Finland

Sauli Niinistö patistaa yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön: ”Asialla on turvallisuus­poliittisiakin ulottuvuuksia”

Sauli Niinistö patistaa yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön: ”Asialla on turvallisuus­poliittisiakin ulottuvuuksia”

Tasavallan presidentti arvosteli tapaa, jossa oma etu menee yhteisen hyvän edelle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti perjantaina vahvan kehotuksen sekä yhteisöllisyyden että poliittisen yhteistyön puolesta vaikeassa koronatilanteessa.

Presidentti J. K. Paasikiven syntymän 150-vuotisjuhlavuoden pääjuhlassa puhunut Niinistö totesi, että henkisestä läheisyydestä on pidettävä aivan erityistä huolta näinä fyysisen etäisyyden aikoina.

– Kannan kovasti huolta siitä, että osallisuuden tunne uhkaa rakoilla, Niinistö sanoi.

Hän myös kysyi, onko Suomessa enää riittävästi kykyä ja halua sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä.

– Yhteisten asioiden hoitaminen vaikeutuu, jos vain omat asiat ovat merkityksellisiä tai jos oman oikeassa olemisen alleviivaaminen on tärkeämpää kuin yhteiseen tavoitteeseen pyrkiminen.

– Pahoin pelkään, että pandemian myötä pitkittyvä poikkeusaika vaikeuttaa kanssaihmisten kohtaamista entisestään. Asialla on turvallisuuspoliittisiakin ulottuvuuksia. Sisäisesti ehyttä yhteiskuntaa on ulkopuolelta vaikea rikkoa. Jo valmiiksi hajanaisen kanssa ei tarvitse paljon nähdä vaivaa.

Niinistö sivusi juhlapuheessaan myös Paasikivelle erittäin tärkeään asiaan, Suomen itsenäisyyden säilyttämiseen. Paasikivi nousi presidentiksi heti toisen maailmansodan jälkeen 1946, kun Suomi oli hävinnyt sodan Neuvostoliittoa vastaan.

– Ytimessä on itsenäisyyden turvaaminen. Vain itsenäisenä toimijana voimme vahvistaa kansainvälistä asemaamme.

Itsenäisyys tarkoittaa Niinistön mukaan kykyä kantaa vastuu omasta tulevaisuudesta itse.

– Tämä ei suinkaan tarkoita, että haluaisimme joutua toimimaan yksin, päinvastoin. Meidän etumme on pyrkiä mahdollisimman laajaan kansainväliseen yhteistyöhön, mutta mitä vahvempia ja itsenäisempiä olemme, sitä houkuttelevampi kumppani olemme muille, Niinistö korosti.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui seppeleenlaskuun J. K. Paasikiven haudalle Hietaniemen hautausmaalla.­

Niinistö puhui myös kansainvälisestä yhteistyöstä. Niinistön mukaan Euroopan unionin pitäisi ottaa vahvempi rooli maailmanpolitiikassa.

– Kiristyvän suurvaltakilpailun maailmassa suurimmatkaan eurooppalaiset maat eivät yksin pysty samaan, mihin vahva Euroopan unioni voisi yhdessä pystyä. Pienemmille maille lisäarvo olisi vieläkin suurempi.

– Valitettavasti potentiaali on toistaiseksi jäänyt käyttämättä. Strategisen autonomian tai eurooppalaisen suvereniteetin semantiikasta kylläkin kiivaasti keskustellaan, mutta konkreettisiin näyttöihin on vielä matkaa. Parempaan olisi pystyttävä! Niinistö tukisti.

Suomen itsenäisyyden ajan seitsemäntenä presidenttinä (1946–56) toimineen Juho Kusti Paasikiven (1870–1956) syntymästä tuli kuluneeksi perjantaina tasan 150 vuotta. Presidentin tehtävän lisäksi Paasikivi toimi pääministerinä kahdesti, kansanedustajana, suurlähettiläänä Tukholmassa ja Moskovassa sekä useissa muissa viroissa ja luottamustehtävissä.

Juho Kusti Paasikivi toimi Suomen presidenttinä 10 vuoden ajan 1946–56.­

Juhlallisuudet alkoivat aamupäivällä seppeleenlaskulla Helsingin Hietaniemessä sijaitsevalle Paasikiven haudalle.

Paasikivi-Seuran järjestämä pääjuhla pidettiin illalla Helsingissä. Pääjuhlassa kuultiin myös Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja Paasikivi-Seuran puheenjohtajan, valtiovarainministeri Matti Vanhasen puheet, musiikkiesityksiä sekä paneelikeskustelu Paasikiven ajattelun kehittymisestä eri aikakausina ja sovellettuna nykyaikaan.

Football news:

Conte on 2-1 with Milan: Before the winning goal, the result was unfair. Their goalkeeper is the best player of the match
Mikel Arteta: Arsenal did everything right, but they lost. Wins give confidence
Nicolo Barella: We proved that we are stronger than Milan
Go do your voodoo shit, you little ass. Ibrahimovic-Lukaku during the Cup match
Pioli on the defeat by Inter: The only difference was the relegation. There could be any result in equal teams
UEFA has no plans to abandon the Euro in 12 cities. Other options are undesirable
Eriksen scored for Inter for the first time in almost six months - Milan in the Cup in the 97th minute from a free kick