Finland

Rakentaminen | Kauppa­keskus­buumin hidastuminen on ajanut suuret rakennus­yhtiöt vaikeuksiin, ja nyt tappioiden takia vaihdetaan jo johtajia – ”Tripla on YIT:n viimeinen luuranko kaapissa”

Kauppa­keskus­buumin hidastuminen on ajanut suuret rakennus­yhtiöt vaikeuksiin, ja nyt tappioiden takia vaihdetaan jo johtajia – ”Tripla on YIT:n viimeinen luuranko kaapissa”

Rakennusyhtiöt YIT ja SRV julkistavat tuloksensa ensi viikolla. Isot kauppakeskushankkeet ovat osoittautuneet monimutkaisiksi.

YIT:n Tripla Pasilassa (vas.) ja SVR:n Redi Kalasatamassa ovat olleet viimeisimmät suuret kauppakeskushankkeet Helsingissä. YIT:n kannattavuuskehitys johti perjantaina yhtiön toimitusjohtajan Kari Kauniskankaan lähtöön.­

Rakennusyhtiöt SRV ja YIT ovat kärsineet ongelmista isoissa kauppakeskusprojekteissaan Helsingissä. SRV päätyi myymään osuutensa Kalasataman Redin kauppakeskuksesta. Pasilan Triplan loppuvaiheen rakentamisen kustannukset taas karkasivat YIT:ltä käsistä.

Sekä SRV että YIT julkistavat heinä–syyskuun tuloksensa ensi viikon lopussa.

YIT:n kannattavuuskehitys johti perjantaina yhtiön toimitusjohtajan Kari Kauniskankaan lähtöön.

”Ei se varmasti analyytikkokunnalle tullut suurena yllätyksenä, jos peilaa osakekurssin kehitystä tai yhtiön tuloskuntoa. Varmaan jotkut jo vähän odottivatkin tällaista”, OP:n analyytikko Markku Moilanen sanoo.

Lue lisää: Rakennusjätti YIT:n toimitusjohtaja saa lähteä, taustalla kauppakeskus Triplan aiheuttamat tappiot – ”siinä on kontrolli pettänyt”

Kauniskangas aloitti yhtiön toimitusjohtajana vuonna 2013. Seitsemän vuotta on toimitusjohtajalle jo pitkä aika, varsinkin jos yhtiön taloudellisia ongelmia ei saada korjattua tai osakkeenomistajat eivät ole tyytyväisiä.

Kauppakeskus Mall of Triplan avajaiset olivat 17. lokakuuta 2019. YIT:n väistynyt toimitusjohtaja Kari Kauniskangas leikkaa nauhaa.­

YIT varoitti maanantaina toimitilat-liiketoimintaryhmänsä jäävän tappiolliseksi heinä–syyskuussa. Toimitilojen kannattavuutta heikentää kauppakeskus Triplan tuotto- ja kustannusarvioiden 18 miljoonan euron kateheikennys.

Helsingin Pasilassa sijaitseva kauppakeskus Tripla on YIT:n historian suurin projekti. Kauppakeskus avattiin lokakuussa 2019. Moilasen mukaan YIT on todennut Triplan olevan vielä kokonaisuudessaan voitollinen projekti.

YIT:n hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo, että Triplan kannattavuushaasteet liittyvät ennen kaikkea loppuvaiheen rakentamiseen, jossa kustannukset karkasivat käsistä.

”Siinä on kontrolli pettänyt. Jälkipelissä tätä voidaan arvioida tarkemmin ja voimme siitä oppia”, Kaukonen sanoo.

YIT:n väliaikainen toimitusjohtaja Antti Inkilä­

Kaukosen mukaan Kauniskankaan potkujen taustalla ei ole ainoastaan toimitilojen tappiollinen kehitys vaan kokonaisarvio. Yhtiö on nimittänyt väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi Antti Inkilän ja yhtiön hallitus on aloittanut uuden toimitusjohtajan hakuprosessin.

Triplan rakentamisessa tehty loppukiri toi YIT:lle ison laskun. Aikataulun kiriminen johti hintojen nousuun ja epäselvyyksiin urakkasopimuksissa.

Yhtiö neuvottelee edelleen urakoitsijoiden kanssa siitä, mitä sopimuksiin on kuulunut ja mitä ei, sanovat OP:n Moilanen ja Inderesin analyytikko Olli Koponen.

Triplan kohdalla oli isot paineet saada urakka valmiiksi aikataulussa myös yhtiön maineen kannalta.

”Aikataulun kiinnisaaminen viime syksynä koitui ongelmaksi. He joutuivat ottamaan lisätyövoimaa, uusia aliurakoitsijoita, ja nyt laskutusten kanssa on ollut epäselvyyksiä”, Moilanen sanoo.

Kauppakeskukset ovat isoja ja pitkiä projekteja eikä kaikkeen pysty ennalta varautumaan.

”Redi kaatoi melkein koko yhtiön. Nyt Tripla on tuonut isot ylimääräiset kulut YIT:lle”, Moilanen sanoo.

Koposen mukaan sekä YIT että SRV ovat tehneet virheitä kauppakeskustensa kanssa.

Kauppakeskus Redi avattiin 20. syyskuuta 2018.­

”Rakentamisen suhdanne oli kiivaimmillaan kun [Rediä ja Triplaa] rakennettiin. Redi ei ollut rakentamisessakaan malliesimerkki ja liikkeet ovat olleet enemmän tyhjinä kuin toivottiin”, Koponen sanoo.

Redi veti SRV:n kuilun partaalle, josta se toistaiseksi pelastui maksu- ja lainajärjestelyjen sekä omaisuuden myynnin avulla.

Triplassa taas on riittänyt kävijöitä. YIT:lle Tripla onkin kauppakeskuksena ollut hyvä hanke ja hyvä sijoitus, Koponen toteaa. Ongelmat ovat syntyneet vasta rakentamisen loppuvaiheen selvittelyissä.

”Viime neljännes ja loppuvuosi ovat yhtiölle heikkoja, mutta ensi vuoden pitäisi olla parempi”, Koponen sanoo.

Moilasen mukaan Tripla on YIT:n ”viimeinen luuranko kaapissa”. Aiemmin yhtiö on tehnyt alaskirjauksia liittyen Myllypuron ammattikorkeakoulukampukseen ja Hertsin kauppakeskukseen.

Kauppakeskus Tripla näkyy syyskuussa otetussa ilmakuvassa Pasilansillan pohjoispuolella. Sillan eteläpuolelle on määrä nousta vielä viisi tornitaloa.­

Analyytikoiden mukaan Suomen kauppakeskusbuumi on hidastumassa.

”Niitä mietitään tarkkaan ja tauko on ainakin tulossa. Suomeen on viime aikoina noussut paljon kauppakeskuksia. Nyt korona vaikuttaa kävijämääriin, eivätkä keskukset ole niin houkuttelevia”, Moilanen toteaa.

”Kiivain vaihe on ohi, eikä näitä isoja kauppakeskuksia tulla rakentamaan lähiaikoina”, Koponen sanoo.

Rakennusyhtiöiden peruskivi eli asuntorakentaminen näyttää nyt porskuttavan. Koronakriisi ei pysäyttänyt rakentamista, koska työmaat pysyivät käynnissä ja työvoimaa oli saatavilla. Ensi vuonna rakentamisen kehitys voi notkahtaa.

Lue lisää: Rakennuslupien määrä romahti, ja se tietää isoa notkahdusta ensi vuonna

Suomessa YIT ja SRV keskittävät toimintaansa kasvualueille ja pääkaupunkiseudulle, jossa kysyntää riittää. Yhtiöiden kohdalla iso notkahdus asuntorakentamisessa on epätodennäköinen.

Tulosvaroituksessaan YIT ilmoitti muiden kuin toimitilojen liiketoiminnan tuloskehityksen olleen heinä–syyskuussa vahvaa. Erityisesti valmiiden asuntojen myynti on ylittänyt yhtiön odotukset Suomessa ja ulkomailla.

Moilanen kertoo odottavansa mielenkiinnolla YIT:n ja SRV:n muiden markkina-alueiden kehitystä. SRV:llä on toimintaa Suomen lisäksi Venäjällä. YIT:n toimintamaat ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Baltia, Venäjä, Tšekki, Slovakia ja Puola. YIT on kertonut lopettavansa Norjan liiketoimintansa.

Koposen mukaan SRV:n suhteen markkinaodotukset eivät ole kummoiset, vaikka tuloksen odotetaan tervehtyvän.

Katse kääntyy myös YIT:n uuteen toimitusjohtajaan, jonka tehtävä on saada toimitilat kannattamaan ja nostaa yhtiön osakekurssia.

Inderesin Koponen on luottavainen, että uuden toimitusjohtajan luotsaamana YIT pääsee paremmalle uralle ensi vuonna.

”Nykyisen johdon alla on tehty jo paljon. Uusi toimitusjohtaja pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, ja siellä on ihan hyvät saumat lähteä parantamaan kannattavuutta.”

Football news:

Brugge coach on the match with Borussia: If you only defend, you have a better chance of losing
Mason mount: Chelsea's Goal is to always be No. 1 in all competitions and take trophies
Lewandowski on ending his career at Bayern: I don't know. There are still 2.5 years left on the contract
Bayern prepared a t-shirt with the name of Medvedev: Bayern Munich congratulated Russian tennis player Daniil Medvedev on winning the final ATP tournament
Andrea Pirlo: I feel the same way about Ronaldo as I Do about Work and Portanova. This is me
We study how the players sit in the locker room. Messi in the center, Lukaku wanted Drogba's place, and Roy Keane yelled at the young Pique
President Vasco da Gama: we need Balotelli in terms of fighting racism, not just as a player