Finland

Pitäisikö työntekijän irtisanomista helpottaa? Kysymys jakaa kansan vahvasti kahtia

Syksyn työmarkkinarauhaa jo tänään maanantaina ravisteleva kiista irtisanomisen helpottamisesta jakaa kansan vahvasti kahtia, käy ilmi HS:n teettämästä tuoreesta gallupista. Siinä irtisanomisen keventämisen vastustajia löytyi hieman enemmän kuin sen kannattajia.

Ammattiyhdistysliike on käynyt vaiheittain etenevään taistoon hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan, vaikka varsinaista lakiesitystäkään ei vielä ole.

Ensimmäisenä painostustoimiin ryhtyivät SAK:lainen Teollisuusliitto ja STTK:lainen Pro, jotka julistivat viime keskiviikkona ylityökiellon teollisuuteen. Ylityöt pysähtyivät maanantaina esimerkiksi teknologia- ja kemianteollisuudessa toistaiseksi.

Perjantaina myös SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT julisti useille sopimusaloilleen ylityökiellon. Se koskee esimerkiksi kuorma-auto-, linja-auto- ja säiliöautoalaa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Tämäkin kielto tuli voimaan maanantaina ja kestää näillä näkymin syyskuun loppuun.

Hallituksen kehysriihessään huhtikuussa kertoma esitys helpottaisi työntekijöiden irtisanomista henkilökohtaisista syistä alle 20 hengen yrityksissä.

Suunnitelmasta julkaistiin kesällä muistio, hahmotelma työsopimuslain pykälien muutoksiksi sekä asiantuntijalausuntoja. Elokuun puolivälissä päättyi varsinainen lausuntokierros.

Esitys on parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten ja poliitikkojen valmistelussa. Lakiesityksen on odotettu tulevan eduskuntaan marraskuun puolivälin jälkeen, mikäli se sinne asti etenee. Eduskunnan sote-ruuhkiinkin, kuten perustuslakivaliokuntaan, se voi vielä juuttua.

HS-gallupin vastaajia evästettiin näin: ”Maamme hallitus päätti aiemmin keväällä helpottaa työntekijöiden irtisanomista. Lakia sovelletaan alle 20 hengen yrityksissä, jos irtisanomisperuste on henkilökohtainen. Hallituksen julkituomana tavoitteena on helpottaa tällä työllistymistä.”

Paljon hallituksen esitystä vastusti 27 prosenttia ja jonkin verran 20 prosenttia. Yhteensä vastustajia oli 47 prosenttia eli lähes puolet vastaajista.

Paljon esitystä kannatti 19 ja jonkin verran 24 prosenttia eli yhteensä 43 prosenttia.

Kymmenen prosenttia valitsi ”ei osaa sanoa”-vastauksen.

Vastaajien poliittinen kanta näkyy suhtautumisessa irtisanomisen helpotukseen selvästi. Tässä kysymyksessä voimissaan näyttää olevan vielä vanha jako oikeistoon ja vasemmistoon.

Etenkin päähallituspuolueiden eli kokoomuksen ja keskustan sitkeästi ajama irtisanomislaki sai myös HS:n kyselyssä tuntuvasti eniten tukea kokoomuksen ja keskustan äänestäjiltä.

Kokoomuslaisista jopa yli 80 prosenttia kannattaa esitystä paljon tai edes jonkin verran, ja keskustalaisistakin 70 prosenttia.

Tiukimmat vastustajat löytyvät opposition vasemmistoliitosta ja Sdp:stä, joiden kannattajien enemmistöt asettuivat täysin poikkiteloin esityksen kanssa. Perussuomalaisistakin vastustajia löytyy runsaasti, mutta vihreissä jakauma on jo hieman tasaisempi.

Etenkin yrittäjät kannattavat esitystä. Myös suuri osa eläkeikäisistä ja eläkeläisistä on hallituksen linjoilla, kun taas nuoria eli kolmikymppisiä irtisanomisen kevennys epäilyttää.

Tulotasolla ja koulutuksellakin on vaikutusta mielipiteisiin. Mitä enemmän tuloja tai kouluvuosia on, sitä todennäköisemmin riittää myös ymmärrystä hallituksen suunnitelmille.

Poliittinen suuntautuminen näkyi selvästi myös suhtautumisessa ammattiyhdistysliikkeen järjestöllisiin toimiin, joilla se protestoi irtisanomislain säätämistä: ymmärrystä lakkoilulle irtoaa kosolti vasemmistolta, mutta ei niinkään kokoomuksen tai keskustan kannattajilta.

Kaikki palkansaajien keskusjärjestöt eli Suomen ammattiliittojen SAK, toimihenkilöitten STTK ja korkeakoulutettujen Akava ovat tuominneet irtisanomissuojan heikentämisen pienissä yrityksissä työntekijöitä eriarvoistavana ja mielivaltaan johtavana toimena.

Keskusjärjestöjen jäsenliitot ilmoittavat ja päättävät työtaisteluista itsenäisesti, mutta juuri ennen kyselyä eli 3. syyskuuta SAK oli tiedottanut keskitetysti kaikkien liittojensa olevan valmiita toimiin.

Niinpä vastaajille esitettiin kysymys näin:

”SAK päätti maanantaisessa hallituksen kokouksessaan aloittaa järjestölliset toimenpiteet, jos pääministeri Juha Sipilän johtama hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta. Järjestölliset toimenpiteet voivat olla esimerkiksi lakkoja. Pidätkö SAK:n reaktiota oikeutettuna?”

Vajaa neljäsosa eli 24 prosenttia vastaajista pitää SAK:n reaktiota täysin oikeutettuna. Liki yhtä monen mielestä se on jokseenkin oikeutettu. Yhteensä liki puolelta vastaajista riittää siis ymmärrystä poliittisille lakoille, ja täsmälleen sama osuushan myös vastusti irtisanomisen helpotusta.

”Ei lainkaan oikeutettu” -vaihtoehto keräsi sekin 24 prosentin kannatuksen, ja 16 prosentin mielestä SAK:n toimintaa ei tässä voi pitää kovin oikeutettuna.

Hallituksen kevään kehysriihessään hieman yllättäen esittämä irtisanomisen kevennys henkilöperusteisin syin pienissä yrityksissä on nyt paisunut merkitystään suuremmaksi arvovaltakiistaksi, josta on hankala löytää ulospääsyä.

Ay-liike vaatii esityksen perumista, mihin hallitus ei hevin suostu. Osa hallituksen ministereistä olisi valmis etsimään kompromissia esimerkiksi rajaamalla esityksen alle kymmenen hengen mikroyrityksiin, mikä ei käy ay-liikkeelle. Esityksen 20 hengen raja on sama kuin yt-menettelyssä.

Alun perin kehysriihessä sovittiin myös siitä, että työnantaja saisi tehdä vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä. Tämän esityksen hallitus kuitenkin perui jo kesällä.

Jo kehysriihessä hallitus perääntyi aiemmin kaavailluista muutoksista paikallisen sopimisen yleisiin periaatteisiin. Myös työaikalakia päätettiin vastakin soveltaa laajasti.

Hallitus päätti myös asettaa yt-lakia koskevan selvityshankkeen, jonka yhteydessä oli määrä arvioida muun muassa kollektiivisen irtisanomisen perusteita. Selvitys tuskin etenee tällä hallituskaudella.


Football news:

For a about threats: It's not enough to just say no to racism. We need action, education
Liverpool and other Premier League clubs are Interested in midfielder Schalke McKenney
Real Madrid is ready to terminate the contract with Bale, paying him a salary for two years (ABC)
Manchester City were preparing for a meeting at CAS before UEFA issued a decision to ban them from the Champions League
Zidane about Hazard: This is a difficult situation. I hope that on Thursday he will be ready for 100%
Nemanja MATIC: I Think Manchester United deserve a place in the Champions League. If we win three games, we will get there
Wycombe reached the championship for the first time in 133 years. Akinfenwa (Yes, that Jock from FIFA) is going crazy-he was personally congratulated by Klopp