Finland

Pyhäinpäivä | Pohjois-Savon Tervossa tuikattiin tuleen massiivinen olki­pukki – Talkoolaisten tavoitteena on herätellä henkiin entis­aikojen sadon­korjuu­juhlaa

Pohjois-Savon Tervossa tuikattiin tuleen massiivinen olki­pukki – Talkoolaisten tavoitteena on herätellä henkiin entis­aikojen sadon­korjuu­juhlaa

Tervon olkipukki oli kolmen viikon rakennusurakka, joka ehti palaa puolisen tuntia.

Tervossa Pohjois-Savossa poltettiin perjantai-iltana viisimetrinen olkipukki kekrijuhlan kunniaksi.­

Tänä viikonloppuna vietetään tunnetusti sekä kristillistä pyhäinpäivää että Yhdysvalloista Suomeen rantautunutta halloweenia.

Osissa Suomea vietetään myös hieman perinteikkäämpää juhlaa, kekriä. Pohjois-Savossa sijaitsevassa Tervossa poltettiin perjantai-iltana pyhäinpäivän aattona viiden metrin korkeuteen kohoava olkipukki.

Pukin rakennusurakka kesti kolmisen viikkoa, kertoo talkoolainen Riitta Raatikainen. Mukana rakentamisessa oli parikymmentä ihmistä.

”Tänä iltana pukin ympärillä palaa 40 jätkänkynttilää, ja lopulta palaa pukki itsekin”, Raatikainen sanoo.

Kekri on perinteinen juhla, jossa entisaikaan iloittiin sadonkorjuun päättymisestä. Ennen myös vuosi jaettiin kekrin mukaan: vanha satokausi päättyi ja uusi alkoi.

”Siinä oli juhlan, kiitoksen, hiljentymisen ja uuden aloittamisen vaihe. Kun kristinusko tuli Suomeen, kekriin tuli mukaan kristillinen pyhimysperinne”, Raatikainen kertoo.

”Kekri oli omille isovanhemmilleni vuoden tärkein juhlanaika täällä maaseudulla.”

Kekrin juuret ovat vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa, ja vastaavia juhlia vietettiin ympäri Eurooppaa. Tervossa pyritään herättämään henkiin vanhaa suomalaista kekriperinnettä. Ensimmäisen kerran pukki poltettiin kaksi vuotta sitten.

Kekripukin rakentaminen vei noin kolme viikkoa.­

Tervon olkipukki roihuaa tavallisesti puolisen tuntia. Miltä tuntuu, kun kolmen viikon talkootyö on ohitse alle tunnissa?

”Tämä tuottaa meille yhdessä tekemisen, kokemisen ja jakamisen ilon. Tässä vaiheessa syksyä keskisessä Suomessa kaamos alkaa jo painaa päälle, ja tämä pukki on meidän kirkasvalolamppumme”, Raatikainen vastaa.

Lisäksi hän vertaa olkipukin polttamista tanssiesitykseen tai konserttiin.

”Niidenkin eteen nähdään paljon vaivaa, sitten se koetaan ja se on ohi. Tärkeää ei ole se, että tästä jää jotain aineellista, vaan se, että tästä jää jälki meidän sisimpäämme.”

Pukki sytytettiin tuleen hieman iltakuuden jälkeen.

Football news:

Real started with Alaves: stupid hand Nacho and wild pass Courtois-again defeat
20 shells of times of the Second world war found on the basis of the Roma
Zidane Ob 1:2 with Alaves: the Start of the match is the worst for Real Madrid in the season. We lack stability
A clear penalty! Oh, my God. Ramos and Carvajal on the fall of Hazard in the match with Alaves
Ex-referee Andujar Oliver: Marcelo was pulled by the hair, it was necessary to put an 11-meter shot. There was no penalty on Hazard
Favre Pro 1:2 with Cologne: They were sitting in defence and Borussia were in too much of a hurry. There were few chances
Real Madrid conceded after a mistake by Courtois on a pass. Forward Alaves scored in an empty net