Finland

Puolan hallitus rakoilee – pienemmät puolueet kieltäytyvät tukemasta eläinoikeuslakia

Laki ja oikeus -puolueen lakiesitys kieltää muun muassa turkistarhauksen, mikä suututtaa Puolan maaseudulla.

Mateusz Morawiecki näyttää kännykkän näyttöä Jaroslaw Kaczynskille parlamenttisalin käytävän yli

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński parlamentin istuntosalissa 2. kesäkuuta.Radek Pietruszka / EPA

Puolan hallituksen rivit rakoilevat pahasti. Hallituksen tiedottajan mukaan kaikki vaihtoehdot ovat nyt auki, niin suurimman puolueen Lain ja oikeuden (PiS) vähemmistöhallitus kuin uudet vaalitkin.

Konservatiivisen PiS:n parlamenttiedustaja Marek Suski otti vielä tiukemman linjan. Hän sanoi puolalaiselle tv-kanavalle perjantaina, että puolueen hallituskumppanit hajottivat hallituksen torstaina.

– Tästä päivästä lähtien, meillä on vähemmistöhallitus. Entisten kumppaniemme tulisi siivota pöytänsä, Suski sanoi.

Puolueen johto ei ole vielä ottanut virallista kantaa hallitusyhteistyön jatkumiseen, vaan kokoontuu pohtimaan asiaa ilmeisesti ensi viikolla.

Edellisistä vaaleista vasta vuosi

Taustalla on Puolan parlamentin torstain äänestys, jossa hyväksyttiin opposition tuella hallituksen rivit jakanut esitys uudeksi eläinoikeuslaiksi. Esitys oli PiS:n ajama, mutta sen kaksi hallituskumppania äänesti sitä vastaan.

Hallituskokoonpano nousi valtaan vuonna 2015, ja jatkoi maan johdossa viime vuoden vaalien jälkeen.

PiS:n johtaja, entinen pääministeri Jarosław Kaczyński uhkasi jo aiemmin pienempiä kumppaneita joko näiden salkkujen vähenemisellä tai uusilla vaaleilla. Nykyparlamentin alahuoneessa PiS istuu 197 tuolilla 460:sta. Seuraavat aikataulun mukaiset parlamenttivaalit järjestettäisiin vasta 2023.

Laki ja oikeus ajaa kieltoa muun muassa turkistarhoille

Itse laissa on kyse turkis- ja lihantuotannosta. Esitys on kieltämässä eläinten kasvattamisen turkistuotantoa varten sekä islamilaiseen sekä juutalaiseen ruokavalioon kuuluvien halal- ja kosher-lihan viennin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Puola on maailman suurimpia turkistuottajia, ja erityisesti kosher-lihaa viedään Puolasta paljon sekä Israeliin että Euroopan juutalaisyhteisöjen tarpeisiin.

Lakiesitys on herättänyt paljon vastustusta Puolan maaseudulla, joka on ollut päähallituspuolueen vahvaa tukialuetta. Puolalaislehti Gazeta Wyborczan mukaan laki leikkaisi Puolan vientiä 1,6 miljardin euron arvosta.

Laki menee seuraavaksi senaatin käsittelyyn.

Lue myös:

Puolassa vietettiin presidentti Dudan virkaanastujaisia – opposition kansanedustajat pukeutuivat sateenkaaren väreihin

Puolan oppositio valittaa presidentinvaalituloksesta korkeimpaan oikeuteen

Analyysi: Puolan presidentti Andrzej Duda voitti jatkokauden täpärästi – pystyykö hän yhdistämään jakautuneen kansan?

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Football news:

Ronaldo violated the coronavirus Protocol. An investigation is underway. Italian sports Minister on the departure of the player from Turin
Sports Director of Khimki about 2:0 with Rostov: We proved that we are a team and can win on the road
Jaka defeated Arsenal and Leicester did not create anything except the goal. We will try to take points from Manchester United
Pirlo about 1:1 with Verona: Juve do not need a slap in the face to Wake up and play intensely
Everton and Liverpool in the top 2 at the end of the round in the Premier League for the first time in 27 years
Arteta about 0:1 with Leicester: I Don't know why the hell our goal was canceled. It is difficult to create space when 10 people are sitting behind the ball line
Rodgers on 1-0 with Arsenal: Leicester deserved to win. Vardy is a world-class player