logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Simo Lipsanen loikki EM-suosikiksi, mutta pitää vielä jalkansa tukevasti maassa

Simo Lipsanen hyppäsi sunnuntaina kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan suomalaistuloksen kolmiloikassa.

Lipsanen loikki Liévinissä Ranskassa 16 metriä ja 98 senttiä. Se on Suomen ykköstulos hallissa. Ulkona Lipsanen hyppäsi heinäkuussa 2017 seitsemäntoista metriä ja neljätoista senttiä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Silloin hän rikkoi myös Pertti Pousin jo vuonna 1968 tekemän SE:n 17 metriä. Kukaan muu suomalainen ei ole ylittänyt 17 metrin rajaa. Johan Meriluoto pääsi viiden sentin päähän vuonna 2000.

Virallisesti hallissa ja ulkona tehdyillä hyppylajien tuloksilla ei ole enää eroa, kuten vielä jokunen vuosi sitten. Silti Lipsasen sunnuntaina tulosta pidetään hallissa tehtynä Suomen ennätyksenä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Lipsanen on ”vanhan liiton mies” ja kannattaa erillisiä ennätyksiä hallissa ja ulkona.

”On niissä pieni ero kuitenkin, vaikka hyppypaikat ovat samanlaisia. Ulkona voi hyötyä myötätuulesta. Minusta tulokset kannattaa pitää erillään, vaikka laji on sama. Kuulostaa vähän erikoiselta”, Lipsanen sanoo HS:lle puhelimessa.

Loikkaaja viettää ansaittua vapaapäivää kotonaan Kansolan pienessä kylässä itärajan pinnassa Lappeenrannan kupeessa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Kotitilalla on hevosia, joita Lipsanen on käynyt aamupäivällä ruokkimassa.

”Se kuuluu päivärutiineihin aina, kun olen kotona”, Lipsanen nauraa.

Hän opiskelee neljättä vuotta metsätieteitä yliopistossa Joensuussa. Syksyllä opiskelutahti oli sen verran kiivasta, että hallikaudella Lipsanen voi keskittyä enemmän hyppäämiseen.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Hallikauden ohjelmassa on vielä kaksi isoa kilpailua, SM-kisat ensi viikonloppuna Kuopiossa ja EM-hallit maaliskuun alussa Glasgow’ssa Skotlannissa.

Kuopiossa Lipsanen voittaa mennen tullen Suomen mestaruuden, mutta mestaruus ei ole kaukana myöskään EM-kisoissa. Lipsanen on Euroopan tilastossa toisena ja maailman tilastossa neljäntenä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


”Arvokisoissa taso on aika tasainen. Päivän kunto ja onnistuminen ratkaisevat. Ei kannata etukäteen juhlia”, 23-vuotias Lipsanen sanoo.

Kesän ulkokauden suunnitelmat ovat vielä auki. Lipsasen ei kuitenkaan tarvitse huolehtia MM-kisojen tulosrajasta 16 metriä ja 95 senttiä, se on nyt rikottu.

Yleisurheilun MM-kisat ovat poikkeuksellisesti vasta lokakuussa Dohassa.

”Hypätään hallikausi ensin. Sitten vasta aletaan miettiä valmentajan kanssa kesän kilpailuja, mutta MM-rajaa ei tarvitse jahdata. MM-kisoissa ei pärjää 17 metrin hypyillä.”

Viime kaudelle Lipsasella oli kisoissa paljon vaikeuksia ponnistuksen kohdentamisen ja askelmerkkien kanssa. Ponnistus meni usein karkeasti yli tai jäi reilusti vajaaksi.

Tähän vuoteen Lipsanen ja valmentaja Petri Ruotsalainen palasivat vanhaan juoksurytmiin, mikä kannatti.

”Pakko oli kokeilla jotain uutta, mutta se ei tepsinyt. Viime kesänä menin jo itsekin sekaisin merkin kanssa. Nyt siihen on kiinnitetty harjoittelussa paljon huomiota”, Lipsanen sanoo.

Myös harjoittelua on vähän muutettu. Raskaat ja lihaksia kuormittavat voimaharjoitukset ovat jääneet vähemmälle, ja tilalle on tullut kevyempää lajinomaista treeniä.

Ennen Lipsanen teki paljon hitaita nostoja puntilla. ”Kolmiloikassa ei tarvita sellaista voimaa.”

Viime kaudella Lipsaselta loppui myös kunto. Tällä kaudella yritetään estää, ettei niin käy.

”Kisojen välissä haetaan palauttavaa ja kuntoa ylläpitävää harjoittelua.”


Themes
ICO