Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) ja pääministeri Sanna Marin (sd) kuvattuna hallituksen koronaneuvottelujen yhteydessä Säätytalolla syyskuussa. Roosa Bröijer

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi keskustan puoluevaltuuston kokouksen etätiedotustilaisuudessa eilen julkistettuja ex-valtiosihteeri Martti Hetemäen ja pääsihteeri Sanna Marinin (sd) välistä sähköpostikirjeenvaihtoa, jossa pääministeri valitteli, että hallituksen sisälläkin on ristiriitaa erilaisista koronatoimista.

– Olen syvästi turhautunut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen, Marin kirjoitti Hetemäelle Ylen ja Helsingin Sanomien mukaan.

Saarikko ei halunnut etätiedotustilaisuudessaan ottaa kantaa mitä puoluetta tai puolueita pääministeri tarkoitti.

– Sitä pitää tietenkin kysyä pääministeriltä, että kehen hän viittaa. En lähde arvailemaan mitä hän tällä tarkoittaa. Mutta enemmänkin tunnistan sitä, että tietyissä rajoitustoimenpiteissä on ollut todella vaativaa valmistelua suhteessa perustuslailliseen kestävyyteen. Ja sen takia keskusta on halunnut käydä läpi huolelliset neuvottelut, oli kyse sitten ravintolatoiminnasta tai matkustuksen rajoittamisista, Saarikko muotoili vastauksensa.

Saarikon mukaan on tehtävä sellaista käytännöllistä lainsäädäntöä, jota ”kenttä kykenee soveltamaan”.

– Tällaisia neuvottelutilanteita tunnistan syksyn mittaan useita, jotka ovat olleet tosi tarpeellisia, koska lainsäädäntö on ollut todella vaikeaa näissä poikkeuksellisissa oloissa.

”Ei syyllisten etsintää”

Saarikon mukaan hän on syksyn aikana keskustellut pääministerin kanssa useita kertoja kahden kesken koronatoimenpiteistä.

– Ehkä pääministeri arvioi osaltaan mihin hän yksilöi nämä turhautumisensa, mutta itse muistan useita yhteydenottoja syksyn mittaan, jotka ovat lähteneet minusta ja on keskusteltu miten koronatilanteessa tulisi menetellä. Eli en tunnista tuosta syytöksestä, että se olisi kohdennettu suoraan keskustalle - mutta ainakin toivon, että näin ei ole, koska tässä tilanteessa ei ole hirvittävän tärkeää lähteä etsimään syyllisiä kun meillä on käsillä kriittiset päivät taudin osalta.

Saarikko vakuutti, että hallitus on ”hyvin toimintakykyinen”.

Saarikolta kysyttiin varmuuden vuoksi vielä toistamiseen, mahtoiko pääministeri sittenkin osoittaa sanansa keskustan suuntaan.

– Ennen kuin arvioin tarkoittaako pääministeri tällä ongelmia keskustan kanssa, niin lienee parasta, että pääministeri itse vastaa ensiksi siihen, että tarkoittiko hän ongelmia minun tai keskustan kanssa. Omasta puolestani korostan, että meillä on ollut hyvä yhteistyö.

Ei alueiden rajoja kiinni

Koronarajoitustoimien suhteen Saarikko oli samaa mieltä kuin aiemmin lauantaina vihreiden puoluevaltuuskunnan omassa etätiedotustilaisuudessa puhunut sisäministeri Maria Ohisalo, että hallitus ei tule turvautumaan viime kevään kaltaisiin alueellisiin erityksiin, kun Uudenmaan rajat suljettiin.

– Nyt tilanne on se, että korona on liikkeellä jo niin monessa maakunnassa, että yksittäisten alueiden sulkeminen ei varmastikaan olisi tehokkain toimenpide ottaen huomioon sen sivuvaikutukset ja kerrannaisvaikutukset.

Saarikko kuitenkin totesi, että tätäkään toimenpidettä ei voida sulkea kokonaan pois keinovalikoimasta.

– Mutta saamani asiantuntijaymmärryksen pohjalta se ei olisi tällä hetkellä arvioitavissa tehokkaimmaksi toimenpiteeksi. Kaikkein tärkeintä tällä hetkellä on turhan liikkumisen välttäminen ja fyysisten etäisyyksien pitäminen.

Saarikko myös totesi, että hallituksella on viime kädessä vastuu kaikkien suomalaisten turvallisuudesta, vaikka tällä hetkellä koronarajoituspäätöksiä tehdään alueellisesti.

– Alueet ovat toimineet pääsääntöisesti todella ripeästi ja hyvin, mutta kyllä, olemme useaan kertaan käyneet läpi huoltamme siitä, että pystyykö pääkaupunkiseutu tekemään riittävän oikea-aikaisesti ja riittävän rajuja päätöksiä tilanteen rajaamiseksi riittävän hyvissä ajoin.

Vanhanen saa jatkaa

Julkisuudessa on pohdittu ottaako keskustan tuore puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko viimeistään ensi kevään kuntavaalien yhteydessä itselleen nykyistä raskaamman valtiovarainministerin salkun Matti Vanhaselta.

Saarikko vakuutti, että hänellä ei ole tällä hetkellä sellaisia suunnitelmia.

– Kun aloitin tässä tehtävässä, minä ihan tosissani tarkoitin sitä, kun sanoin, että olen erittäin innostunut ja kiinnostunut tästä tehtävästä, mitä nyt valtioneuvostossa saan hoitaa. Ja tiedän, että keskustalaisetkin pitävät korkeakoulupolitiikan ja sivistyspolitiikan vastuuta meille isona asiana vuosikymmenten jälkeen. On mahdollisuus toteuttaa paljon keskustalaista kädenjälkeä.

Saarikko myös kehui Vanhasen suoriutumista valtiovarainministerinä.

– Hän on arvostettu keskustaväen keskuudessa ja ennen kaikkea nauttii luottamusta suomalaisten silmissä. Tunnistan, että on tärkeä yhteistyötoimija hallituksen sisällä. Hänen kokemuksestaan on ollut ihan hirvittävästi hallitukselle apua.

– Olen tosissani tarkoittanut sitä, kun olen sanonut, että Matti Vanhanen saa hoitaa tehtävää niin pitkään kun katsoo itse sen parhaaksi.