Finland

Sirkusarvostelu | Parisuhteesta kertova nykysirkusesitys oli parhaimmillaan nojatuolin tiiviissä tilassa ja toi mieleen mykkäelokuvien komiikan

Parisuhteesta kertova nykysirkusesitys oli parhaimmillaan nojatuolin tiiviissä tilassa ja toi mieleen mykkäelokuvien komiikan

Pariakrobatian kieli riitti kertomaan minidraaman monille suhteille tutusta torasta.

Katerina Repposen ja Pasi Nousiaisen pariakrobatiaesitys Suhde oli nykysirkukseksi kerronnallista.­

Nykysirkus

Rain ja Suhde Circus Helsingissä 23. lokakuuta.

Yhteen nojatuoliin ja pariinkymmeneen minuuttiin mahtuu näköjään aika iso koreografia ja pieni draama – ainakin Katerina Repposen ja Pasi Nousiaisen pariakrobatiaesityksessä Suhde.

Nykysirkukseksi Suhde on aika kerronnallista. Alussa mies yrittää lukea ja nainen saada häneltä huomiota. Jos parisuhdeasetelma on kliseinen, se muuttuu. Mutta kerronta ja sen rajojen hyödyntäminen oli olennaista.

Repponen kiipeili Nousiaisen ympärillä pitkin tuolia ja miestä. Pientä tilaa laajennettiin yläilmoihin, kun nainen seisoi miehen kämmenellä ja hurjimmillaan naamalla. Riita äityi taisteluksi tilasta.

Mukana oli muutama lyhyt vuorosanakin, mikä on nykysirkuksessa harvinaista ja tässäkin tarpeetonta. Kokovartalomimiikalla, akrobaattisella koreografialla ja jongleerauksella kerrottu vuoropuhelu oli varmaankin useimmista parisuhteista niin tuttua, että sen ymmärsi sanoittakin.

Sisältö ja ilmaisu olivat hupaisasti ristiriidassa. Siinä missä roolihahmot riitelivät, niiden esittäjien yhteistyö oli pakostakin ehdottoman saumatonta. Näkyi, että Repponen ja Nousiainen ovat tehneet yhteistyötä kymmenen vuotta, opiskelleet pariakrobatiaa Kiovassa ja esiintyneet 20 maassa.

Nojatuolin ulkopuolella numerot olivat isompia ja vaativampia, mutta tuolin tiiviissä tilassa esitys oli parhaimmillaan ja omaperäisimmillään. Se toi mieleen mykkäelokuvien herkullisimmat fyysiset komiikat, mutta Buster Keatonilla olisi luultavasti ollut vaikeuksia pysyä perässä.

Sirkuskoulu Circus Helsingin tiloissa järjestetyssä illassa Suhteen pariksi oli pantu toinen parikymmenminuuttinen esitys, tanssija ja sirkustaitelija Petri Ekqvistin Rain, jota Kare Poutanen säesti kitaralla.

Sekin toi nykysirkukseen kiinnostavasti kerronnallisuutta, minimalistisen musiikkiteatterin sävyjä. Esitys alkoi Ekqvistin englanninkielisellä monologilla. Mikrofonista huolimatta siitä kantautui eturiviinkin hätäisesti puolet.

Siitä bluesin sävyinen esitys yltyi lauluksi ja lopulta tanssiksi ja lyhyesti akrobatiaksi ilmassa roikkuvassa kiinalaisessa tolpassa. Ekqvist esiintyi teknisesti pätevästi ja tyylilajien sekoitus kiinnosti, mutta kokonaisuus ja musiikki jäivät raakileiksi.

Football news:

Frank Lampard: we need to win against Rennes - then we can rest the players
Leganes can rent Braithwaite. Barcelona bought him out for 18 million euros 9 months ago
In England, fans will be returned to stadiums from December - up to 4 thousand people for the match
Chelsea are ready to let Giroud go this winter
Pique after Real Madrid played a season in Portugal and one and a half years without football. At 32, he was back again-until enough time
Clement Langle: Yes, Barcelona can win La Liga. We need to turn the situation around
Anton Mitryushkin: it is Clear that Golovin is the leader of Monaco, leading everyone