Finland

Puolustusyhteistyö | Yhdysvallat, Kanada ja Norja liittyvät mukaan Euroopan sotilaallista liikkuvuutta vauhdittavaan hankkeeseen

Britannia ei ole mukana EU-hankkeessa. Suomen puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan brexit on heikentänyt EU:n ja Britannian välistä puolustusyhteistyötä.

Suomalaisia varusmiehiä Northern Wind 2019 -sotaharjoituksessa Mjöträskissä Ruotsissa 22. maaliskuuta 2019. Northern Wind on Ruotsin maavoimien pääharjoitus, johon osallistui yhteensä noin 10000 henkilöä. Ruotsin ja Suomen lisäksi harjoitukseen osallistuivat Norja, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.­

Euroopan unionin puolustusministerit ovat hyväksyneet Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan osallistumisen hankkeeseen, jonka tavoitteena on vauhdittaa sotilaallista liikkuvuutta Euroopassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU avaa puolustusyhteistyösopimukseensa (Pesco) kuuluviin hankkeisiin osallistumisen unionin ulkopuolisille maille.

Sotilaallista liikkuvuutta parantavassa hankkeessa pyritään muun muassa lyhentämään byrokratiasta johtuvia odotusaikoja, kun joukot liikkuvat rajojen yli.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) pitää hanketta tervetulleena ja kuvailee EU:n puolustusyhteistyön saavan asteittain lisää konkretiaa.

”EU:n puolustusyhteistyö menee eteenpäin, ei jättiharppauksin, mutta kuitenkin pieniä tai keskikokoisia askelia”, Kaikkonen sanoo.

Britannia ei ole liittynyt mukaan tähän EU-hankkeeseen. Kaikkonen ei osannut sanoa varmaa syytä sille, miksi Britannia ei ole lähtenyt mukaan.

Hänen mukaansa Britannian EU-ero on heikentänyt EU:n ja Britannian puolustusyhteistyötä. Hän toivoo, että malli uuteen yhteistyöhön puolustusasioissa löytyisi.

”Brexit on ymmärrettävästi laittanut asioita telakalle, ja se koskee myös puolustusyhteistyötä. Mutta pidemmällä tähtäimellä pitäisin sekä Britannian että EU:n etuna, että meillä rakentuisi yhteistyötavat myös puolustuksen suhteen”, Kaikkonen kommentoi.

EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan sotilaallisen liikkuvuuden parantaminen tekee puolustuksesta tehokkaampaa ja vahvistaa turvallisuutta.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivotti päätöksen tervetulleeksi.

”EU:n ulkopuolisilla liittolaisilla on tärkeä rooli Euroopan suojelemisessa ja puolustamisessa”, Stoltenberg sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU-maiden puolustusministerit olivat torstaina koolla Brysselissä. Ennen kokousta julkisuuteen nousi usean jäsenmaan tukema ehdotus EU:n eräänlaisten nopean toiminnan joukkojen perustamisesta.

Muun muassa uutistoimisto AFP kertoi, että 14 jäsenmaata tukee ajatusta siitä, että EU perustaisi 5 000 sotilaan vahvuiset joukot, jotka voisi lähettää nopeasti kriisialueille.

EU-virkamiehen mukaan ehdotusta tukevat Saksa, Ranska, Itävalta, Belgia, Kypros, Tshekki, Kreikka, Irlanti, Italia, Hollanti, Luxemburg, Portugali, Slovenia ja Espanja.

Puolustusministeri Kaikkonen kommentoi, ettei asian suhteen ole vielä olemassa mitään kovin valmista ehdotusta.

”Tämä osaltaan liittyy keskusteluun EU:n roolista kriisinhallinnassa”, Kaikkonen sanoo.

Hänen mukaansa asiassa on kyse eräänlaisesta työpaperista, jonka merkitystä ei pidä ylikorostaa.

”Suomi on yleensä ottaen mukana sellaisissa työpapereissa”, joissa voimme tuoda selvää lisäarvoa ja jotka vastaavat meidän omia tavoitteita.

Keskustelu EU:n puolustusyhteistyöstä on tavattu kokea hieman haastavaksi, sillä suurin osa EU-maista kuuluu myös sotilasliitto Natoon.

Kokouksessa keskusteltiin myös Ukrainan tilanteesta. Viime kuussa Venäjä ryhmitti jopa 100 000 sotilasta Ukrainan rajoille ja miehitetylle Krimille. Myöhemmin ainakin pääosa joukoista vedettiin takaisin.

Kaikkosen mukaan EU seuraa tarkkaan, miten tilanne Ukrainan lähialueilla kehittyy. Hän korosti, että EU luonnollisesti tukee Ukrainan suvereniteettia.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it