Ruotsalaisen Malinin tapaus saattaa ratketa 24 vuoden jälkeen. Kuvituskuva. EPA

Malin Lindströmin surma järkytti Ruotsia vuonna 1996.

Teinityttö oli katosi ollessaan matkalla Örnsköldsvikin kunnassa asuvan ystävänsä luokse. Viimeinen havainto Malinista tehtiin katoamisiltana, jolloin hänet nähtiin nousemassa Husumin paikkakunnalle vievään bussiin. Ystävänsä luokse hän ei koskaan päässyt.

Vain 16-vuotiaan Malinin ruumis löytyi puoli vuotta myöhemmin samassa kunnassa sijaitsevasta metsästä. Tytön sähköteipillä sidottu ruumis oli peitetty kuusenhavuilla, hänen yllään oli repeytyneet farkut ja pikkuhousut puuttuivat. Malinin selässä oli seitsemän puukoniskua.

Poliisi pidätti 19-vuotiaan miehen Malinin murhasta epäiltynä. Kuulustelujen aikana mies oli muuttanut kertomustaan tapahtumaillasta useaan otteeseen, ja vuonna 1998 hänet tuomittiin murhasta.

Mies vapautettiin muutoksenhakutuomioistuimen päätöksellä vain puoli vuotta myöhemmin, sillä esimerkiksi syyllisyyttä puoltavat DNA-todisteet eivät tuolloin olleet riittäviä.

Malin oli kuollessaan vain 16-vuotias. KUVAKAAPPAUS/AFTONBLADET

Sensaatiolöydös

Nyt tapauksen teknisessä rikostutkinnassa on tehty läpimurto. Jutun pääsyyttäjä Mats Svensson kertoo asiasta ruotsalaiselle Allehandla-lehdelle, jolle hän myös kertoo uudesta ”sensaatiomaisesta löydöksestä”.

– Tekninen rikostutkinta on onnistunut tuottamaan jäljitettävissä olevan DNA-profiilin, joten tilanne on uskomattoman kiinnostava, Svensson sanoo ja toivoo korkeimman oikeuden ottavan asian uudelleenkäsittelyyn.

Svenssonin kuvaama sensaatiolöydös liittyy Lindströmin paidasta löydettyyn siemennestetahraan, josta on siis nyt onnistuttu tuottamaan DNA-näyte.

Onkin mahdollista, että tekijäksi epäillyn miehen syyllisyys pystytään viimein todistamaan.

”Rikos on vanhentunut”

Kriminologian professori Leif GF Persson ei ole optimistinen sen suhteen, että tekijä voitaisiin saattaa vastuuseen teostaan. Vuodesta 2010 lähtien murhalla ei ole ollut Ruotsissa vanhentumisaikaa, mutta tekohetkellä voimassa olleen lainsäädännön mukaan rikos vanhenee 15 vuodessa, jos tekijä on alle 21-vuotias.

Korkeimman oikeuden olisikin siis päätettävä, onko rikos vanhentunut vai ei.

– Tuolloin voimassa olleen lainsäädännön mukaan rikos on vanhentunut, Persson sanoo Aftonbladetille.

Svensson on tietoinen lainsäädäntöön liittyvästä ongelmasta, mutta toivoo silti korkeimman oikeuden antavan tekijälle rangaistuksen nykylainsäädännön mukaan. Persson on asian suhteen skeptinen.

– Korkein oikeus ei päätä lakimuutoksista, joten tämä on loppuunkäsitelty tapaus, Persson sanoo.

Svensson väläyttää myös mahdollisuutta, jossa DNA-näyte paljastaisikin murhaajaksi aivan toisen henkilön kuin siitä alun perin syytetyn nuorukaisen. Myös Malinin isä Rune Lindström on toiveikas sen suhteen, että murhaajan henkilöllisyys voitaisiin vielä saada selville.

– Fantastista. Ehkäpä kaikki saavat viimein tietää, kuka on murhannut tyttäreni, hän sanoo.