Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rikosepäilyt | Viisi suomalais­miestä vangittiin epäiltyinä terroristisen teon suunnittelusta, kyse on poliisin mukaan äärioikeistolaisesta ryhmästä – Tiedotus­tilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Poliisin mukaan akuuttia vaaraa asiassa ei ole. Poliisi otti epäillyt kiinni tiistaina. He asuvat Satakunnassa Kankaanpään seudulla. Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää yllättyi tiedosta.

Poliisin takavarikoimia aseita ja räjähdysaineita.

Poliisi järjesti asiasta tiedotustilaisuuden. HS:n hetki hetkeltä -seuranta löytyy artikkelin alareunasta.

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi perjantaina viisi henkilöä epäiltynä terrorismi­rikoksista. Poliisin mukaan he muodostavat radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvan ryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa.

Kyse on Suomen ensimmäistä äärioikeistoon liittyvästä terrorismiepäilystä.

”Henkilöiden hallusta on löytynyt aineistoa, joka muuhun esitutkintamateriaaliin yhdistettynä vahvistaa käsitystä epäiltyjen radikalisoitumisesta ja antaa syyn epäillä heitä terrorismirikoksista”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisista.

Poliisi ei kommentoinut perjantai-illan tiedotustilaisuudessa sitä, mihin mahdollisen iskun oli määrä kohdistua ja kuinka lähellä sen toteutuminen on ollut.

Akuuttia vaaraa asiassa ei poliisin mukaan ole.

Rikoksista epäillyt henkilöt asuvat Satakunnassa Kankaanpään seudulla.

Miehet vangittiin epäiltyinä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Muita rikosnimikkeitä esitutkinnassa ovat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt törkeä ampuma-aserikos ja törkeä varkaus.

Kaikki vangitut henkilöt ovat kantasuomalaisia miehiä. He ovat noin 25-vuotiaita.

Suojelupoliisin mukaan ryhmä edustaa hyvin äärimmäistä akselerationistista äärioikeistolaisuuden suuntausta. Sen pyrkimyksenä on kiihdyttää terrori-iskulla yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa väkivaltaa.

Tällaiset pienryhmät toimivat suojelupoliisin mukaan salassa, eikä niiden toiminnalla ole yhteyttä äärioikeistolaisiin järjestäytyneisiin ryhmiin.

Kankaanpään ryhmä ei nosta suojelupoliisin määrittelemää terrorismin uhkatasoa Suomessa. Tutkinta on jo huomioitu voimassa olevassa uhka-arviossa.

Suojelupoliisin erikoistutkija Eero Pietilä ja tutkinnanjohtaja Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Toni Sjöblom (oik.) Lounais-Suomen poliisilaitoksen tiedotustilaisuudessa Porin poliisilaitoksella perjantaina.

Poliisi alkoi tutkia epäiltyä rikoskokonaisuutta jo joulukuussa 2019. Tällöin miehiä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Heidät vangittiin joksikin aikaa viime vuoden tammikuussa rikoksista epäiltyinä.

Poliisi takavarikoi tuolloin kotietsinnöissä huomattavan määrä ampuma-aseita, patruunoja ja räjähteitä. Poliisi kertoo seuranneensa ryhmää siitä lähtien tarkasti.

Poliisin mukaan esitutkinta jatkuu vielä kuukausia.

Poliisi otti tiistaina kiinni neljä epäiltyä Kankaanpään seudulla ja yhden Tampereella. Kiinniotot sujuivat rauhallisesti.

Poliisi ei kommentoi sitä, liittyykö rikosepäilyihin vangittujen lisäksi mahdollisesti muita henkilöitä. Vangitut muodostavat kuitenkin poliisin mukaan rikoskokonaisuuden ydinjoukon.

Satakunnan Kansa kertoi aiemmin poliisin mittavasta operaatiosta Pohjois-Satakunnassa tiistaina. Operaation aikana otettiin lehden mukaan kiinni useita ihmisiä. Lehden mukaan poliisi on aiemmin tällä viikolla ollut vaitelias sekä kiinni­otto­tilanteesta että itse tutkittavasta tapauksesta.

Tutkinnanjohtaja Sjöblomin mukaan kansalaisilla ei ole syytä pelätä äärioikeistolaista terrorismia Suomessa, vaikka esiin noussut tapaus voi herättää huolta.

"On kuitenkin hyvä tiedostaa, että joukossamme on henkilöitä, jotka voivat ideologiseen ajatteluun pohjautuvilla teoillaan aiheuttaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa vaaraa toisille ihmisille”, Sjöblom sanoo.

Sjöblomin mielestä jokaisella kansalaisella on merkittävä rooli yhteisen turvallisuuden ylläpitämisessä.

"Jos läheisessään huomaa selkeitä radikalisoitumisen viitteitä, tulisi asiaan reagoida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa esimerkiksi kertomalla huolestaan viranomaisille”, hän neuvoo.

Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää yllättyi perjantaina julki tulleesta tapauksesta.

”Olen todella yllättynyt. Ei meillä ole kaupungissa ollut aiemmin tietenkään mitään tällaista”, Hatanpää sanoo.

Hatanpää sanoo olevansa huolissaan asiasta, mutta ei usko erityisesti juuri kankaanpääläisillä olevan syytä huoleen. Hänen mukaansa kyse on ”isommista asioista”, jotka koskevat koko Suomea.

”Terrorismin suunnittelu on äärimmäisen vakava teko. Siinä mielessä olen huolestunut, että tällaista ylipäätään on suunniteltu Suomessa, oli se sitten millä alueella tahansa”, Hatanpää sanoo.

Onko Kankaanpäässä ollut viitteitä tällaisesta toiminnasta tai ajattelusta?

”Ei ole ollut. Ihan yllättävää.”