logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Romuliikkeen portit aloittivat ujelluksen – työntekijöiden reipas toiminta sai pomon tarjoamaan kaikille pizzat: ”Juuri tätä varten säteilyportit hankittiin”

Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalla romuttamolla vietettiin tällä viikolla pizzapäivää. Firman toimitusjohtaja Jyrki Mutanen halusi palkita työntekijänsä siitä, että he löysivät tiistaina romuttamolle saapuneesta kuormasta vaarallisen laitteen.
Radioaktiivista ainetta sisältävä laite päätyi Romuta Oy:n pihaan toisesta romuliikkeestä tulleen kuorman mukana. Kun kuorma ohitti romuttamon sisäänkäynnille kytketyt portit, työntekijät havahtuivat hälytykseen, jonka jälkeen he kävivät metallitavaran läpi käsimittarien avulla.

Hälytyksen aiheuttajasta ei ollut epäselvyyttä. Säteilystä varoittava merkkiääni lähti pienen matkalaukun näköisestä metallilaatikosta, josta törröttää valkeita, katkenneita johdonpätkiä. Laite on yltä päältä ruosteessa ja silmin nähden vanha.


Sen sijaan, että romuttamon väki olisi lähtenyt avaamaan lommolla ollutta kapistusta, he ottivat suoraan yhteyttä tällaisia tapauksia käsittelevään viranomaiseen, Säteilyturvakeskukseen (Stuk).

– Jos laite olisi särkynyt romukasaan ja levinnyt pölynä ympäristöön, siitä olisi voinut aiheutua suoraa vaaraa ihmisille. Sen lisäksi se olisi saastuttanut ison määrän muuta tavaraa, pahimmillaan koko 500 tonnin erä olisi saastunut, Mutanen tietää kertoa.

Romuttamon miehet eristivät laitteen siksi aikaa, että Stuk tuli hakemaan sen pois. Stukin tarkastaja tunnisti aineen nuklidiksi Ra-226, mutta kellään ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä radioaktiivista ainetta sisältävän laitteen käyttötarkoitus on aikanaan ollut. Laite on merkiltään Siemens-Schuckert, joka viittaa vahvasti siihen, että se vuosikymmeniä vanha, sillä kyseistä yritystä ei ole ollut enää vuoden 1966.

Stuk julkaisi loppuviikosta kuvan laitteesta Twitter-tilillään ja pyysi sitä kautta myös yleisön ajatuksia laitteen alkuperästä. Ideoita tuli runsaasti. Joku veikkasi hökötystä vanhaksi kWh-mittariksi. Toinen uumoili vanhan sahan hihnakoneiston ohjausyksiköksi. Stuk ei ole vielä vahvistanut tunnistaneensa laitetta.

Stukin viranomaiset kiittelivät Romuta Oy:n työntekijöitä esimerkillisestä toiminnasta. Ylistysvirsi jatkui terästehtaalla, jonne laite olisi päätynyt seuraavaksi, ellei se olisi jäänyt romuttamon porteilla nalkkiin.

Mutanenkin tohtii myöntää, että kyseinen keissi oli oiva esimerkki siitä, miten turvallisuuden suunnittelu, työntekijöiden ohjeistaminen ja käytäntö kohtaavat toisensa.

– Meillä on panostettu paljon turvallisuuspuoleen ja nimenomaan säteilyturvallisuuteen. Työntekijöitä on ohjeistettu asian tiimoilta, ja kun oikea kohde tuli vastaan, he toimivat aivan oikein. Juuri tätä varten säteilyportit ja käsimittarit meille hankittiin.

Vuodesta 2017 asti toiminut yritys ei ole aiemmin törmännyt vastaavaan säteilylähteeseen. Helsingin Sanomien haastatteleman Stukin asiantuntijan mukaan suomalaiset metallinkierrätysfirmat löytävät radioaktiivisia laitteita kerran vuodessa tai kahdessa.

– Sellaista tavaraa on tosin tullut, joka ylittää taustasäteilyn tason ja saanut siten portin hälyttämään. Tyypillinen tällainen tavara voi olla vaikka vanha kattopelti, Mutanen kertoo.

Romuttamolta löytyneestä laitteesta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.


Themes
ICO