitä verrataan vaikkapa Ruotsiin, jossa on meitä korkeampi työllisyysaste, niin näkyy kaksi tekijää. Siellä palvelut todella ovat lähellä ihmistä, siellä missä ne työpaikat syntyvät, Lindtman sanoi.

– Toinen on se, että meillä on pitkään ollut aliresursoidut työvoimapalvelut, eli meidän pitää saada oikeille ihmisille oikeat palvelut.

Kansanedustajat Antti Lindtman ja Riikka Purra väittelivät työllisyyden kuntakokeilun tehosta ja hallituksen tärkeimmistä työvoimatoimista Ylen A-studiossa. Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

Kunnat saivat työttömät, mutta eivät resursseja: kyselyssä uusi työllisyyskokeilu saa kovaa kritiikkiä

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude