Finland

Ranska | Nizzan veitsi-iskusta epäilty on 21-vuotias vasta Eurooppaan tullut tunisialainen

Nizzan veitsi-iskusta epäilty on 21-vuotias vasta Eurooppaan tullut tunisialainen

Torstain aikana uutisoitiin useista Ranskaan liittyvistä hyökkäyksistä. Tapausten motiivit eivät ole selvillä.

Etelä-Ranskassa Nizzassa kolme ihmistä kuoli kirkkoon tehdyssä veitsihyökkäyksessä torstaiaamuna. Iskun tekijäksi epäilty mies oli saapunut Nizzaan junalla samana aamuna.

Ranskan terrorisminvastaisen yksikön syyttäjä Jean-François Ricardin mukaan kaksi uhreista löytyi kurkku auki leikattuna kirkosta. He olivat 60-vuotias nainen ja 55-vuotias kirkon työntekijä. Kolmas uhri oli 44-vuotias nainen, joka kuoli hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin läheisessä baarissa.

Ricardin mukaan teosta epäilty on 21-vuotias tunisialainen mies. Hän oli lähestynyt poliisia uhkaavasti ja huutanut ”allahu akbar” eli Jumala on suurin. Poliisi ampui miestä pidätystilanteessa kirkolla, jolloin tämä haavoittui vakavasti.

Mies oli sairaalahoidossa torstai-iltana.

Uutistoimisto Reutersin viranomaislähteen mukaan torstaina otettiin kiinni myös 47-vuotias mies. Pidätyksen syynä on yhteydenpito iskusta epäiltyyn. Pidätystä ei ole vahvistettu.

”Hyökkääjältä löydettiin Koraani, kaksi puhelinta ja tekovälineenä käytetty veitsi – 30 senttimetriä, 17 senttimetrin terällä. Löysimme myös hyökkääjän jättämän laukun. Sen vierestä löytyi kaksi veistä, joita ei käytetty iskussa”, Ricard sanoi.

Iskun motiivi ei ole toistaiseksi tiedossa. Viranomaiset kohtelevat tapausta terroristisena rikoksena.

Syyttäjän mukaan mies tuli Ranskaan Italian Barista lokakuun 9. päivänä. Uutistoimistojen mukaan hän oli saapunut Eurooppaan vasta muutamia viikoja sitten. Nizzaan hän ilmaantui Ricardin mukaan junalla tekopäivän aamuna.

AFP:n mukaan mies oli tullut syyskuun lopulla Italian Lampedusaan, mistä hän oli siirtynyt koronaviruskaranteenin jälkeen Ranskaan lokakuun alkupuolella. Mies ei ole hakenut turvapaikkaa.

Syyttäjän mukaan miehellä oli mukanaan Italian Punaisen Ristin henkilöllisyystodistus.

Syyttäjä kertoi torstai-iltana, että mies tallentui rautatieaseman valvontakameroiden videoihin Nizzassa. Hän saapui kaupunkiin junalla, vaihtoi vaatteensa asemalla, käveli kirkkoon ja hyökkäsi.

Reutersin mukaan epäillyn nimi ei ollut Tunisian poliisin listalla ääriryhmiin kuuluvista ihmisistä.

Reutersin haastattelemien poliisilähteiden mukaan poliisi on käynyt miehen perheen luona Tunisiassa torstaina.

Paikallinen poliisi on aloittanut tutkinnan Ranskan poliisin pidättämästä epäillystä. Tunisia myös ilmoitti tuomitsevansa terroristisena pitämänsä hyökkäyksen voimakkaasti.

Pääministeri Jean Castex ilmoitti pian hyökkäyksen jälkeen nostavansa maan turvallisuusasteen korkeimmalle tasolle.

”Hallituksen vastaus tulee olemaan vankka, leppymätön ja välitön. Olen päättänyt päivittää turvallisuustasoa, mikä kertoo välittömästä terroriuhasta koko maassa”, Castex sanoi The Guardianin mukaan torstaina kansalliskokoukselle.

Presidentti Emmanuel Macron vieraili Nizzassa torstai-illasta ja tuomitsi iskun kutsuen sitä islamistiterrorismiksi. Macron myös ilmoitti lisäävänsä tuhansia sotilaita lisää valvomaan muun muassa kirkkoja ja kouluja.

Pari tuntia Nizzan iskun jälkeen uutisoitiin toisesta tapauksesta Etelä-Ranskan Avignonissa, jossa poliisi ampui käsiaseella uhanneen miehen. Aiemmin miehen kerrottiin uhanneen ihmisiä veitsellä ja huutaneen ”allahu akbar”.

Mediatietojen perusteella tapaus ei välttämättä liity terrorismiin. Ranskalaislehti Le Figaron mukaan mies on saanut psykiatrista hoitoa. Ranskalaislehti Le Monden mukaan mies oli aiemmin uhannut afrikkalaista torimyyjää ja sanonut kuuluvansa erääseen äärioikeistoryhmään.

Myös Saudi-Arabian Jeddassa tapahtui välikohtaus, kun mies hyökkäsi Ranskan konsulaatin vartijan kimppuun.

Konsulaatin mukaan vartija haavoittui hyökkäyksessä ja hänet vietiin sairaalaan, mutta vartijan henki ei ole vaarassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Saudi-Arabian turvallisuusjoukot pidättivät hyökkääjän tapauksen jälkeen. Iskun motiivista ei ole tietoa.

Torstaina iltapäivästä kerrottiin vielä yhdestä tapauksesta, jonka taustoja selvitetään. Lyonin kaupungin poliisi kertoi pidättäneensä afganistanilaisen miehen, joka oli kuljettanut isokokoista veistä matkalla raitiovaunuun. Miehellä oli päällään luotiliivi. Ranskalaislehti Le Monden poliisilähteiden mukaan miehestä oli tehty ilmoitus tiedustelupalvelulle.

Lue lisää: Useita hyökkäyksiä ranskalaisia vastaan samana päivänä: Taustalla kiehuu Ranskan ja muslimi­maiden kiista, joka voi tutkijan mukaan yhä yltyä

Veitsi-isku tapahtui Basilique Notre-Dame -kirkon lähistöllä. Poliisi tutki torstaina myös kirkon sisätiloja.­

Nizzan kaupunginjohtaja Christian Estrosi tuomitsi iskun terrorismina. Estrosin mukaan uhrit on tapettu ”kamalalla tavalla”.

”Tekotapa vastaa epäilemättä menetelmiä, joita käytettiin rohkeaa opettajaa Samuel Patya vastaan”, Estrosi sanoi Reutersin mukaan.

Nizzan pormestari Christian Estrosi (oik.) puhui poliisin kanssa tapahtumapaikalla.­

Isku on Ranskassa jo toinen lyhyen ajan sisällä. Aiemmin lokakuussa tšetšeenimies tappoi Ranskassa yläkoulun opettajan Samuel Patyn, joka oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia, kun oli kertonut oppilailleen sananvapauden merkityksestä.

Tšetšeenimies oli kertonut haluavansa rangaista opettajaa profeetta Muhammedin kuvien näyttämisestä.

Opettajan murhan jälkeen Ranskassa on järjestetty suuria mielenosoituksia opettajan muistolle ja veritekoa vastaan. Mielenosoituksissa on marssittu kiisteltyjen pilakuvien kanssa.

Tämä on nostattanut kielteisiä tunteita osassa muslimimaailmaa, ja presidentti Macronia on syytetty islaminvastaisuudesta. Monissa muslimimaissa on osoitettu mieltä Ranskaa vastaan.

Ranskassa Macron on ilmoittanut kiristävänsä toimia radikaalin islamismin suitsimiseksi.

Pilakuvat ja opettajan murha ovat kiristäneet erityisesti Ranskan ja Turkin välejä. Turkki tuomitsi iskun torstaina, mutta presidentinkansliasta kehotettiin Ranskaa välttämään islaminvastaista retoriikkaa ja keskittymään väkivallantekojen selvittämiseen.

Suomessa muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tviittasi aiheesta ja tuomitsi teon.

Malesian entinen pääministeri, 95-vuotias Mahathir Mohamad kirjoitti torstaina Twitterissä, että muslimeilla on oikeus tappaa miljoonia ranskalaisia, koska ranskalaiset ovat aikojen saatossa tappaneet paljon muslimeja. Mohamad ei viitannut suoraan Nizzan veitsi-iskuun. Twitter poisti twiitit vielä torstaina.

Keskiviikkona ja torstaina muslimit ovat juhlineet profeetta Muhammedin syntymäjuhlaa, kertoo The Guardian. Ranskan muslimien neuvosto on tuominnut torstain iskun ja kehottanut muslimeja perumaan juhlallisuudet suremisen ja solidaarisuuden nimissä.

Ranska on kärsinyt islamistisesta terrorismista eniten Euroopassa. Maassa on tehty lähivuosina useita kuolonuhreja vaatineita iskuja.

Yksi pahimmista sattui Nizzassa heinäkuussa 2016, kun tunisialaissyntyinen ranskalaismies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon kaupungin rantabulevardilla, mikä surmasi yli 80 ihmistä. Ihmiset olivat kokoontuneet juhlimaan kansallispäivää.

Oikaisu 29.10. kello 20.03: Nizzan iskussa vuonna 2016 mies ajoi väkijoukkoon kuorma-autolla, ei rekalla, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti väitettiin.

Aseistautuneet poliisit valvoivat katuja veitsi-iskupaikan lähistöllä Nizzassa torstaina.­

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Nizzassa iskun tapahtumapaikalla torstaina.­

Poliisit vartioivat Notre Dame -kirkkoa veitsi-iskun jälkeen Nizzassa.­

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group