Paniikki leviää keskustan eduskuntaryhmässä, kun puolueen kannatus tulee alas kuin kivi, nyt jo jopa Ylenkin ennusteen mukaan . Vähintään 15 kansanedustajaa on menettämässä työpaikkansa .

Tulevat poliittiset ruumiit manaavat, että eikö kepun huipulla ole opittu mitään? Vuonna 2011 keskusta teki analyysin, miksi sen hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa päätyi katastrofaaliseen vaalitulokseen :

–”Puheet ”pikkukokoomuslaisuudesta” ja liian oikeistolaisesta politiikasta voimistuivat . Koettiin, että keskusta oli markkinainnostuksessaan unohtanut oman olemuksensa köyhien ihmisten ja alueiden puolta pitävänä puolueena”, analyysissa todettiin .

Kuulostaako tutulta? Juha Sipilä toistaa samat poliittiset virheet kuin Matti Vanhanen ja Mari Kiviniemi aikoinaan .

* * *

Nyt kepun kansanedustajat maakunnista odottavat sydän syrjällään, koska liikenneministeri Anne Berner tulee viimeistelemään Sipilän tuhotyöt . Berner nimittäin aikoo paketoida sellaisen jäähyväislahjan, että heikkohermoisimmat meinaavat hyppiä eduskuntaryhmän kokoushuoneen ikkunoista ulos .

Berner julkistanee marraskuussa esityksensä maanteiden ja rautateiden runkoverkoksi . Suomeksi se tarkoittaa, että siinä ratkaistaan, mitkä tiet ja radat ovat painopisteitä ja minne rahaa syydetään . Ruuhka - Suomi pärjää, mutta Pohjois - ja Itä - Suomi itkee verta - samoin niiden alueiden kansanedustajat .

Berner ja Sipilä - vauhti päällä, ei tosin gallupeissa. Juha Sorri

Bernerin hallitukseen nostanut kepun puheenjohtaja Juha ”Kakkara” Sipilä on jo omalta osaltaan ratkaissut sen, että maaseudun teillä ei kohta voi ajella kuin maastureilla . Hän osti uuden lentokoneen .

* * *

Demareilla sen sijaan on vauhti päällä, Antti Rinne sovittelee jo vartaloaan pääministeriauton takapenkille .

Juuri päättyneen työmarkkinakiivailun huono puoli demarien kannalta oli, että julkisessa keskustelussa tuotiin vahvasti esiin, että siinä se ay - liike taas vain tuuppii SDP : n vaalivankkureita eteenpäin . Niinpä työväenliikkeen terävimmät aivot miettivät konstit, millä tämä napanuora julkisuudessa katkaistaan .

Ja kas, SDP onkin yht’äkkiä kolmasti kieltänyt SAK : n . Eri mieltä on oltu näyttävästi potkujen antamisjärjestyksestä, yleishyödyllisten tahojen lähdeverosta ja metsähakkuista . Pariskunnan asumisero päättynee vaaleihin .

Puhemiehet on Iltalehden yhteiskuntaryhmän satiiriin tai ainakin vähemmän tosikkomaisuuteen pyrkivä ponnistus . Se julkaistaan muodikkaan monimediaalisena : videona ja juttuna verkossa plus litteroituna paperisessa käyttöliittymässä.