logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Siperia opettaa Lauri Kermistä, mutta hyvin menee: ”Enimmillään pakkasta oli 46 astetta”

Tampere. Lentopalloilija Lauri Kermistä voi perustellusti luonnehtia positiivisuuden ja jaksamisen ilmentymäksi.

Monet kokeneet maajoukkuemiehet vetävät nyt hetken happea ja pysyvät sivussa lauantaina alkavan Euroopan Kultaisen liigan otteluista ollakseen täydessä iskussa myöhemmin pelattavissa olympiakarsinnoissa ja EM-turnauksessa.Hengähdystauko olisi varmasti järjestynyt myös Kermiselle, mutta hän halusi edustustehtäviin heti.

Kerminen, 26, on Suomen maajoukkueen tämän hetken toiseksi vanhin ja kokenein pelaaja. Puolustuspelin erikoismies pelaa lauantaina 156. maaottelunsa, kun Suomi kohtaa Ukrainan Tampereella.”En harkinnut hetkeäkään, ettenkö olisi lähtenyt tänne. Minulle on vaikeaa olla kolmea neljää päivää paikoillaan. Sitä paitsi minulla ei ole nyt perhesyitä eikä loukkaantumisiakaan”, sanoo Kerminen ja huokuu hyvää tuulta Näsijärven maisemissa maajoukkueen hotellin läheisyydessä.

Kerminen ja hänen maanmiehensä Tuomas Sammelvuo tekivät tällä kaudella tempun, joka aika harvalta lajin ammattilaiselta onnistuu Venäjällä.

Kivikovassa Venäjän Superliigassa pelaava Kuzbass Kemerovo valloitti mestaruuden päävalmentaja Sammelvuon komennossa, ja Kerminen teki joukkueen liberona tuloksekkaasti töitä läpi kauden.Kauden päätteeksi Kerminen valittiin Venäjän liigan parhaaksi liberoksi.

”Aluksi oli tosi vaikea käsittää, mitä tuli tehtyä. Kazan oli niin suuri suosikki mestariksi. Voitimme kuitenkin heti ensimmäisen finaalin, ja sen jälkeen silmät aukesivat – mekin pystymme tähän.”

Kermisen mukaan Kemerovon täysosuma selittyy muun muassa sillä, että joukkueen kokoonpano on pysynyt muutaman viime kauden samana.”Pelaavassa kuusikossa tiedetään, miten voidaan auttaa toista. Joukkueen ympärille on myös luotu loistavat olot. Pystymme pelaamaan ja harjoittelemaan ilman minkäänlaista stressiä.”

Suonenjoella varttunut Kerminen pääsi kotimaan kentillä maistamaan mestaruushumua Kokkolan Tiikereissä. Kansainvälinen läpimurto tuli Tanskan EM-turnauksessa 2013, ja ensimmäiseksi ulkomaiseksi seuraksi valikoitui ranskalainen Nantes.Neljä viime kautta Kerminen on pelannut Kemerovossa.

Kulunut kausi oli loistelias, mutta mahtuiko siihen yhtään päivää, jonka olisit vaihtanut pois?

”Vain yhden päivän olisin vaihtanut pois. CEV-cupin toinen välierä Galatasarayta vastaan olisi voinut päättyä toisin päin. Pelasimme huonon pelin Turkissa. Olisi ollut niin hienoa päästä pelaamaan loppuotteluita italialaista Trentinoa vastaan.”


Kemerovon kaupungissa Keski-Siperiassa pakkanen paukkuu välillä hurjissakin lukemissa, mutta Kerminen ei valita eikä ole moksiskaan.

”Jos pakkasta on yli 25 astetta, autoni ei inahdakaan. Enimmillään viime talvena pakkasta oli 46 astetta, ja silloin ulkona ei kävelty.

Ensimmäisellä kaudellaan Kerminen sai seuralta asunnokseen sataneliöisen kolmion, jossa hän asui yksin.

”Olen pyytänyt koko ajan pienempää, koska en jaksa nähdä vaivaa siivoamiseen. Nyt minulla on noin 50 neliön kaksio.”

Kermisen mukaan energiaa ei kovin paljon jää kulutettavaksi harjoitusten ja otteluiden jälkeen. Kolmesti viikossa on kahdet harjoitukset päivässä. Matkustaminen otteluihin on jo oma lukunsa.

”Lyhin pelimatka on Novosibirskiin. 400 kilometrin matka tehdään bussilla. Krasnojarskiin mennään yöjunalla, ja matka kestää 10–11 tuntia suuntaansa. Muille pelipaikkakunnille me lennämme.”

”Aeroflotin koneilla kelpaa lentää, mutta S7:n koneissa on epämukavaa matkustaa.”

Kerminen myöntää, että joskus tulee miettineeksi, onko koko touhussa mitään järkeä.

”Varsinkin silloin, kun on istunut koko päivän kentällä odottamassa lentoa, alkaa miettiä kaikenlaista. Mutta kun mennään positiivisuuden kautta, mukavaa hommaa tämä loppujen lopuksi on.”

Kerminen on ottanut mallia Sammelvuosta. Huippulibero taitaa jo venäjän kieltä.

”Minulla on Kemerovossa venäläisiä kavereita. Yksi heistä on jääpalloilija, jonka kanssa käydään silloin tällöin yhdessä syömässä.”

Onko paljon etua, kun joukkueessa on maanmies ja vielä valmentajana?

”Köpin [Sammelvuo] mukana olo auttaa eniten, kun palaan maajoukkuekauden jälkeen myöhässä seurajoukkueeseen. Köpi tietää, millaisessa kunnossa olen. Jonkun muun kanssa olisi varmasti vaikeampaa.”

Venäjän päävalmentajaksi siirtynyt Sammelvuo jatkaa Kemerovossa, ja Kerminen teki saman seuran kanssa hiljattain vuoden jatkosopimuksen.

”Tällä hetkellä minulla ei ole sellaista mielikuvaa, että haluaisin lähteä minnekään muualle. Mestarien liigakin odottaa tulevalla kaudella.”

Peliuran päättymistä Kermisen ei tarvitse miettiä vielä moneen vuoteen. Jossain vaiheessa se kuitenkin päättyy.

Mitä sitten teet, kun et enää nosta palloja joukkuetovereillesi?

”Jotain hommaa, jossa voi puhua ihmisille – ei kuitenkaan puku päällä ja salkku kädessä.”

Kuluneen kauden onnistumisillaan Kerminen liittyy niihin palloilijoihin, joita pannaan listoille, kun Vuoden urheilijaa taas valitaan.

”Jos joku antaa minulle yhdenkin äänen, tuntuu hyvältä. Hiljattain olin Hyvinkäällä hyväntekeväisyyspesiksessä. Kaksi kolme nimmaria taisin antaa. On toisaalta mukava olla, kun ihmiset eivät tunne.”

Naisten päävalmentaja: ”Mitä ahtaammalle joudutaan, sitä parempi”

Suomen lentopallomaajoukkueiden kesä pääsee vauhtiin lauantaina (25.5.) Tampereella. Britti Joel Banks debytoi miesten päävalmentajana, kun Suomi kohtaa kello 19 alkavassa iltaottelussa Ukrainan Euroopan Kultaisen liigan ottelussa.

Naisten maajoukkue pelaa Kultaisen liigan ottelunsa kello 16 alkaen Espanjaa vastaan Hakametsän jäähallissa.

Kultainen liiga pelattiin ensimmäisen kerran viime kesänä, ja päävalmentaja Tapio Kangasniemen komennossa pelaava naisten maajoukkue selviytyi lopputurnaukseen asti ja oli lopulta neljäs.

”Mitä ahtaammalle joudutaan, sitä parempi”, sanoi Kangasniemi, joka arvioi tulevan liigan palvelevan hyvin valmistautumista syksyn EM-turnaukseen.


Naisten maajoukkueessa on tukku Euroopan sarjoissa menestyneitä pelaajia ja muutenkin mielenkiintoisia nimiä. Esimerkiksi yleispelaaja Saara Esko, 38, palaa tositoimiin pitkän tauon jälkeen.

”Huikea persoona pelikentillä ja pukuhuoneessa. Eikä kuntokaan ihan huono ole”, huomautti Kangasniemi ja viittasi Eskon saldoon (18/+13) yhdessä ottelussa, kun Suomi kohtasi taannoin Viron kolmesti.

Hakkuri Piia Korhonen tulee maajoukkueen avuksi loukkaantumisesta toivuttuaan.

”Fyysisesti kunto on hyvä. Nilkka on kunnossa, mutta pelillisesti taidot eivät ole yhtä hyvät kuin ennen loukkaantumista. Odotan, että Kultaisen liigan aikana saadaan hiottua yhteispeliä paremmaksi EM-turnausta varten”, sanoi Korhonen.

Maajoukkueiden kesään ja syksyyn mahtuu tärkeitä tapahtumia. Kultaisen liigan lisäksi sekä miehet että naiset pelaavat EM-lopputurnauksessa. Suomen miehet pelaavat myös olympiakarsinnoissa.

Suomi osallistuu olympiakarsintoihin 9.–11. elokuuta Kiinassa, jossa se pelaa Kanadaa, Argentiinaa ja Kiinaa vastaan. Lohkon voittaja saa paikan Tokion olympialaisiin vuonna 2020.

”Nyt on isoin mahdollisuus päästä olympialaisiin”, arvioi Lauri Kerminen, miesten maajoukkueen kokenut libero ja Venäjän tämän kevään mestari.

Lentopallon Kultainen liiga lauantaina Tampereen Hakametsässä: Suomi–Espanja (naiset) klo 16, Suomi–Ukraina (miehet) klo 19

Themes
ICO