Finland

Saksa ja Italia haluavat hiihtokeskukset kiinni koko EU-alueella

Saksa ja Italia haluavat hiihtokeskukset kiinni koko EU-alueella

Saksa kiristää kokoontumisrajoituksiaan, mutta suunnittelee höllennyksiä jouluksi.

Laskettelurinne Italian Laquilassa.­

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa, että hiihtokeskuksien ovet laitetaan säppiin koko EU-alueella loppuvuoden ajaksi, kertoo Deutsche Welle.

– Hiihtokausi lähenee. Yritämme saada aikaan koko Euroopan laajuisen sopimuksen siitä, tulisiko hiihtokeskukset sulkea, hän sanoi Saksan liittopäivien edustajille.

Niin Saksa kuin Italia ovat Deutsche Wellen mukaan huolissaan siitä, että hiihtokeskukset muuttuvat koronalingoiksi. Saksa on ehdottanut, että sulku kestäisi ainakin tammikuun 10. päivään saakka.

– Haluaisin koko Euroopan laajuisen sopimuksen: hiihtokeskukset kiinni, ei hiihtolomia missään, sanoi Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder.

Myös Italian pääministeri Giuseppe Conte on toivonut hiihtokeskuksien sulkua koko EU-alueelle.

– Jos Italia sulkee kaikki hiihtokeskuksensa ilman Ranskan, Itävallan ja muiden maiden tukea, italialaiset matkaajat voivat matkustaa ulkomaille ja tuoda tauteja takaisin kotiin, hän sanoi aiemmin tällä viikolla.

Keväällä koronatartuntojen uskotaan levinneen laajasti ympäri Eurooppaa hiihtokeskuksissa vierailleiden matkailijoiden kautta.

Muun muassa Ranska on jo kertonut sulkevansa hiihtokeskuksensa. Laskettelukeskuksistaan tunnettu Itävalta puolestaan on vastustanut ajatusta sulkemisesta voimakkaasti.

– Jos EU todella haluaa tätä, tulee sen myös maksaa siitä, sanoi Itävallan valtiovarainministeri Gernot Blümel Deutsche Wellen mukaan. Hänen arvionsa mukaan hiihtokeskuksien sulkeminen maassa maksaisi Itävallalle yli 2 miljardia euroa.

Saksa tiukensi kokoontumisrajoituksiaan

Merkel kertoi suunnitellusta kiellosta samaan aikaan, kun synkentyneiden koronalukujen kanssa painiva Saksa julisti kiristävänsä maassa käyttöön otettuja kokoontumisrajoituksia entisestään joulukuun alusta lähtien. Asiasta uutisoivat ainakin saksalaislehti Spiegel ja uutistoimisto AFP.

Jatkossa korkeintaan viisi aikuista tai yli 14-vuotiasta alaikäistä kahdesta eri kotitaloudesta voi tavata toisiaan yksityistilaisuuksissa. Asiasta kertoi liittokansleri Angela Merkel sen jälkeen, kun hän oli kokoustanut osavaltioiden päättäjien kanssa.

Tiukkaa kokoontumisrajoitusta höllennetään joulupyhien ja uudenvuoden väliseksi ajaksi siten, että enimmillään 10 aikuista voi kokoontua juhlimaan.

Koronarajoituksia jatketaan maassa toistaiseksi ainakin vuodenvaihteen yli, ellei tartuntamäärissä tapahdu huomattavaa laskua.

Rajoitusten jatkuessa myös ravintolat, baarit, urheilutilat sekä kulttuurikohteet pysyvät kiinni. Koulut ja kaupat pysyvät silti auki. Myös hiihtokeskusten sulkemisesta tammikuuhun asti keskustellaan muiden Euroopan maiden kanssa.

– Voin sanoa, ettei siitä tule helppoa, mutta yritämme, Merkel kommentoi.

Vaikeat neuvottelut

Uusista rajoitussuunnitelmista väännettiin kättä yli seitsemän tuntia kestäneissä neuvotteluissa. Pandemian toisessa aallossa toistaiseksi vähemmällä säästyneet alueet olisivat halunneet itselleen lievempiä sääntöjä.

Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana päivittäisten uusien koronatartuntojen määrä on tasoittunut Saksassa, ja lokakuun eksponentiaalinen kasvu on saatu kuriin. Maassa kannetaan kuitenkin huolta tehohoitopaikkojen loppumisesta.

– Nopeasti noussut käyrä on nyt tasoittunut, mutta emme missään nimessä voi tyytyä tähän osittaiseen onnistumiseen, Merkel sanoi.

Jotta rajoituksia voitaisiin jälleen lieventää, taudin esiintyvyys olisi saatava alle 50 uuteen tapaukseen viikossa sataatuhatta ihmistä kohden, hallitus linjaa. Nykyinen lukema on noin 140.

Saksassa on kirjattu pandemian aikana kaikkiaan lähes miljoona tartuntaa ja yli 14 700 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin yli 18 600 ja kuolemia ennätykselliset 410.

Football news:

Koeman on the removal of Messi: I don't know how many times he was fouled. He tried to circle, but it didn't work
Marseille is close to renting Milik for 8+3.5 million euros for 1.5 years with the right to buy out
Koeman on 2:3 with Athletic: It's not a step back. Barcelona will still show that they are on the right track
Griezmann has scored 5 goals in the last 4 finals
Messi went mad: he hit his opponent on the head and got his first red card for Barca (753 matches!)
Barcelona screwed up. We did not defend well, no one suggested to each other. Griezmann on 2:3 with Athletic
Messi hit Villalibre on the back of the head and received the first red card in 753 matches in Barca